Akademik Divan Şiiri Araştırmaları

İskender Pala

Akademik Divan Şiiri Araştırmaları Konusu

Türk milletinin altı asır boyunca bediî zevkini oluşturan divan edebiyatı İslâm medeniyetinin etkisi altında gelişmiş, zamanla harikulade örnekler vermiş ve sonunda yavaş yavaş yerini Batı edebiyatları etkisinde bir edebiyata bırakmıştır. Her edebiyatın olduğu gibi, divan edebiyatının da kendine özgü bir düşünce, zevk ve hayal dünyası vardır. Geçen zaman ile paralel olarak değişime uğrayan hayat şartları, divan edebiyatına has özellikleri, zevkleri, sanat anlayışını, hurafeleri, inanışları, gerçek ve batıl ilimleri de ortadan kaldırmış ve artık bu edebiyat yaşanılan hayatın bir aynası olmaktan çıkmıştır. Yani hayat şartlarının değişmesi ve modern dünyanın etkisi ile değişen düşünce sistemi, divan edebiyatına da etki etmiş ve artık onun kullanılmaz hale gelmesine neden olmuştur. Bugün divan edebiyatının anlaşılmayışının ve hatta ona düşman oluşun başlıca nedeni bu değişimdir. Ancak unutmamak gerekir ki bu edebiyat bizim öz malımızdır ve benliğimizden kaynaklanan bir sanat anlayışıdır. Akademik Divan Şiiri Araştırmaları'nın hazırlanış amacı, divan edebiyatının gerçekten anlaşılabilir hale getirilmesi ve bunun sonucunda ona yönetilen suçlamaların kısmen önlenmesidir. (Tanıtım Yazısı'ndan)
Tasarımcı:
Utku Lomlu
Utku Lomlu
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 11 dk.Sayfa Sayısı: 430Yayınlanma Tarihi: 1 Haziran 2012Yayınevi: Kapı Yayınları
ISBN: 9789758950461Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Ciltli
Türler:

Puan

9.310 üzerinden
4 Puan · 1 İnceleme

Akademik Divan Şiiri Araştırmaları Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
Emrr Balaban

Emrr Balaban

@Byemr
·
06 Mart 2019 13:34
10/10 puan verdi
Bir deniz derya ki şiir başladı mı yüzmeye insan ötedir okyanustan bir su damlası misali. Vermeli gönlünü bu işe, vermeli ki boğulup helak olmaya. Gönül bir sandal misali götüre bu derya üstünde binbir iklime. O vakit yaşamalı asıl nice ışk-î şûarayı...
2 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 41.9
Erkek% 58.1
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

İskender Pala
İskender PalaYazar, Derleyen, Çevirmen, Tasarımcı · 103 kitap
İskender Pala, 8 Haziran 1958 tarihinde Uşak‘ta Kayaağılı köyünde doğmuştur. Uşak Cumhuriyet ilkokulunda okudu. Kütahya Lisesi’nden mezun oldu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Lisans tez çalışması Câmiu’n-Nezâir’dir. Yine İstanbul Üniversitesi’nde “Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı” konusunda Doktora çalışması yaptı. 1983 yılında Doktorasını tamamladı. 1983 yılında Divan edebiyatı dalında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi‘nde doçent ve 1998 yılında Kültür Üniversitesi‘nde profesör oldu. Ortaokul ve liseler için Türkçe ve Edebiyat ders kitapları yazdı. Denemeler, hikayeler, fıkralar ve edebiyat araştırmacısı olarak çeşitli ansiklopedi ve dergilerde bilimsel ve edebi makaleler yayımladı. Düzenlediği Divan Edebiyatı seminerleri ve konferansları geniş kitleler tarafından takip edildi. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji seminer kütüphane memurluğu yaptı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı askerlik mesleğini tercih eden İskender Pala, öğretmen subay olarak 1982 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına girdi. 14 yıl 7 ay görev yaptıktan sonra 1996 yılında TSK‘dan ihraç edildi. 1982-1984 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Lisesi Komutanlığı’nda teğmen, 1984-1986 yılları arasında Üsteğmen olarak görev yaptı. 1986-1987 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987-1994 yılları arasında Yüzbaşı olarak, Dz.K.K.lığı Tarihi Deniz Arşivi kuruluş ve faaliyetleri görevinde çalıştı. 1994-1996 yılları arasında Tarihi Deniz Arşiv Araştırmaları ve Dz.K.K.lığı yayın faaliyetlerinin yürütülmesi görevinde çalıştı. 1996-1997 yılları arasında Öğretim yılı, MSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı öğretim üyesi ve İSAM redakte kurulu üyeliği yaptı. 1997 yılında Öğretim yılında İstanbul Kültür Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda Uşak Üniversitesi öğretim üyesidir. İskender Pala, 1980 yılında F. Hülya Avcı ile evlendi. Hilye Banu, Elif Dilasa adında iki kızı, Alperen Ahmet adında bir oğlu vardır. Ödülleri : 1989 – Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1990 – AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1996 – Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, (Şairlerin Dilinden) 2001 – Aydınlar Ocağı Kayseri Şb. Yılın Edebiyat Adamı ödülü, 2001 – YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2003 – “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk” Yılın Romanı Ödülü 2013 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Türk Patent Enstitüsü Marka Ödülü

Akademik Divan Şiiri Araştırmaları Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Büşra

Büşra

@perduvenus
·
24 Şubat 2022 15:50
Hasan Ali Yücel'in dediği gibi "Her çağda ve her yerde, sanatın bütün dalları gibi, edebiyat da o çağ ve o yerdeki hayat, ölüm ve her ikisine bağlı bilgilerden kök alır.."
2 etkileşim
Gülsüm

Gülsüm

@Napuhte
·
01 Aralık 2017 19:55
Türkiye' deki eğitim sistemi, şimdilik Türk klâsik edebiyatının disipliner yapıda incelenmesine müsait değildir. Bunun için ya özel eğitimlere ya özel gayretlere ihtiyaç vardır. Söz gelimi Osmanlı' nın sosyolojik yapısını inceleyerek bir sosyolog, ya divan edebiyatı eğitimi alacak, yahut bunun tam tersi olarak bir divan edebiyatçısı sosyoloji çözümlemeleri öğrenecektir. Ama her hâlükârda iki disiplin birleştirilmeden Osmanlı sosyolojisi üzerine verilecek hükümler daima eksik kalacaktır. Bununla, Osmanlı toplumunun yegâne aynası edebiyattır, demek istenmiyor; belki o aynaya bakmadan geçmişimiz hakkında mükemmel görüntü alınamayacağını ifade etmeye çalışıyoruz. Çünkü, "Devrini izah etmeden, sanatkârı izah edebilmenin imkânına akıl erdirilemez."
9 etkileşim
Gülsüm

Gülsüm

@Napuhte
·
01 Aralık 2017 23:16
Şu da Nevres' e (ö.1762) ait: Önün ardın gözet, fikr-i dakîk et, onda bir söyle Öğütme ağzına her ne gelirse âsiyâb-âsâ (Sözün) önünü ardını gözet, ince düşün, onda bir(ini) söyle. Değirmen gibi ağzına her ne gelirse hemen öğütme!
25 etkileşim
Gülsüm

Gülsüm

@Napuhte
·
01 Aralık 2017 22:49
Tarih deyince zihnimizde sefere çıkmış bir ordu canlandırmaktan kurtulabildiğimiz an o tarihin nefes alıp verişine, o toplumda yaşayan insanların hissettiklerine, fikirlerine, hayallerine, emellerine, sevinç ve üzüntülerine de şahit olabiliriz.
8 etkileşim

Akademik Divan Şiiri Araştırmaları İletileri

Tümünü gör
Henüz kayıt yok