Boşnakların Osmanlı Topraklarına Göçü

Tufan Gündüz
1878'de Avusturya idaresine bırakılmak, Boşnakların zihin dünyasını alt üst etmişti. Osmanlılar Balkanlardan çekilmekteydi ve bir Müslüman topluluk olarak Avrupa'nın orta yerinde savunmasız kaldıklarını düşünmekteydiler. Osmanlıların yeniden döneceklerini beklemek yüreklerine su serpiyordu aslında. Ama ya dönemezlerse? Ya geçici olarak verdikleri idareyi yeniden ele alamazlarsa? İşte o zaman şu soruları cevaplamaları gerekiyordu: Bir Boşnak için vatan neresidir? Atalarından miras kalan Bosna mı, yoksa Müslüman kimliği ile yaşayabileceği Osmanlı toprakları mı? Bu kitapta Boşnakların, göç üzerine tartışmaları, "Hayal Ülkesine" yolculukları, Anadolu ve Rumeli'deki yerleşim alanları, yeni hayatları, sevinçleri, hüzünleri, mutlulukları ve pişmanlıkları arşiv kaynaklarının ışığı altında inceleniyor.
240 sayfa

Puan vermedi
Bu kitap, Bosna’nın Avusturya tarafından işgalinden sonra başlayan Hayal Ülkesi Osmanlı topraklarına Boşnak göçünün başlaması, ardından yaşanan yeni hayatları, mutlulukları, kederleri, pişmanlıkları, heyacanları ve hüzünleri anlatmaktadır. Vatan kavramının ne denli önemli olduğunu, ondan vazgeçebilmek için büyük acılar gerektiğinin farkına varmak gerekiyor. Vazgeçmek ne zorluklarla oluyor bunu tekrar anlayabilmek önemli!
10/10 puan verdi
Eser Bosna'nın aşamalı olarak Osmanlı Devleti'nin elinden çıkışıyla başlayan ve süren Boşnak göçleri konu alıyor. Eserde muhacilrerin ne gibi sebeplerle yola çıktığını tetkik ediliyor. Ayrıca göç dalgalarının Osmanlı merkezi ve yerel yönetimlerindeki incelenirken göçmenlerin yolculukları, bu yolculuklarda yaşadıkları sıkıntılar da atlanmamış. Göçmenlerin masrafları yolculuk ve iskan masrafları, göçmen sayısı gibi detaylar kalem kalem incelenmiş. Muhacirlerin iskan edildiği bölgeler buralarda baş gösteren sıkıntılar, tutunamayanlar da atlanmamış. Konuyu merak edenler için gayet bilgilendirici, güzel bir eser.
Puan vermedi
Kitap çok güzel Bosna Hersek ahalisinin göç etme yada etmeme devlet osmanlımı yoksa doğduğu topraklarmı çatışmalarını barındırıyor.Göç edenlerin yaşadıkları dertleride gayet uygun ve açık bir şekilde yazmış Tufan hoca.Bilgi anlamında zengin bir kitap lakin sizi biraz boğabilir çünkü çok fazla öznel düşünce yok Tufan hocanın eline sağlık ben iyi ki okumuşum dedim tavsiye ederim
Puan vermedi
Tufan Gündüz'ün titiz bir çalışması. Özellikle 93 Harbiyle başlayan ve uzun yıllar süren Anadolu'ya Boşnak göçü bütün yönleriyle ele alınmış. Sebepler, sonuçlar, geri dönenler, kalanlar...

Tufan Gündüz
Tufan GündüzYazar · 19 kitap
1987 yılında G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği bölümünü bitirdi.1996'da ''Bozulus Türkmenleri 1540-1640''adlı tezi ile doktarasını tamamladı.2006 yılında Doçent ünvanını aldı.2011 yılında Profesör oldu.Halen Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olup,XVI. ve XVII. Yüzyılda Türkmen aşiretleri,Safeviler ve Bosna-Hersek'ten Göçler üzerinde kitap ve makaleleri bulunmaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.