Kasım 2013
İletişim Yayınları

·236 syf.·
2021 11. kitabı
Yazarın aynı zamanda senarist olduğunu kitabın ortalarında öğrendim ve neden bu kitabın bana bir film izliyormuşum gibi geldiğini anladım dili çok yalın, anlaşılır ve net, İstanbul’da küçük bir çingene kızı ile bir özel şoförün ilişkisini anlatıyor, bu ilişki alelade bir ilişki değil, oldukça enteresan ilerliyor ve hüzünlü son buluyor. Hüzün romanın her yanında esasen buram buram kokmakta, sevdim mi? Sevdim, yazarın diğer romanlarını da merak etmeme sebep oldu. Herkese sağlık dolu günler dilerim, keyifli okumalar!
2016 50. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2016 15:12
Aksak Ritim Gaye Boralıoğlu'dan okuduğum ilk roman.15 yaşındaki çiçekçi kız Güldane ile 30'lu yaşlarda taksi şoförü Halil'in bol tutkulu ve gerimli ilişkisini anlatıyor.Son derece akıcı olan kitapta kimi zaman gerçeküstü anlatıma başvurulmuş.Kurgu sağlam olmakla birlikte, bazı bölümlerde bazı olaylar tam olarak aydınlatılmamış.Aksak Ritim'iokurken sanki bir sinema filmi izliyormuş gibi hissediyorsunuz kendinizi.Bu durumu şöyle açıklamış Gaye Boralıoğlu..."Ben yazar olarak uzun tasvirler yapmaya yatkın değilim. Her şeyden önce çok görsel düşünüyorum ve zihnimde her defasında sahneler kuruyorum. Belki senaryo yazarlığımdan gelen bir pratiktir bu ya da belki de bu pratik nedeniyle senaryo yazarlığı yapıyorumdur, bilemiyorum. Fakat özetle, gözümün önünde beliren sahnelerden yola çıkarım hep. Ben daha çok, hikâye oluşturmaya meraklı olmuşumdur. Elimdeki taşlarla bir hikâye kurarım. O hikâyeyi kurduğumda da taşları bozar, başka bir hikâye kurarım. Romanın tüm yapısı içinde böyle bir oyun kurdum dolayısıyla." "Bilir bilmez herkes bir cümle kurdu Güldane hakkında.Her cümlenin sonuna Yunus darbukasıyla bir nokta koydu.Deliydi...tak.Zekiydi...trak.Düştüydü...tak tak...Uçtuydu...trak.Şuydu...tak.Buydu...trraak.Güldane'nin anası kadınların bütün sözlerine kulaklarını tıkadı,yalnız Yunus'un darbukasının sesini duydu.Duymasıyla da hırkasını çıkarıp kalçasına dolayıp göbeğe durması bir oldu."syf 10
2018 123. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2018 08:46
Gaye Boralıoğlu beni hiçbir kitabı ile hayal kırıklığına uğratmadı şu güne kadar. Aksak Ritim ile birlikte tüm kitaplarını okumuş oldum. Bu kitabını da çok beğendim çok. Bu mecrada bu kitap nasıl okunmamış hayret edilesi gerçekten. Biraz kısaca bahsedeceğim daha sonra kitabı okumak isteyenler bundan sonrasını okumasınlar. Güldane, Dolapdere'de ailesi ile yalayan on beş yaşında bir roman kızı. Babası hapse düşünce çalışmak zorunda kalarak Etiler, Nişantaşı vb. trafik ışıklarında çiçek satmaya başlıyor. İlk günlerde zorlansa da sonraları işi kapıyor ve üstesinden geliyor. Bir gün yolun başında bir jip gözüküyor ve birinin şoförlüğünü yapan Halil ile Güldane tuhaf bir oyuna başlıyorlar. Güldane gururlu verdiği çiçeklerin parasını almak için arabanın ardından koşturmak istemiyor. Onunla dalga geçen bu adama iyi gözükmek istemiyor. Ve bir gün aralarında bir olay patlak veriyor (detaylandırmak istemiyorum) ve Halil aracıyla bir inşaat çukuruna yuvarlanarak ağır yaralanıyor. Haftalarca kendini bilmeden yatıyor hastanede. Kör oluyor. Kimi kimsesi olmayan Halil taburcu olduğunda kör, kimsesiz ve işsizdir. Olayı zamanla hatırlamaya başladığında büyük öfke duyuyor ve kızın peşine düşüyor. intikam istiyor. Diğer yandan Güldane ise adamı takibe başlıyor. Ölsün ve bu olay kapansın istiyor. Ve kitap birbirini öldürmeye çalışan iki insanın hikayesine dönüyor. Harikaydı. Tek kelime ile sürükleyici bir kitaptı. Ben kalp Gaye =)
2021 30. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2021 01:11
Gaye Boralıoğlu’un kalemiyle ilk defa Dünyadan Aşağı ile tanışmıştım. Dünyadan Aşağı’yı okumak o kadar keyifli,sıcacık bir yolculuktu ki hemen başka bir kitabını da temin edip okumak istedim. Aksak Ritim de yine Dünyadan Aşağı tadında ,keyıfli,samimi yer yer güldürüp bir sonraki sayfada kalbime taş oturtan bir roman oldu. Kitap öyle bir güzel başladı ki okurken keşke biraz daha kalın olsaymıs diye düşündüm . Kitabın asıl kahramanı Güldane …Güldane güzelliğiyle etrafa nam salmış bir çingene kızı. Ve onun tutkuyla bağlanacağı Halil… Romanı okurken Yesılcam fılmı seyredıyormus tadını alıyorsunuz ama burada yesılcamdaki gibi zengin kız fakir oğlan degılde ;fakir kız ,fakir oğlan var… onlar nasıl tanıştı ,başlarına neler geldı kavuştular ya da kavuşmadılardan ziyade o süreçte neler yasadıklarını anlatıyor.. Boralıoglu bizi İstanbul’un en işlek yerlerinden en tarıhı semtlerine sürüklüyor .. Bize Beyoğlu’nu gezdirip ,Dolapdere’nin ücra bir mahallesine götürüyor … Severek okumaya başladığım kitap beni sonlara doğru tamamen mest edip,yine son sayfalarda iyi ki Boralıoglu ile tanışmışım dedirtti. Biraz istanbul,biraz aşk ,biraz aile okuyayım ama okurken beni sanki Yeşilçam filmi seyreder gibi hissettirsin diyorsanız Boralıoglu ile tanışın ….zaten bir romanını okuyan hemen diğerini de sepetine atacaktır ️
2026 116. kitabı
Roman kızı çiçekçi Güldane ile taksi şoförü Halil'in aşk hikayesi. Işıklarda çiçek satan Güldane kendisiyle alay eden şoföre hak ettiği karşılığı verince bir kazaya sebep olur. Şoför Halil kazadan yaralı kurtulur. Ama işini kaybeder. Kazayı hiç hatırlamayan Halil bunalıma girer. Bir gün bir kavşakta çiçek satan kızı görünce her şeyi hatırlar. Bundan sonrası ise kaosa ve felakete dönüşen bir aşk hikayesidir artık. . Tam bir Yeşilçam filmi gibi. Baştan sona akıcı, macera ve heyecan dolu, sonuna kadar kendini merakla okutan, özellikle çapraz anlatımlı kurgusu ile çok beğendiğim bir kitap oldu Aksak Ritim. Güldane'nin ailesi ile sorunları, kardeşi ile yaptığı gösteri ile para kazanması, Halil'in hafızasını kaybettiği süreçte yaşadığı bunalımlar, Güldane ile Halil'in sorunlu bir şekilde bir araya gelmesi ve beklenmedik ama tam Yeşilçam melodramına yakışacak bir son. Dediğim gibi her bölümü bir film sahnesi gibiydi. Çok beğendim.
2022 99. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2022 00:00
Dünyadan Aşağı kitabını okudum ama yazarı onunla tanımadım tabi ki. En sevdiğim dizinin senaristi olduğu için (her ne kadar dizi sonradan saçmalasa da) olumlu bir düşüncem vardı hakkında. İlk kitabını çok beğenmiştim ama kitabın sonu şaşırtıcı da olsa kitaba olan beğenimi azaltmıştı; kitap sonuyla güzelleşir çoğu zaman, Dünyadan Aşağıda da sonuyla güzelliğini az da olsa yitirmişti. Ama bu kitap için öyle bir durum olmadı. Gayet keyifle okudum, okurken hep gözümün önünde canlandı sahneler :) Okurken izliyormuş hissini de yaşadım yani. O yüzden de gayet akıcıydı. On beş yaşındaki Roman kızı Güldane ile çocukluk travması yaşamış otuz dört-beş yaşındaki şoför Halil’in hikayesini okuduğumuz kitapta İstanbul’dan eleştirel insan manzaraları da tek bir sıfatla bile çok güzel verilmişti. Romanların(çingenelerin) hayatlarına da dair bilgiler içeriyordu. Hafıza oyunlarını da güzel bir şekilde aktarmıştı. Biraz akıcı kitaplar okuyarak nefes almak, film izler gibi keyif almak, üzerinde kafa yormaya gerek kalmadan sadece okumak ve dinlenmek istiyorsanız güzel bir seçim olabilir. İçerdiği mesajları keyifle okurken alıyorsunuz zaten.
2019 7. kitabı
Okunma: 19 Mart 2019 23:39
Bazı kalemleri nitelerken, eğer o eserleri de sizi alıp güzel bir yolculuğa çıkartarak sizde güzel bir etki yaratmışsa, o kalem için "geç tanıştım, güzel tanıştım, iyi ki tanıştım" cümlesini kurarsınız. Gaye Boralıoğlu'nun kitapları, kesinlikle bu cümleleri size kurdurur. Dünyadan Aşağı kitabı ile tanıştım -sonrasında; "ne kadar geç tanışmışım " dedim - hayran kaldım, diğer kitaplarını da okudum. Güzel etkiler bıraktı. Aksak Ritim ' de bitince malesef yazarın okuyacağım kitabı kalmadı. Siz de bir şans verin ve Gaye Boralıoğlu'nun kitapları ile tanışın. İyi okumalar...

Gaye BoralıoğluYazar · 9 kitap
Tam adı Jülide Gaye Boralıoğlu olan yazar, Gönül ve Güneş Boralıoğlu’nun kızı olarak 22 Ekim 1963’te İstanbul’da dünyaya geldi. 1980’de Ataköy Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden 1984’te mezun oldu. Yüksek lisansını yine aynı bölümden Sistematik Felsefe ve Mantık alanındaki çalışmasıyla 1986’da aldı. Gazeteci, reklam yazarı ve senaryo yazarı olarak çalışan yazar, ağırlıklı olarak senarist kimliği ile tanınmaktadır. 1999’da Atıf Yılmaz yönetmenliğinde gösterime giren “Eylül Fırtınası”nın senaristliğini üstlenen Boralıoğlu, bu deneyiminden sonra televizyonun senaryo yazarına daha fazla kontrol imkanı verdiği düşüncesiyle, televizyon dizileri için yazmaya ağırlık verdi. Çeşitli kanallarda yüksek reytinglerle yayınlanan “Bir İstanbul Masalı”, “Hırsız-Polis”, “Üzgünüm Leyla”, “Zerda”, “Bıçak Sırtı,” “Bir Çocuk Sevdim” ve “Kapalıçarşı” gibi dizilerin senaryolarını yazdı. Eğitim seviyesi birbirinden çok farklı, geniş bir kitleye hitap edecek derinlikli senaryolar yazmanın kendisi için öncelikli olduğunu belirten yazar, aynı zamanda Senaryo Yazarları Derneği’nin (SEN-DER) kurucularındandır. Hepsi Hikâye, Meçhul, Aksak Ritim isimli üç eseri bulunmaktadır. On bir öyküden oluşan ilk eseri Hepsi Hikâye, Ekim 2001’de yayımlanmıştır. İsimsiz, tek bir kadın karakterin ağzından yazılmış bu öyküler, bu karakterin gündelik hayatla, yetişkin olma durumuyla, ilişkilerle ve kendine çizilmiş kimlik sınırlarıyla baş edemeyişini, absürde kayan bir mizah ile konu edinir. Hepsi Hikâye, Boralıoğlu’nun yeni dönem eserleri Meçhul ve Aksak Ritim’den farklı olarak görece iyi eğitim görmüş, orta gelir düzeyinde bir karaktere odaklanır. Meçhul ve Aksak Ritim, toplumun alt sosyo-ekonomik düzeyini oluşturan varoşlardaki akıllı ve çekici bireylerin bu özellikleri dolayısıyla içinde yaşadıkları topluluklar tarafından cezalandırmalarını konu edinir. Mart 2004’te yayımlanan Meçhul, Gaye Boralıoğlu’nun yakın arkadaşı ünlü fotoğrafçı Manuel Çıtak’ın 24 fotoğrafından yola çıkılarak soruların metne dökülmediği bir röportaj formunda yazılmıştır. Bu fotoğraflarda yer almayan, varoşlarda yoksulluk içinde büyümüş ve bir gün gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuş İbrahim’i bulmak amacıyla yola çıkan iki gazetecinin İbrahim’in yakınları ile yaptığı hiç yayımlanmamış röportajlarından oluşur. İbrahim karakterine yakınları ve tanıdıklarının yüklediği doğaüstü özellikler itibariyle büyülü gerçekçiliğe, romanın başındaki “bulunmuş metin” takdimindeki dil itibariyle de masala yaklaşır. İbrahim’in uğradığı tacizler üzerinden ele alınan cinselliği, bastırılmış eşcinsel karakterlerin kurbanı olarak dışlanması ve içine karışmaya çalıştığı her topluluk tarafından cezalandırılması dolayısıyla da bir melodram olarak da okunabilir. Nisan 2004’te Selda Asal tarafından sanatçılara kendi sergilerini açabilme ve disiplinlerarası ortak sanat projeleri gerçekleştirebilme şansı vermek amacıyla kurulmuş Apartman Projesi’yle ortak olarak gerçekleştirilen bir etkinlik kapsamında Meçhul’de yer alan fotoğraflar Asmalımescit’te on beş gün boyunca projeksiyonla sergilenmiş, Zuhal Olcay ve Altan Erkekli ziyaretçilere kitaptan bölümler okumuştur. 2009 Ekim’inde yayımlanan ve yine varoşlardan bir karakterin, on beş yaşındaki çiçekçi çingene Güldane’nin öyküsünü anlatan Aksak Ritim, Güldane’nin kendi cinselliğini keşfetmesini ve taksi şoförü Halil ile yaşadığı aşk/nefret ilişkisini konu edinir. Ölüm, kaza gibi konulara yaklaşımında büyülü gerçekçilik öğeleri barındıran roman, Güldane’nin cinselliğinin kontrolünü mahallenin genç erkeklerine düzenlediği mum ışığında soyunma gösterisi ile kendi eline alması açısından Meçhul’den farklılaşır. Ancak bu sefer de Güldane farkındalığının kurbanı olur, Meçhul’deki İbrahim gibi güzelliği, çekiciliği ve en önemlisi de aklıyla içinde yaşadığı topluluktan farklı olduğu için yine o topluluk tarafından yok edilir. Aksak Ritim, Notre Dame de Sion tarafından 2011 yılında Edebiyat Ödülü Mansiyonu’na layık görülmüştür.