Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Allah, Kur'an, Dua, İman

Turan Dursun

Allah, Kur'an, Dua, İman Gönderileri

Allah, Kur'an, Dua, İman kitaplarını, Allah, Kur'an, Dua, İman sözleri ve alıntılarını, Allah, Kur'an, Dua, İman yazarlarını, Allah, Kur'an, Dua, İman yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
3-5-10... ay içerisinde gerçekleştirmem dileğiyle...
geçen hafta kuranı kerimin türkçesini tekrar okuyayım dedim, sonra kuranı kerimin iniş sırasına göre türkçesini -ki bu konu da ayrıca tartışmalı ya neyse konumuz bu değil- okuyayım dedim, sonra da kuranı kerimin ayetlerinin -öne sürülen- iniş nedenlerini okuyayım sonra kuranı kerimin iniş sırasına göre türkçesini okurum dedim. ve kuranı kerimin
Ebubekir döneminde hazırlanmış olan ve "Hafsadan alınarak" getirtilen "Mushaf"la, Osman döneminde meydana getirilen "nüshalar, mushaflar" arasındaki "fark" neydi, yapılan yeni çalışma ile gerçekleştirilen ne olmuştur? Dörtlü kurulda yer alan Zeyd İbn Sabit şöyle diyor: " Mushaf nüshaları oluşturma işini yaparken, Ahzap suresinin sonunda bir ayet yitirdim(Fakadtu). Ki, Peygamberin onu Kur'an'dan bir parça olarak okuduğunu işitip Tanık olmuştum. Aradık bu ayeti ve Sabit oğlu Huzeyne el Ensâri'de bulduk (Ahzap/23) suresine ekledik Mushaf'ta bununla açıkça şu dile getiriyor: Hafsa'daki esas Mushaf'ın dışından da ayet derlenip ekleniyordu Yazılanlara yoksa bir ayetin "yitirilmiş" olması "aranması" ve falanca da "bulunması"nın hiçbir anlamı olamaz.
Sayfa 191 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Halife Osman Döneminde Kur'an Yazımının Gerekçesi
Osman kuruldaki Kureyşli 3 kişiye şunu söyledi: (Medineli olan )Zeyd ile Kur'an'dan herhangi bir kesimde ters düştüğünüz zaman tartışma konusu olan parçayı Kureyş dili ile yazın! Çünkü Kur'an yalnızca Kureyş dili ile inmiştir! onlar da buyruğunun yerine getirdiler sonunda (esas) sayfalardan çekip Kur'an nüshalarını oluşturma işi bitince Osman söz konusu olan sayfaları (Hafsa'dan getirilerini) Hafsa'ya geri gönderdi. Alınan nüshaların da her bir kesime gönderilmesini buyurdu ve bunların dışında kalan her bir Kur'an sayfasını ya da Mushafı buyurup yaktırdı.
Sayfa 189 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Halife Osman Döneminde Kur'an Yazımının Gerekçesi
Huzeyfe İbnu'l-Yeman,( Halife) Osman'a geldi. Müslümanların okudukları kuranlardaki birbirini tutmazlıktan yakınan şunu söyledi Osman'a: Emîre-l -Mü'minin! Bu Ümmet kendisinden önceki Yahudiler ve Hristiyanların kitaplarında içine düştükleri birbirini tutmazlıklar gibi bir duruma düştü! bunun üzerine Osman Hafsa'ya adam gönderdi başka Kur'an nüshaları yazıp almak için kendisinde bulunan sayfaları (yani Ebubekir döneminde oluşturmuş olan kitabı) gönderilmesini istedi İş bitince geri sana gönderirim dedi Hafsada gönderdi O sayfalar Osman'a.
Sayfa 189 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Abdullah Îbn Amr Îbni'l Ass anlatıyor:
Birinci hadis: Peygamberin Kur'an'ı dört kişiden alın Abdullah ibni Mes'ud'dan, Sâlimden, Muâz'dan ve Übeyy İbn Ka'b'den dediğini işittim" ikinci hadis: kata'den aktarılıyor: Malikoğlu Enes'e peygamber döneminde Kur'an'ın tümüyle ezberleyenler kimlerdir? diye sordum. Şu karşılığı verdi 4 kişi tümü de Medineli. übeyy İbni ka'b, Muaz, İbn Cebel, Zeyd İbni sabit ve Ebu Zeyd Üçüncü Hadis: Peygamber öldüğünde 4 kişiden başka Kur'an'ı tümüyle ezberlemiş olan yoktu. Ebu'd Derda, Muaz, İbni Cebel, Zeyd İbn Sabit ve Ebu Zeyd.( Buhari'nin menakıbu'l- Ensar'nın 17. Babına bakınız.)
Sayfa 187 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Buhari'nin de yer verdiği bir Hadise göre iş şöyle gerçekleşti: "Dinden dönüş" (ridde) olayları ve bu olaylar nedeniyle savaş vardı. Kur'an'dan ezbere bölümleri bilenlerin Kimileri ölmüştü.Daha da ölebilirlerdi. Öyleyse, bunların tümü ölüp gitmeden, Kur'an orada burada yazılı ayetleri derlenip toparlanmak ve tümü bir kitap durumuna getirilmeliydi .Hattap oğlu Ömer, durumu ve konunun önemini Halife Ebubekir'e anlattı. Ayetlerin derlenmesini önerdi halife başlangıçta Pek doğru bulmamıştı bu görüşü. Peygamberin yapmadığı şeyi yapmak nasıl doğru olabilir? diye düşünüyordu. Ömer direndi ve önerisini kabul ettirdi işin gerçekleşmesi için de Zeyd İbn sabite Görev verildi. Zeyde anlatıyor: "Ebubekir bana 'Sen akıllı bir gençsin. Peygamber'e vahiy de yazdığın için, senin başaracağına güveniyorum. Araştır ve topla Kur'an ayetlerini! dedi.
Sayfa 185 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kur'an'ın Peygamber Döneminde Yazılı Bulunduğu Nesneler
Demek ki üzerine ayet yazılan "malzeme", o sırada "taş", "deri", "ağaç yaprağı", "ağaç dalı", "tahta", "kemik" ve bir çeşit "kağıt"tı.
Sayfa 185 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Halife Ebubekir Döneminde Derlenip Yazılması
Bilindiği gibi, Kur'an ayetleri bugünkü biçimi ile yazılıp bir araya getirilmiş değildi. Orada burada yazılıydı. Ebubekir döneminde bunlar ilk kez bir araya getirildi Yani iki kapak arasında bir kitap biçiminde konuldu görev Zeyd İbn sabit'e verildi ve Zeyd bu işi gerçekleştirdi. özet bu.
Sayfa 184 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
"Öyle ayetler var ki sözleri Kur'an'da yer alıyor, ama hükmü geçerlilikten kaldırılmıştır. Öyle ayetler var ki sözleri Kur'an'da yer almamakta ama yine de geçerli .Öyle ayetler var ki Ne sözleri Kur'an'da yer almakta ne de hükmü...(Bkz. "Nesh")
Sayfa 184 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
İbni Ömer'in açıklaması: Hiçbiriniz, Kur'an'ın tümünü alıp ezberledim! demesin Çünkü kimse 'Kur'an'ın tümünün ne kadar olduğunu bilmez'. Kur'an'da bir çoğu yitip gitmiştir.
Sayfa 183 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sure ve Ayet sayısı
Surelerin tümü Tanrı ve Peygamber tarafından belirlenip gösterilmiş midir, yoksa belirlemeleri, peygamberin Arkadaşlarınca mı gerçekleşmiştir? konu tartışmalı. Bilindiği gibi Kur'an'da 6666 ayet bulunduğu söylene gelir. Bunun gerçekle bir ilgisi yok. Suyûti'nin yer verdiği bir açıklamaya göre 6000 ayet bulunduğu üzerinde görüş birliği var 6.000'den sonrası ise tartışmalı kimine göre bundan fazla yok kimine göre ise bu sayıya daha eklemek gerekiyor, kimine göre eklemesi gereken sayı 204 kimine göre 215 kimine göre 219 Ancak ayet sayısı içinden tutulmaz duruma getiren tartışmalar da var Örneğin besmele ayet midir? ayette her surenin başında mı ayettir, yoksa (Neml suresinin dışında ) yalnızca bir surede Fatiha Suresinde mi ayettir? tartışmalı.
kaynak yayınlarıKitabı okudu
Başka Bölümlemeler
Süyûtî,İbnu'l Arabi'den şunu aktarır: Ayetlerden kimi Mekkeli kimi Medineli kiminin inişi Peygamber evindeyken, kiminin ki Peygamber seferdeyken kimininki gece kimininki gündüz gerçekleşmiştir. Kimi peygamber gökteyken gelmiştir. Kimi yerdeyken kimi ise Peygamber yerin altındayken mağarada bulunduğu sırada ulaşmıştır ona.
Sayfa 180 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Kur'an'ın "Mekkeli"( Mekki) ve Medineli (Medeni) bölümleri
"Kur'an" 3 yerde inmiştir: Mekke Medine ve Şam kimine göre şam'la Kudüs anlatılmak istenmekte kimine göre ise Tebuk amaçlamakta. Ayrıca Mina Arafat Hudeybiye gibi yerlerde var. Bu yerlerde de ayetlerin indidiğinden söz edilir.
Sayfa 178 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Kur'an'ın Bölümleri
Ayetlerden kiminin hükmü geçerli (nasih), kimininki geçersiz(Mensûb); Herhangi bir ayetin hükmünün yürürlükten kaldırır veya unutursak, onun yerine daha hayırlısı veya onun benzerini getiririz. Allah'ın her şeye kâdir olduğunu bilmez misiniz? (Bakara Suresi ayet 106) yukarıda anlamıyla birlikte sunulan bir ayette (Nahl Suresi, ayet 101) şöyle denilmektedir "Bir ayetin yerini, başka bir ayetle değiştirdiğimizde ki Allah ne indirdiğini gayet iyi bilir onlar Muhammed'e "Sen sadece uyduruyorsun' dediler. Hayır öyle değildir, ama Onların çoğu bunu bilmezler."
Sayfa 177 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Kur'an'ın arapçasının okunmasını gelenekleştirmişlerdir. Bunun dışına çıkmak Nisa suresinin "Doğru yol kendisine apaçık belli olduktan sonra peygamberden ayrılıp inananların yolundan başkasına Uyan kimseyi döndüğü yöne döndürür ve onu cehenneme sokarız. Burası ne kötü bir dönüş yeridir" anlamındaki 115. ayetin uyarısını dikkate almamak olur.
Sayfa 173 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.