Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Alkibiades I-II

Platon (Eflatun)
Platon, hiç kuşku yok ki düşünce tarihinin en önemli ve etkili filozoflarından biridir. Felsefenin kurumsallaşmasına ve felsefede yazılı geleneğin oluşmasına katkıda bulunmuş, iki dünyalı metafiziğiyle bütün bir Ortaçağ düşüncesini belirleyecek olan idealist felsefe geleneğinin başlatıcısı olmuştur. Hıristiyan Ortaçağ felsefesine ve ‹slam düşüncesine etkisi bakımından da ayrıca önem taşıyan Platon, düşünce tarihi boyunca tartışılan tüm problemleri yüzlerce yıl öncesinden ele almış ve ilk büyük felsefi sistemi inşa etmiştir. Alkibiades I ile Alkibiades II, Platon’un kendi felsefi görüşlerinden ziyade, hocasının hayatını ve görüşlerini aktardığı gençlik diyalogları veya Sokratik diyaloglar arasında yer alır. Platon’un çoğu Sokratik diyaloğunda olduğu gibi, Alkibiades I ile Alkibiades II’de de başkarakterler Sokrates ve bir muhatabıdır. Sokrates’in muhatabı, pek çok yönüyle parlak bir genç olan ve ileriki yıllarda ünlü bir politikacı, hatip, kumandan olarak Atina siyasetinde çok önemli roller oynayacak olan Alkibiades’tir. Her iki diyalog da bütün Sokratik diyaloglar gibi ahlaki konularla ve moral erdemlerle ilgilidir. Birincisinde kişinin kendisini tanımasıyla ilgili hikmet ve söz konusu bilgelikle bağlantılı olarak basiret ve ölçülülük üzerinde durulur. Buna karşılık, ikincisinde neyin ahlaken iyi olduğunu bilmenin önemine vurgu yapılıp, moral bilgiden yoksun olunduğu takdirde, doğru davranışa, gerçek iyiliğe ve hakiki mutluluğa erişilemeyeceği ortaya konur.
Yazar:
Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)
Çevirmen:
Furkan Akderin
Furkan Akderin
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 38 dk.Sayfa Sayısı: 128Basım Tarihi: Aralık 2010İlk Yayın Tarihi: 1989Yayınevi: Say YayınlarıOrijinal Adı: Αλκιβιάδης
ISBN: 9789754689792Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Platon'un çoğu diyalogundaki gibi yine baş karakterin Sokrates olduğu kitapta, karşısında güzelliği, gençliği, politikaya atılma hevesi olan Alkibiades vardır. Alkibiades'in Sokrates ile bu kitapta tartıştığı erdem, iyilik, bilme üzerine konular, onun hayatında büyük yararlar sağlayacaktır. Alkibiades, ilerleyen yıllarda ünlü bir politikacı, hatip ve kumandan olarak Atina siyasetinde çok önemli rol alacaktır. Kitapta iki diyalog var. İkisinde de tüm Sokratik diyaloglarda olduğu gibi erdem ve ahlaki konular işleniyor. Birincisinde; kişinin kendini tanımasıyla bağlantılı olarak ölçülülük ve basiret, ikincisinde ise ahlaken neyin iyi olduğunu bilmenin önemine vurgu yapılıyor ve moral bilgiden yoksun olunduğu takdirde doğru davranışa, hakiki mutluluğa ve gerçek iyiliğe erişilemeyeceğinden bahsediliyor.
Alkibiades I-II
Alkibiades I-IIPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2010257 okunma
Reklam
128 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Evet, yeni yazarımız Platon ve önümüzdeki günlerde eserlerini düzenleye düzenleye ilerleyeceğiz. Araştırmalarımız tam, kaynaklarımız sağlam. Alkibiades, hem 2 cilt olarak bölünmüş hem de tek ciltte basımı yapılmış ve birleştirilmesi zor olan eserlerden ama hadi ilk kitap 100 sayfa diye alınıp ikinci kitap 40 sayfa ve aynı parayı vermek istemezseniz beraber basılmış hali de mevcut. Bunun için emek harcayan Say Yayınları ise ilk başta teşekkürü fazlasıyla hak ediyor. Uzun bir Platon – Eflatun dönemine gireceğimiz şu günlerde ben yazarı çok çabuk tamamlayacağıma inanıyorum. Peloponez Savaşı ile ünlenmiş bu kişi aynı zamanda Sokrates’in de öğrencisidir. Suikaste uğrayarak ölmesi de sanırım Atina özelinde Yunanistan’da çoğu insanın başına gelen ve o dönem kimsenin şaşırmayacağı olaylardandı. Kitap ise 5 kısımdan oluşuyor. Platon’un genel tanımı ve eserleri. İyi bir önsöz, iki kitap için iki farklı başlık ve son olarak da kaynakçalar. Ana kısım 27-128 arasındaki 100 sayfalık kısım. Yedire yedire ve sakince okuyarak başladım, umarım da böyle devam eder ama sanmıyorum. Keyifli okumalar dilerim..
Alkibiades I-II
Alkibiades I-IIPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2010257 okunma
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Sokrates'in oluşturduğu, Platon'un yazıya döktüğü bir esere 10'dan aşağı herhangi bir puan vermem pek de uygun olmazdı sanırım. Platon'un gençlik dönemi eserlerinden birisi olduğu için edebi açıdan diğer eserlerine göre geride olduğu bariz bir durum. Yine de Sokrates'in Alkibiades'e sorup da cevabını bulmaya çalıştığı sorular her bireyin kendisine sorması gereken sorulardan.. Tabi Sokrates'e göre bu mayotik işlemi diyalog şeklinde olmalı. Ya Sokrates'inizi bulun ya da başkasının Sokrates'i olun. :)
Alkibiades I-II
Alkibiades I-IIPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2010257 okunma
122 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 günde okudu
Alkibiades ve Sokrates ikilisi felsefe tarihinin en ilginç ikililerinden biridir. Sokrates Alkibiades'e vurgundur Alkibiades güce. Sokrates'in mahkemeye şikayet edilmesinin başlıca sebeplerinden biri 'gençleri yoldan çıkarıyor' suçlamasıdır. Bunun en iyi örneği de tabii ki Alkibiades'tir. Alkibiades ordusunu bir savaşa sürükler beraberinde de koca bir yenilgi gelir. Alkibiades'in bu savaşı yapmakta ısrar etmesinin sebebi de Sokrates olarak gösterilir. Bu diyalog sayesinde uzun zamandır merak ettiğim bu ikili hakkında iyi bir diyalog okumuş oldum, bu ikiliyi daha iyi anlayabilmek için 'Şölen-Dostluk' kitabı da ayrıca tavsiyemdir.
Alkibiades I-II
Alkibiades I-IIPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2010257 okunma
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Platon'un gençlik döneminde yazdığı diyaloglardandır. Kendi fikirlerinden çok Sokrates'ın düşünceleri vardır. Bu yüzden bu diyaloglara Sokratik diyaloglar da denir ( Ahmet Cevizci'nin önsözünden ). Diyalogda Alkibiades ve Sokrates vardır. Birinci diyalogda aşk konusu işlenirken bir yandan da iyi bir devlet adamı nasıl olmalıdır sorusu da işlenir. Burada bahsedilen tensel aşktan ziyade manevi bir aşktır. Sokrates bedenden çok ruha önem vermektedir. Sokrates'a göre iyi bir devlet adamı kendini yetiştiren ahlaklı ve ölçülü kişidir. Alkibiades'in de bu konuda eğitim alması gerekmektedir. İkinci diyalogda, konu daha çok istekler ve yapılan dualardır. İnsanların dua ederken bazen çok yanlış isteklerden bulunulduğu söylenir. İstenilen bir şey çok kötü sonuçlara da neden olabilir. Bunun için dua etmeden ve bir şey istenilmeden önce çok iyi düşünülmelidir. Sadece iyiye odaklanmalı ve sadece iyi istenmelidir.
Alkibiades I-II
Alkibiades I-IIPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2010257 okunma
94 syf.
10/10 puan verdi
Düşünce dünyasının en önemli isimlerinde Platonun bu eserinde; Alkibiades ve Sokrates arasında geçen bilgelik üzerine yapılmış soru cevap tarzında konuşmalardan oluşan küçük bir eser, düşünmeyi sorgulamayı geliştirecek bir eser, keyifle okunabilir.
Birinci Alkibiades
Birinci AlkibiadesPlaton (Eflatun) · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1989257 okunma
94 syf.
·
Puan vermedi
Ruh-Beden, Kendini Bilmek
Platon'un erken dönem eserlerinden biri olan Birinci Alkibiades'te asıl mesele bence (eserin de sonlarında değinilen) Delphoi'deki "kendini bil" yazısının ne anlama geldiğini araştırmaktır. Eserdeki konuşmacılar: Sokrates ve Alkibiades Eserdeki konular: doğruluk, eğrilik, güzellik, çirkinlik, kötülük, iyilik, faydalılık, faydasızlık, ruh-beden ayrımı. Esktra: *Bilmediğini bilmek *Bildiğini bilmek *Bildiğini sanmak *Bilmediğini sanmak Alkibiades'in yanına gelen Sokrates, herkesin Alkibiades'i terk edip de kendisinin neden terk etmediğini anlatmaya koyulur. Burada ruh ve beden ayrımı yapılır. Beden, 'ben'e ait olan bir şeydir ve ruh ise 'ben' olan şeydir. Alkibiades'i terk edenler onun bedenini yani ona ait olan bir şeyi sevmişler. Bedeni soldukca da onu ter etmişler. Oysa Sokrates onun ruhunu sevdiğini iddia ediyor ve ruh ise kendini geliştidikçe güzelleşen şeydir. bkz: #143913983 Ayrıca bkz: "SOKRATES. — İşte Alkibiades, ben, beden solup da başkaları çekilip gidince, gitmeyip kalan kimseyim." (syf.82)
Birinci Alkibiades
Birinci AlkibiadesPlaton (Eflatun) · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1989257 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.