A'mâk-ı Hayal

Filibeli Ahmed Hilmi

A'mâk-ı Hayal Sözleri ve Alıntıları

A'mâk-ı Hayal sözleri ve alıntılarını, A'mâk-ı Hayal kitap alıntılarını, A'mâk-ı Hayal en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
- Oğlum! İlmin ve hikmetin kiymetini öğrenmek için yaya gideceksin. Bir şey pahali alinmazsa kiymeti anlasilmaz, dedi.
"Ben küfür ile imandan, ikrar ile inkârdan, tastik ile şüpheden mürekkep bir şey olmuştum."
Reklam
Leyla'si ilâhi kudretin yeni bir cilvesi ile 'Mevlâ' olan kimseye, hiç Mecnûn denilir mi?'
Sayfa 129Kitabı okudu
Benim düşüncelerle dolu vicdanımın araştırmaları, benim en büyük zevkimdir.
Sayfa 99 - Oku Yayınları 1971 BaskısıKitabı okudu
İnsanın yegane bilgisi, bir şey bilmediğini itiraf ve tasdik etmektir.
Sayfa 108 - Oku Yayınları 1971 BaskısıKitabı okudu
O sırada saatler, seneler, yüzyıllar bir an idi. Bir anda milyonla yüzyıllar geçti... Yine bir an... Yorulmuş gibi oldum. Sanki gözümü kapadim. Bir an bir şey görmedim. Sanki gözümü açtığım vakit milyonlarca mesafeyi kaplamış, lakin avucuma sığacak kadar küçücük bir âlem görüyordum.
Reklam
Dünyada görüp bildiklerimizin hepsi, ulvi ve yüksek alemde ruhlarımızın gördüğü hakikatlerin sönük birer hayal ve hatıraları idi.
Sayfa 132 - Oku Yayınları 1971 BaskısıKitabı okudu
Ben niyet ettim ki, bu hayatı, dünyaya niye geldiğimizi, ne olacağımızı, bizi göndereni anlamadan terketmeyeyim.
Sayfa 98 - Oku Yayınları 1971 BaskısıKitabı okudu
Bir şey pahalı alınmazsa kıymeti anlaşılmaz.
Sayfa 48 - Oku Yayınları 1971 BaskısıKitabı okudu
«Açgözlülük ve hırsa uyup nefsin kahrına uğrama. Adın duyulmasın; sonra rahatın kaçar. Allah'ı bilenlerle arkadaş ol; onlardan uzak kalma. Dünya koltuğundaki gücünle mağrur olma.»
Sayfa 19 - Oku Yayınları 1971 BaskısıKitabı okudu
Reklam
İnsan... İşte şu devirde, her şey oldukça anlaşılmış iken, anlaşılmayan bir bilmece...
Sayfa 141 - Oku Yayınları 1971 BaskısıKitabı okudu
Geçen gün, içlerinden biri de ben olduğum dertlilerin rasathânesi demek olan bir mezarlıkta geziniyordum. Mezarlıkta bir deli gördüm. Eline geçirdiği bir terazi ile oynuyordu. Ne yaptığını sordum. Bana şu cevabı verdi: - Ahmaklıkla marifeti tartıyorum. - Bundan maksadın nedir? - Mevcut malımı anlamak, - Ee! Nasıl buldun bakayım? - Ahmaklığım o kadar ağır ki, sanırım, bu zamanın Karun'u benim. Karún: Hz. Musa (A. S.) zamanında yaşamıştır. Zenginliği ile dillere destandır. Rivayete göre Hz. Musa'nın amcazâdesidir. Hazinelerinin anahtarlarının güçlü kuvvetli bir cemaat tarafından ancak güçlükle taşınabildiği âyet-i kerime ile bildirilmiştir.
Sayfa 99 - Oku Yayınları 1971 BaskısıKitabı okudu
Gotama Sakya Muni: Budizm'in kurucusudur. M.Ö. altıncı yüzyılda yaşadığı tahmin edilmektedir. Esas adı Gotama'dır. Fakat «nura kavuşan», «bilen», «kurtaran» manalarına gelen «Buda» lakabı ile meşhurdur. Sakya ailesindendir. «Sakya ailesinin ârif insanı» manasına gelen «Sakya Muni» ismi buradan gelmektedir. Özlediği irfana bir incir ağacının altında kavuşmuştur. Bazı islâm bilginlerine göre Hz. Zülkifl (A.S.) Buda'dır ve «Tin» sûresi ile işaret edilmek istenen de Buda'dır.
Sayfa 11 - Oku Yayınları 1971 BaskısıKitabı okudu
Bir kısmı ise Ramazan kandillerini gördüğü vakit müslüman olduğunu hatırlayan müslümanlardandı. Kandiller yandı mı, ellerine tesbihlerini alırlar, dinlememek ve hiç bir şey anlamamak şartiyle Kur'ân ve va'z dinlerler ve ikindi vakti kalkmak şartiyle oruç bile tutarlardı. Oruç tuttuğu halde namaz kılmaya lūzum görmeyenleri de vardı. Uzun bir namaz olan Terâvihe hiç biri yanaşmazdı. Ramazan bitti mi, bunların dini duyguları da elveda eder, giderdi. Mevsim elbisesi giyme kabilinden olan bu çeşit dindarlığa ben her sene hayret ederdim.
Sayfa 10 - Oku Yayınları 1971 BaskısıKitabı okudu
Dinine bağlı ve pek iyi bir annenin eksiksiz titizliği ile geçen çocukluğum, ben de sökülmez bir din duygusu ve yıkılmaz bir ahlak anlayışı bırakmıştı.
Sayfa 8 - Oku Yayınları 1971 BaskısıKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.