Ana Babanın Evlat Üzerindeki Hukuk ve Vezaifi

Ahmet Mithat Efendi
"Kimseye bir ziyanı olmayan meraka hürmet etmeye herkes terbiyeten mecburdur."
Sayfa 64 - DergâhKitabı okudu
Reklam
"Bir çocuğu 'Büyüsün de öyle terbiye edelim.' demek bir fidanı "Büyüsün de öyle terbiye edelim.' demeye benzer."
Sayfa 56 - DergâhKitabı okudu
Haaahhh işte, böyle açık konuş, canımı ye... :))
(...)velev ki çocuk huruf-ı hecâyı öğrenmiş olsun, huruf-ı meddin kuvvetlerini öğrenmeyince, yalnız huruf-ı hecâyı öğrenmesinden ne hâsıl olur?
"İnsan vaktini iyi kullanmak yolunu bildikten sonra vakit, ümit olunamayacak kadar bereket peyda ediyor."
Sayfa 62 - DergâhKitabı okudu
Reklam
"Âlemde pek çok şeyler vardır ki *badi-i emirde insan onları biliyorum zannıyla öğrenmeye dahi lüzum görmez. Şu analık ve babalık vezaifini bunlardan addedemeyiz. Addetmeye cesaret bulamayız."
Sayfa 20 - *badi-i emir: İşin başlangıcıKitabı okudu
Semi Allah ü limen hamideh...:))
Kanun-ı tabiatın biraz gizlice olan ahkâmı düşünülecek olursa, görülür ki, evlâdın asıl müvellidi babadır. Baba, evladı meşime-i madere tevlid eder de, ondan sonra onu orada, anası terbiye ve itmam eyler.
"Hatta sözün en doğrusunu ister misin ey *kari; *evkatımın en tatlı geçeni, çocuklarımla geçirdiğim zaman olduğunu Cenab-ı Hakk'a teşekkürat-ı minnetterane ile itiraf eylerim."
Sayfa 62 - *kari:Okur , *evkat: VakitlerKitabı okudu
Reklam
Şimdi de, Avrupalı hatunlara taş attı... :))
Hakikat, bu milel-i müterakkiye nezdinde, kadınların kemalat-ı zihniye ve ruhiyesine emniyet ve itimat, henüz o kadar azdır ki; nev'-i beşerin bir nısf-ı cemilini teşkil eden sınıftan, nısf-ı diğerini havâyic-i maneviyesine hüsn-i hizmet ve o hizmette muvaffakiyet beklenmek şöyle dursun, yalnız kendi sınıfları hakkında bile kifayetleri teslim olunamıyor.
"Fenalıkları öğrenmemek, bilmemek *ayn-ı irfandır."
Sayfa 33 - *ayn-ı irfan:BilgelikKitabı okudu
"Ahmet Mithat'a göre çocuğun okula gönderilmesi hususunda acele edilmemeli, hiç olmazsa altı yaşını tamamlaması beklenmelidir. O yaşa kadar anne ve babasından maddi ve manevi terbiye alan bir çocuk, altı yaşından sonra eğer iyi bir okul terbiyesi de alırsa on beş yaşından sonra bilgili insanlar arasında sayılabilir."
Sayfa 12 - DergâhKitabı okudu
Bizim modern kadınlar duymasın, Ahmet Mithat'ı taşla ezerler... :))
Kadınlar, sahibetü'l beyt oldukları hâlde dahi, ahvâl ve havayic-i medeniyece bir nevî sabavet hâlinde telakki edilerek, ömürlerinin sonuna kadar erkeklerin himâye ve iâşelerine muhtaç olmalarıyla, bade' l tevellüd evladın kendi kendilerine kifayet edebilecekleri çağlara kadar, validelerin onları muhafaza ve iâşeleri, asıl, pederin evlat hakkındaki vazifesini ifaya bir vekâletten ibâret sayılmıştır.
Resim