Al Midilli

John Steinbeck

2019 6. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2019 13:13
Nobel ödülünü sonuna kadar hak eden bir kalemden çıktığını adeta haykıran yalın bir dille yazılmış, gerçekçi, betimlemelerle zenginleştirilmiş bir eserdir. "Armağan, Uludağlar, Vaat, İnsanların
2025 34. kitabı
John Steinbeck’in Al Midilli (The Red Pony) adlı eseri, Amerikan edebiyatının unutulmaz kısa romanlarından biridir. İlk kez 1933 yılında yayımlanan bu kitap, aslında dört ayrı hikâyenin bir araya
2020 208. kitabı
Al Midilli için Steinbeck'e kitaptaki atlarla ilgilenen Billy Buck'ın kendisi olabilir deniyor. Steinbeck'in yaptığı işlerden ötürü bu sonuca varılmış. Al Midilli öyküsü için de küçük bir çocuğun bir midilliye olan bağlılığını bir edebiyat eserinde böyle sergilemek üstün başarı yorumu var. Evet bunlara katılmamak elde değil ama Al Midilli öyküsü sanki ilgisiz bir sonla bitiyor. Neyse ki hemen ardından gelen Junius Maltby öyküsü çok çok güzel bir şekilde işlenmiş. Junius Maltby, insanların çevresindeki herkesi kendilerine benzetmesinin, genellikle kabul gören uygulamaların her zaman doğru olduğuna inanıldığı, bunun dışında yaşam sürenlerin dışlanıp, uyarıldığı hatta bunlara acındığı bir dünyada soyutlanmış bir şekilde mutlu mesut yaşar. Yaşam enerjisini sömüren tek bir hatırlatma ona yetmiştir. İnsanlar ve düşünceleri.
2025 57. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2025 20:13
Bu anlatımı sade ancak duygusal eserde, on yaşındaki Jody'nin ağır ağır çocukluğundan sıyrılıp gerçek dünyaya adım atışını okuyoruz. Bir yandan hayal dünyasını yanında taşıyan Jody, öbür yandan hayatın sorumluluklarıyla, bazen acı gerçekleri ile, doğanın değişmez kanunları ile tanışmakta ve yetişkinlerin dünyasını anlamaya çalışmaktadır. Çocukluğunu köyde köy işleri yaparak, at peşinde koşturarak geçirmiş biri olarak benim için son derece keyifli ve bolca nostalji içeren bir eser oldu.
Al MidilliJohn Steinbeck · Remzi Kitabevi · 20031,881 okunma
Al Midilli
Puan vermedi·108 syf.·
2025 119. kitabı
O eski hikayeleri anlatıyorum, ama aslında anlatmak istediğim onlar değil. Sadece onları anlattığımda insanların ne hissetmesini istediğimi biliyorum.(s.106) John Steinbeck (1902-1968) Amerikan
Düşünce
Al MidilliJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 20151,881 okunma
Puan vermedi·97 syf.·
2024 30. kitabı
Bu kitap beni çocukluğumun duygularına götüren, ince ama etkileyici bir kitaptı. Küçük bir çocuğun gözünden büyümek, hayal kurmak ve hayal kırıklığına uğramak öyle güzel anlatılmış ki, her sayfasında içim burkuldu. Kitapta sadece bir midilli yok, aslında hayatın kendisi vardı… sevinç de var, kayıp da var, öğrenmek de var… Steinbeck’in sade diliyle anlattığı bu hikâye, insanın içine işliyor. Az sayfa ama yoğun duygu… Ben çok sevdim. keyifli okumalar…
Alıntı
Puan vermedi·108 syf.·
2025 3391. kitabı
Kitap çocukluğun masumiyetini, kaybın kaçınılmazlığını ve sevmenin ağırlığını çok sade ama derin bir dille anlatıyor bize. Küçük Jody’nin gözünden, hayatın ne kadar acımasız ama aynı zamanda öğretici olduğunu gördüm. Steinbeck’in o kendine özgü dingin diliyle, okur hem bir çocuğun büyüme sancılarına tanık oluyor hem de hayatın küçük ayrıntılarında saklı hüznü hissediyor. All Midilli, kısa ama etkisi uzun süren, kalbiyle okuyan herkesin içinde iz bırakan bir hikâye. Kesinlikle okunmalı…
Al MidilliJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 20151,881 okunma
2023 6. kitabı
Okunma: 09 Mart 2023 10:38
JOHN STEİNBECK - AL MİDİLLİ Öncelikle hepinize merhabalar kitap dostlarım. Bugün sizlere daha önce iki kitabını okumuş ve çok sevmiş olduğum bir yazar olan John Steinbeck'ten Al Midilli eserinin incelemesini yapacağım. Kitabın konusuna bakacak olursak küçük bir çocuk olan Jody' nin ailesiyle, arkadaşlarıyla, doğayla etkileşimi diyebiliriz. Jody, küçük ve akıllı bir çocuktur. Hayaller kurmayı seven, yardımsever, akıllı ve zeki bir karakterdir. Babası bir gün Jody' e bir at alır ve olaylar bu şekilde ilerler. Yaşanan olaylar karşınında Jody' nin tavırları, duyguları ve yerinde ve yapılmıs betimlemeleriyle kitap güzel bir deneyim bizlere sunmakta. Kitap karakterleri bakımından oldukça sade ve anlaşılır olmakla beraber biz okura küçük bir çocuğun gözünden olayları inceleme fırsatı da vermekte. Kitabın dil ve anlatımını inceleyecek olursak dili gayet sade, anlatımı da açık ve akıcı. Kitap hacim bakımından az olduğundan, kullanılan dil de akıcı olduğundan dolayı tek solukta okunabilecek türden. Ben kitabı genel manasıyla sevdim fakat kitaptaki 4 bölüm arasında bazı kopukluklar sebebiyle kitabı bitirmiş gibi hissedemedim. Sizler de olaylara çocuk gözüyle bakmak, empati yeteneğinizi geliştirmek isterseniz bu kitabı siz değerli kitap dostlarıma tavsiye ederim. Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Al MidilliJohn Steinbeck · Remzi Kitabevi · 20031,881 okunma
İlham olan kitap...
2021 93. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2021 00:32
Salinas Vadisinde bir çiftlikte yaşayan küçük Jody değildi bana göre bu kitabı yazmak için emek harcayan John Steinbeckti. Çocukken yaz tatillerinde çiftliklerde çalışmak için gider, erken yaşta hayata atılırmış. Bence bu kitap yaşadığı ve çocukken etkilendiği konulardan ortaya çıkmış... Bir çocuğun gözünde sorumluluklar, aile ile iletişim, yaşam şartları, hayal etme, yabancı insanların bilgiye aç insanlara yeni bilgi getirdiğine inanmak, hayvan sevgisi gibi çok çok derin konular var bu kitapta ... İnce çerezlik kitaplardan... Dört bölümden oluşuyor ama her bölüm insanın içinde başka başka hisler bırakıyor. Derin, yoğun ve içsel bir şekilde kalakalıyor insan... Bu yazarı ve tarzını seviyorum Keyifli okumalar dilerim... :) Aaa eklemeyi unutuyordum. Kitabı okurken Al MidilliAl Midilli den esinlenip profilimdeki atı çizdim...Bu da bu kitabın bana kattığı incelik olarak kalsın şurada... Kağıdın kalıcılığına inananlara ...
2024 24. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2024 15:05
Okumaya başladığımda sanki bir çocuk kitabı okuyor hissine kapıldım çok basit bir dilde anlatılmış evet akıcı sonlara doğru biraz daha ilgimi çekmeye başladı bir John Steinback heyecanı duyduğumu söyleyebilirim baş kahraman John isimli bir çocuğun biraz hayal dünyasını okuyorsunuz. Biraz da sorumluluk kazanması için yaşadıkları çiftlikte ailesinin öğretilerinden bahsediyor Spoiler vermek istemiyorum bu yüzden dipnot geçeceğim ‘Nellie için çok üzgünüm..

John SteinbeckYazar · 47 kitap
John Steinbeck, (27 Şubat 1902 - 20 Aralık 1968) ABD'li yazar. 27 Şubat 1902'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaleti Salinas kentinde doğdu. 20 Aralık 1968'de New York'ta yaşamını yitirdi. 1940 Pulitzer Ödülü ve 1962 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi gerçekçi roman-öykü yazarı. Bir ırgat ailesinin çocuğudur. Babası Prusyalı, annesi ise İrlandalı göçmen bir aileye mensuptur. Yaşıtları gibi o da küçük yaşlarda çiftçilik yaptı. 1920-1926 arasında aralıklarla Stanford Üniversitesi'ne devam etti. Öğrenimini sürdürebilmek için duvarcılık, boyacılık, kapıcılık, eczacılık gibi işlerde çalıştı. Okulu bitiremedi. Öğrencilik yıllarında başladığı yazmayı sürdürdü. Irgatlık ve işçilik yaparken edindiği deneyimler, eserlerinde işçilerin yaşamlarını gerçekçi bir dile anlatmasına büyük katkı sağladı. İlk romanlarından başlayarak hep işçileri, yaşam koşullarını, ilişkilerini anlattı. İlk kitabı " Altın Kupa " (1929). 1936'da yayınlanan "Bitmeyen Kavga"da tarım işçilerinin grevi ve bu greve önderlik eden iki Marksisti anlattı. Amerikan çalışma sistemine keskin eleştiriler yöneltti. Üçüncü kitabı "Fareler ve İnsanlar" 1937'de yayınlandı. Bu kez iki göçmen işçi arasındaki garip ve karmaşık ilişkinin öyküsünü anlatıyordu. Kendisine "Pulitzer Ödülü" getiren ünlü romanı "Gazap Üzümleri" 1940'ta sinemaya aktarıldı. II. Dünya Savaşı yıllarında daha çok ideolojik eserler verdi. İzleyen yıllarda politikadan uzak, eğlendirici yanı ağır basan duygusal öğelerin de yer aldığı eserler ve senaryolar yazdı.1962'de edebiyata katkılarından dolayı Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.