Pascalca Düşünme Çabaları

Akademik Aklın Eleştirisi

Pierre Bourdieu
7.6/10
6 Kişi
33
Okunma
15
Beğeni
1.653
Görüntülenme
Kırk yıllık araştırmalarının sentez ve değerlendirmesini gerçekleştirdiği Akademik Aklın Eleştirisi'nde Pierre Bourdieu sosyoloji teorisi, tarih bilgisi ve felsefi düşünceyi harmanlıyor. Bourdieu tartışmaya akademik aklın görmezden geldiği temel önkoşulla başlıyor: Batı dillerinde okul anlamına gelen sözcüklerin ve "skolastik"in kökeni olan skhole, yani boş zaman. İnsan üstüne düşünen filozoflar ve genel olarak "skolastik eğilim", düşünmek için boş zamana sahip olmak gerektiğini akıllarına getirmezler. Akademik aklın felsefi antropolojide yaptığı bu manidar ihmalin vahim sonuçları vardır. Bourdieu eleştiri oklarını akademik aklın kendisine olduğu kadar, "skolastik eğilim"in dışında olanlar hakkında yürüttüğü spekülasyonlara da yöneltir: Kendini özgür sanan ve ne yaptığını bilen "özne" varsayımını kıyasıya sorgularken, meslek yaşamı boyunca yaptığı çalışmaların altında yatan alternatif insan tasavvurunu sistemli bir şekilde sergiliyor. Pascal'ın yanı sıra Wittgenstein, Austin ve Dewey gibi "sapkın" filozoflar eşliğinde gerçekleşen bu serimlemede simgesel şiddet, iktidar, çıkar, zaman, tarih, evrensellik ve varoluşun sosyolojik açıdan amacı gibi temalar yeni bir bakışla ele alınıyor.Sosyal bilimler ve felsefeyle ilgilenenlerin ilgiyle okuyacağını düşündüğümüz sarsıcı ve bir o kadar güzel bir kitap. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Pierre Bourdieu
Pierre Bourdieu
Çevirmen:
P. Burcu Yalım
P. Burcu Yalım
Editör:
Savaş Kılıç
Savaş Kılıç
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 23 dk.Sayfa Sayısı: 296Basım Tarihi: Mart 2019Yayınevi: Metis
ISBN: 9786053160298Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
296 syf.
10/10 puan verdi
bir tür öze dönüş hareketidir bu kitap. rasyonalizmin egemen olduğu dönemde ki gibi gerçekçiliğe sıkı sıkıya bağlı yazınsal eserlerin ortaya çıkarılması ve kullanılan dilin bu çizgide sürdürülmesi gerektiğini düşünür bourdieu. bourdieu'yü bu noktada indirgemeci buldum ancak bilginin herkese ulaşması açısından da hakkını vermek lazım diye düşünüyorum. bilim alanında yürütülen faaliyetlerde felsefenin eksikliğine de değinmesi çok hoşuma gitti. ben de bilim denilince felsefeden bağımsız olmayan bir alan olarak değerlendiriyorum. insan beyninin kütüphaneler kanalıyla sömürüldüğünü söyleyen yazarımız, edinilen dilin hiç bir şey ifade etmediğini sadeleştiği ve felsefi olduğu zaman kazanacağını, yani ilerleme sağlanacağını öne sürer. burada biraz idealizm de var ancak akademik düşünceden kopuşun hem hata hem de agora politizasyonuna geri dönüş yaratacağından bu şekliyle bir ilerleme olabilir mi? net cevabı yok bence. karma bir yapıya bürünse bence asıl bilimsel gelişim o yapı içinden doğacaktır.
Akademik Aklın Eleştirisi
Akademik Aklın EleştirisiPierre Bourdieu · Metis · 201933 okunma
Reklam
296 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Sosyoloji bir dövüş sporudur!!!!
Öncelikle yazarı tanımak adına; Sosyoloji Bir Dövüş Sporudur [La sociologie est un sport de combat, 2000] diye 146 dakikalık nefis bir belgeseli var. Önerimdir. . Méditations pascaliennes, şimdi dilimizde. Akademik Aklın Eleştirisi/ Pascalca Düşünme Çabaları‘nda Bourdieu, felsefeyi tarih ve sosyoloji teorisiyle birarada düşünüyor. Sırf Pascal değil, Dewey, Wittgenstein, Austin vd. filozoflardan da destek alıyor, harmanlıyor, skolastik düşünme biçimini eleştirirken, aklın tarihsel temellerine de toplumsal varlığa da bedensel bilgiye de uzak kalmıyor.
Pierre Bourdieu
Pierre Bourdieu
Akademik Aklın Eleştirisi
Akademik Aklın EleştirisiPierre Bourdieu · Metis · 201933 okunma
296 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Sosyoloji ve felsefe alanında incelenmesi oldukça nitelikli bir eser :) yavaş yavaş ve bağlı olduğu teoriye göre değerlendirip,düşünülmeli :)
Akademik Aklın Eleştirisi
Akademik Aklın EleştirisiPierre Bourdieu · Metis · 201933 okunma
Resim