Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yemekli Diyarbakır Tarihi

Amida'nın Sofrası

Silva Özyerli
9.5/10
9 Kişi
17
Okunma
8
Beğeni
1.048
Görüntülenme
Ermenicede Amida ya da Dikranagerd, Kürtçede Amed diye anılan Diyarbakır şehrinin sofra kültürü, asırlardır bu yörede yaşayan halkların birlikte var ettiği ortak bir değerdir. Diyarbakır’da doğup büyüyen, bugün artık İstanbul’da yaşasa da memleketini daima içinde taşıyan Silva Özyerli, Diyarbakır yemekleri hakkında uzun yıllara dayanan araştırma, keşif, deneme ve üretimlerinin meyvesi olan Amida’nın Sofrası’nda, tüm birikimini alanının en özgün kitaplarından birini ortaya koyarak sunuyor dikkatimize. Özyerli, kendi yaşamından, aile geçmişinden, eski kuşak Diyarbakırlılarla yaptığı görüşmelerden, yazılı kaynaklardan yaptığı araştırmalardan yararlanarak, bugün bazıları yaygın olarak bilinse de önemli kısmı yok olmaya yüz tutmuş veya değişip dönüşmüş, bir kısmı ise tamamen unutulmuş yemekleri eskiden pişirildikleri halleriyle gün yüzüne çıkarıyor. Yazarın aile tarihinde iz bırakmış acı tatlı olaylarla harmanlayarak geliştirdiği anlatım tarzı, Amida’nın Sofrası’nı pek çok yerde öyküye, edebiyata yaklaştırıyor ve damakta doyumsuz bir tat bırakıyor. Özyerli’nin ilmek ilmek ördüğü anlatı, Diyarbakır ve çevresinin son yüz küsur yıllık tarihine alternatif bir bakışın taşıdığı imkânlara da işaret ediyor ve bu yönüyle “Yemekli Diyarbakır Tarihi” üst başlığını da sonuna kadar hak ediyor. Erkin Ön’ün fotoğraflarıyla zenginleşen Amida’nın Sofrası, bir kültür hazinesi.
Yazar:
Silva Özyerli
Silva Özyerli
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 42 dk.Sayfa Sayısı: 272Basım Tarihi: Eylül 2019Yayınevi: Aras Yayıncılık
ISBN: 9786052100523Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
272 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Yemeğe çok mu anlam yüklüyorum diye bolca düşünür oldum. Pandeminin de etkisi olmalı tabii. Bu düşüncelerle Amida’nın Sofra’sına başladım. Hristiyan bir ailenin Diyarbakır’daki hayatı ve ona eşlik eden yemekler, tarifler, anılar... Bazen çok şaşırdım, insanın insana yaptığına, yıpranan kültüre, bazen de sevindim benzerliklere. Kişniş tohumunun bu kadar çok yemeklerde kullanılmasına sevindim. Çerkezler’de de çokça kullanılan bu baharatın toplumsal öğretilerin üstüne geçip insanları birleştirmesi gibisi yok. Velhasıl yemek asla sadece yemek değil, ben fazla anlam versem de vermesem de, o kendi anlamını yıllardır yaratıyor.
Amida'nın Sofrası
Amida'nın SofrasıSilva Özyerli · Aras Yayıncılık · 201917 okunma
Reklam
272 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kitabi bitireceğim diye canım cıktı. nenesi kısmında hele, hele hele deli bölümünde.. Ay nasıl ağladım ya. Bu kadar uzak bunca acıyı nasıl anlattın ? Okurken değil de sonrasında; ne oldu öyle ya? deyip kahroldum. Yine filler tepişirken çimenlere olan olmuş. Ben yemek tariflerini okumuyorum genelde bu tarz kitaplarda, işin anı kısmı beni çekiyor, ay ağzımıza yüzümüze de acı dolduran da bu anı kısmı zaten
Amida'nın Sofrası
Amida'nın SofrasıSilva Özyerli · Aras Yayıncılık · 201917 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
Kitap salt bir yemek tarifi kitabı gibi algılansa da aslında yaşayan bir tarihin son temsilcilerinden mesajlar fısıldamakta , kitap adeta değirmende öğütülen bulgurun dilinden yazılmış, sadece kebapların değil efsunlu lezzetlerin ve bu lezzetlerin hikayelerini aktarmaktadır, keyifle okudum, tavsiye ederim.
Amida'nın Sofrası
Amida'nın SofrasıSilva Özyerli · Aras Yayıncılık · 201917 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Fevkalade bir kitap
Silva Hanımla bende o günleri yaşadım. Sofralarına, evlerine konuk oldum. Kültürlerini, o zamanın Diyarbakır'ını, yemeklerini öğrendim. Yemek kitabından çok öte . Alanında yazılmış okuduğum en iyi kitap.
Amida'nın Sofrası
Amida'nın SofrasıSilva Özyerli · Aras Yayıncılık · 201917 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.