Salt Aklın Eleştirisinin Teşrihi

Aklın Anatomisi

Ş. Teoman Duralı

Aklın Anatomisi Yorumları ve İncelemeleri

Aklın Anatomisi yorumları ve incelemelerini, Aklın Anatomisi kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Aklın Anatomisi puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

6.810 üzerinden
8 Kişi · 2 İnceleme
260 syf.
·
Puan vermedi
Zorlayıcı
Bu kitabı biraz Teoman Duralı Hoca ile tanışmak için seçmiş olsam da; kitabın teşrihi bir eser olması açısından benim gibi felsefe alanına dışardan bir bakış atmak isteyen kimseler için tartışılan konuları anlamlandırmam da biraz daha kolay olacağını düşünmem oldu. Ama buna rağmen kitap ciddi bir şekilde özen/odak/enerji istiyor okuyucusundan. Ek olarak, ortaya konulan kritiklerin mahiyeti fabrika ayarlarımızdan dolayı bize kıymetli de gelmeyecek olabilir. Hülasa, Kant bu kritikte aklın sınırlarını ve mahiyetini ortaya koymaya çalışıyor. Bu sınırları belirleme de iki cephe açmış vaziyette: a priori ve empirik bilgiler. Bu bilgilerin ne olduğu, sınırlarının nereye kadar olduğu ve genişletilmesinin nasıl mümkün olduğunu tartışıyor. Anladığım kadarıyla/ anladığım şekliyle a priori bilgi bir şekilde kendinden mevcut olan, ve eklemlenemez, sadece algılama ile genişleyebilir. Empirik bilgiler ise basitçe deney ve tecrübeye dayanır. Mekanı ve zamanı da aşkın kabul eden Kant, bunlara a priori bir yaklaşım sunuyor.
Aklın Anatomisi
Aklın AnatomisiŞ. Teoman Duralı · Dergah Yayınları · 201030 okunma
260 syf.
5/10 puan verdi
·
32 saatte okudu
Aklın Anatomisi Kant felsefesi ve özellikle Salt Aklın Eleştisi hakkında bilgi vermeyi amaçlıyor. Kitabın bir bölümü Salt Aklın Eleştirisi'nin baş kısımlarının özet çevirisini içeriyor. Başlangıçta Salt Aklın Eleştirisi'nin amacı ile Kant'ın ahlak felsefesi çokça bağlantılandırılmış gözüküyor. Oysa ki Kant, Hume'un kuşkuculuğu karşısında bilginin ve pozitif bilimlerin imkânını göstermek başta olmak üzere, aklın sınırlarını yine akıl ile belirleyerek kendisine kadar gelen metafiziğin bilim olmadığını vurgulamak istemiştir. İçeriğindeki ahlak vurgusunu bir yana bırakırsak kitabın başlığındaki mecazi ifade gayet uygun gözüküyor. Elbette kitabın odak noktası büsbütün kaçırılmış değil. Lakin; Kitapta Kant'ın Gazzali ile -bir cümleyle- bağlantılandırılmasından tutun İslam'daki ahiret-dünya ayrımı ile kurulan bağlantı, Kant'ın -güya- aydınlanmadan saptığı fikri gibi temellendirilmemiş yanılgılar bulunuyor. Müslüman-teist kimliğini Kant'ta aramak isteği olan Duralı'nın değerlendirmeleri malesef, aydınlanmanın başı olan Kant'ın din veya mistiklik üzerinden aklı eleştirdiği izlenimini uyandırmaya çalışmıştır. Bir filozofun -Duralı'nın- bu duruma düşmesi gerçekten hem üzücü hem hakikat adına yaralayıcıdır. Okurlara tavsiyem Kant'ın Türkiye Felsefe Kurumu tarafından çevrilen Prolegomena'sını okumadan bu kitabı asla -malesef- okumamalarıdır.
Aklın Anatomisi
Aklın AnatomisiŞ. Teoman Duralı · Dergah Yayınları · 201030 okunma