Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918)

Mustafa Çolak

Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918) Sözleri ve Alıntıları

Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918) sözleri ve alıntılarını, Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918) kitap alıntılarını, Alman İmparatorluğu'nun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası (1914-1918) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye Mançurya sınırına kadar, Hindistan'a ve hatta Japonya'ya kadar bütün Doğunun anahtarı konumunda olduğu için, her şeyden önce Türkiye'yi öğrenmeye çalışmak ve onu kazanmak gerekir. Kim Türkiye'yi kazanırsa bütün Doğuyu kazanır.
Kafkasya gerek yer altı madenleri ve gerekse ham petrol rezervleriyle Alman İmparatorluğu'nun ihtiyacını fazlasıyla karşılayabilecek düzeydeydi. Bu ekonomik potansiyelin yani sıra, Kafkasya'daki demografik yapının Alman İmparatoru II. Wilhelm'in dış politikasına uygunluğuna, Kafkasya'nın stratejik ve politik önemini de eklersek, Almanya'nın Kafkasya'ya olan ilgisinin nedenini genel bir çerçeveye oturtmuş oluruz. Nitekim Kafkasya'da II. Wilhelm'in "İslam Politikasını" uygulayabileceği Müslüman nüfus mevcuttu ve ayrıca Müslüman olmayan Gürcülerin büyük çoğunluğu da Alman İmparatorluğu'na sempati ile bakıyorlardı. Ayrıca Kafkasya, hem Birinci Dünya Harbi'nde Almanya'nın karşısında yer alan Rus Çarlığı'nın sömürgesi durumunda hem de Orta Asya pazarına ve İngiltere'nin önemli sömürgelerinden biri olan Hindistan'a uzanan yolda köprü konumundaydı. II. Wilhelm'e göre Almanya'nın "güneşteki yerini" alabilmesi için rakipleri olan İngiltere ve Rus İmparatorluklarını mağlup etmesi gerekiyordu. Bunun da yolu bu ülkeleri sömürgelerinde vurmaktan geçiyordu. Kafkasya hem Rusya'nın sömürgesi olması itibariyle hem de İngiltere'nin sömürgesi olan Hindistan'a uzanan yol üzerinde bulunmasından dolayı önemli bir kavşak durumundaydı.