Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi

Anna Komnena
Bu kitabı, İmparator Alexios Kommenos'un, çağına göre olağanüstü eğitimli ve bilgili kızı Anna Kommena, akıp giden Zaman'a karşı bir yengi anıtı dikmek için yazmış. Türk, Bizans, Haçlılar tarihlerinin kesişme dönemini (1071-1118) anlatmaya girişirken, öncelikli amacının, İmparator babasının başarılarını çağlar ötesine duyurmak olduğunu saklamıyor. Kitapta, adından başlayarak, "Alexios'un Destanı' niteliğinin, aşırı abartmalarla ve yan tutuculukla, aşırı abartmalarla ve yan tutuculukla, bile bile yaratıldığı, hatta asıl amacın bu olduğu, doğru. Yine de, yapıt, ölçülmez değer taşıyor. Çünkü Anna, dönemin olaylarını entrikalarını, savaşlarını, ünlü kişilerini, İstanbul'daki sarayı ve oradaki yaşantıyı, zamanan toplumsal kurumlarını, geleneklerini anlatıyor; sık sık, önemli kişilerin ayrıntılı portresini büyük başarı ile çiziyor; o dönemdeki İstanbul üzerine yapıtının pek çok yerinde bize bilgi veriyor; bu arada özellikle, Emir Çaka'nın öyküsünü, Ortodoks kilisesinin sapık saydığı Bogomil tarikatının önderi Basileios'un İstanbul'da dikilitaş dibinde diri diri yakılmasını Haçlıların Anadolu'dan geçişini, Türklerle yapılan Savaşları, Büyük Selçüklu Sultanlığı ile Anadolu Selçukluları arasındaki ilişkileri, sürtüşmeleri, çatışmaları, çok ayrıntılı olarak anlatıyor.
Yazar:
Anna Komnena
Anna Komnena
Çevirmen:
Bilge Umar
Bilge Umar
Tahmini Okuma Süresi: 16 sa. 6 dk.Sayfa Sayısı: 568Basım Tarihi: Şubat 1997Yayınevi: İnkılap Kitabevi
ISBN: 9789751011350Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
568 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
140 günde okudu
1081-1118 Yıllarında Bizans İmparatorluğu yapan Alexios Komnenos'un kızı Anna tarafından yazılan eser Bizans gözüyle ilk Haçlı seferi, Türkiye Selçuklu Devleti'nin ilk zamanları, Normanların Bizans üzerine hareketleri gibi konularda önemli bilgiler vermektedir. Anna Komnena, babasının tarihini yazdığı için doğal olarak babasını idealleştirmede, onun hatalarını göz ardı ederek çok yaptığı her işi kutsamakta, işine gelmeyen olayları kısacık bilgilerle geçmektedir. Örneğin Alexios Komnenos'un kat'i zafer elde ettiği Bohemod ile yaptığı antlaşmayı her detayına kadar verirken; Bizans'ın zararlı çıktığı I. Kılıç Arslan'a yapılan antlaşmayı bir kaç satırla vermektedir. Bu bakımdan eseri okurken devrin diğer kaynaklarıyla eserdeki bilgileri karşılaştırmak daha sağlıklı bir okuma sağlayacaktır. Eser 15 bölümden oluşuyor. Alexios'un tahta çıkması, Normanlarla ve Türklerle yapılan savaşlar ve kurulan münasebetler, Bizans'ın iç meseleleri ve Alexios'un ölümü bu bölümler arasında kronolojik olarak kaydedilmiş durumda. Eserin farklı dillerde de çevirisi bulunmakla beraber galiba en iyi çevirisi Bilge Umar tarafından yapılan Türkçe çevirisidir. Bilge Umar, eseri dipnotlardaki açıklamalarıyla son derece zenginleştirmiş ve neredeyse anlaşılmayacak hiçbir yer bırakmamıştır. Çevirinin dili de gayet akıcı. Böyle kıymetli bir eserin maalesef piyasada baskısı kalmamış olması da son derece üzücü. Ama yine de konuya ilgi duyan herkes kütüphanelerden temin ederek de olsa okumalı.
Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi
Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin TarihiAnna Komnena · İnkılap Kitabevi · 199724 okunma
Reklam
568 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Alexiad - Anna Komnini
11.Yüzyıl Anadolu'suna müthiş bir bakış. Elbete taraflı elbette fanatik yanları var ve elbette zaman zaman aşırılaşan bir övgü. Yine de zamanı, tüm katmanları ve taraflarıyla anlatabilmesi açısından her tür övgüye değer.
Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin Tarihi
Alexiad Malazgirt'in Sonrası İmparator Alexios Komnenos Döneminin TarihiAnna Komnena · İnkılap Kitabevi · 199724 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.