(Esâsu't-takdîs fî İlmi'l-kelâm)

Allah'ın Aşkınlığı

Fahreddin er-Râzî
Ünlü kelam ve tefsir alimi Fahreddin er-Râzî bu kitabında, Müşebbihe olarak anılan antropomorfist ya da insan biçimci kelâm akımını, Allahü Teâlâ’yı niteleyen ayet ve hadisleri lafzi manalarıyla anlayarak bütünlük ve derinlikten uzaklaşmakla eleştiriyor, tevilin gerekliliğini savunuyor. Râzî’ye göre yapılacak iş, Allah’ın Aşkın (el-‘Alî, Müte‘âl) Varlık olduğu ilkesinden kalkarak ilgili nassların anlamını her türlü antropomorfist çağrışımdan arındırmaktır.
Kitabın Konusu:
240 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

240 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Fahreddin er-Râzî'nin, Önsöz'ünde 'Esâsu't-takdîs' diye taktim ettiği bu ilmi eser, dört bölümden oluşuyor. Allah-u Tealâ'nın zaman ve mekândan münezzeh olduğunun ispatı, deliller içerisinde
Allah'ın Aşkınlığı
Allah'ın AşkınlığıFahreddin er-Râzî · İz Yayıncılık · 201444 okunma
10/10 puan verdi
Tefsir-i Kebir veya Tefsirü’r-Razi veya Mefatihu’l-Ğayb adıyla bilinen, ünlü Tefsir ilminin ve geleneğinin temel eserlerinden birinin yazarı olan Fahreddin er-Razi (ö.606-1210) eseri bu kitabın dili ağır olsa da, felsefenin önemini göstermesi açısından çok önemli. Her ne kadar döneminin bir sorununa dair yazılmış bir eser olsa da günümüze de Kur'an'da Allah için geçen el, ayak vb. kelimelerin gerçek anlamda kullanılmadığını, Allah'ın mekândan münezzeh olduğunu, cisim olmadığını ispat etmeye çalışıyor. Yaptığı güzel akıl yürütmeler ve tevillerle, düşünce tarzımıza etki edebilir, anlaması zor olan şeyleri bizlere kolaylaştırabilir. Mantık yürütmemizi geliştirip, aklı kullanma yeteneğimizi artırabilir. Hepsinden önemlisi de bir tefsir âliminin felsefe ile nelere yaptığının bir örneği olarak, günüzde ‘bize felsefe ne lazım’ diyen çevrelere çok güzel bir cevap olabilir. Hadis ve Ayet tahlilleri ile meseleleri neticeye bağlayan bu eser günümüzde ki problemlere, kafamıza takınlara nasıl cevap buluruzu göstermesi açısından sadece felsefe ve ilahiyyat ilgililerine değil, tüm insanlar için öncel bir kitap. Hadi bakalım hayırlısı Allah'tan İnşaallah
Allah'ın Aşkınlığı
Allah'ın AşkınlığıFahreddin er-Râzî · İz Yayıncılık · 201444 okunma
240 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Eser; kelam ilimlerinde mahir müfessir, mütekellim ve muhakkik alim Fahreddin er-Razî'nin (öl. 1210) müstakil risaleleri arasında yer alan, Allah'ın (cc) varlığının benzersiz oluşu ve sıfatlarının mecaz anlam taşıdığını akıl yoluyla ispat ettiği değerli bir yapıtıdır. İlk bölümde Allah'ın (cc) varlığının ispatı ve benzersiz oluşuna dair açıklamalarda bulunduktan sonra, ikinci bölümde yaklaşık 30 farklı rivayetin tevili üzerinde durmuş, böylece Kur'an ve sahih hadislerde geçen müşkil ve müteşabih ibare ve ifadeleri izah sadedinde bulunmuştur. Sonunda ise selefin bu konudaki genel yaklaşımını, neden böyle yaptıklarını, en doğru yolun "zaruri olduğu düşünülen her mecazın tevil edilmesi gerektiğini" vurgulamıştır. Bu son tercihiyle birlikte, diğer Eş'arî alimleri gibi (İmam Eş'arî, İmam Cüveynî, İmam Gazzalî, vd.) Hanbelî ve Keramiyye mezhebinin bir kısım alimleri tarafından reddedilmiştir. Bilhassa İbn Teymiyye (öl. 1328) ve takipçileri tarafından "bid'at ehli bir felsefeci" olarak tanımlanmaktadır. İşin doğrusunu en iyi Allah (cc) bilir. Nasıl ki Ehl-i Kitab'ın ihtilaf ettiği hususlarda ahirette hükmünü verecektir, aynı öyle, Müslümanların ihtilaf ettiği hususlarda da Allah (cc) hükmünü ileride verecektir. Kitabın temel fikrine göre; Allah'ın sıfatlarının tevil edilebildiği noktalarda tevil etmek vaciptir, bilgisi olunmayan konularda ise sükut etmek vaciptir. İlahiyat ve kelam konularında okuma yapmayı seven, din dilini merak eden, taassuptan uzak her ilim talebesine tavsiye edilebilir.
Allah'ın Aşkınlığı
Allah'ın AşkınlığıFahreddin er-Râzî · İz Yayıncılık · 201444 okunma

Yazar Hakkında

Fahreddin er-Râzî
Fahreddin er-RâzîYazar · 24 kitap
Künyesiyle beraber adı 'Muhammed bin Ömer bin Hüseyin bin Hüseyin bin Ali et-Teymî el-Bekrî'dir. Babası da büyük bir Horasan alimiydi ve ilk eğitimini ondan aldı. Dinî ve fen bilimlerini zamanının ve şehrinin ünlü alimlerinden aldı. Eğitimden sonra seyahat etmeye başladı. Harezm’deMutezililerle, Herat’ta ise Kerramiyye mensuplarıyla tartışmalarda bulundu. Horasan'da Kutbeddin Muhammed tarafından ilgi gördü. Râzî, dini ilimlerde olduğu kadar pozitif bilimlerde de oldukça başarılı bir bilim adamıydı. Özellikle fizik konularıyla ilgilenmiş, cisimlerin hareketi veses üzerine çalışmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.