Ana Hatlarıyla İslam Ceza Hukuku

Nuri Kahveci

Ana Hatlarıyla İslam Ceza Hukuku Sözleri ve Alıntıları

Ana Hatlarıyla İslam Ceza Hukuku sözleri ve alıntılarını, Ana Hatlarıyla İslam Ceza Hukuku kitap alıntılarını, Ana Hatlarıyla İslam Ceza Hukuku en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslâm hukukuna göre fertlerin asla ceza verme hak ve yetkileri yoktur. Onlar ancak ceza talebinde bulunma hakkına veya suçlu olarak zannettikleri kişileri şikâyet etme hakkına sahiptirler. İslâm'ın ilk dönemi olan Hz. Peygamber devrinde şahsi intikama son vermiş suç ve cezanın tayini ile cezalandırma hakkını devlete münhasır kılmıştır. Buna göre, devlet bazı suçlar için mâlî tazminat müeyyidesi uygularken bazıları için de cezâî yaptırım uygulama hakkına sahip kabul edilmiştir.
Sayfa 31
Genel bir yaklaşımla İslâm cezâ hukuku, insanların gerek canlarına gerekse uzuvlarına, kuvvetlerine, ırzlarına, mallarına karşı işlenen herhangi memnu'/yasak fiili konu edinen bir hukuk olarak nitelendirilebilir.
Sayfa 28
Reklam
Toplumda suçların yayılmasının temelinde insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve merhamet bağının zayıflaması yatar. Dinî inancın desteklemiş olduğu vicdan ve fazilet duygusu geliştiği zaman insanların birbiriyle kaynaşmaları da güçlü olacağı için onları suça iten kindarlık duygusu zayıflar veya yok olur.
Sayfa 17
İslâm'a göre toplumsal düzenin sağlanmasında esas olan bireylerin eğitilmek suretiyle bozucu ve tahrip edici eylemlerden uzak kalmalarının sağlanmasıdır. Kur'ân-ı Kerim bazı prensipler doğrultusunda bireyin eğitimiyle ilgili temel esaslara değinmektedir. Toplumsal düzen için insanların fıtratlarına uygun bir şekilde eğitilmesi, eğiticilerin bireye erdemli davranış özelliklerini kazandırmayı amaçlamaları, bilmediklerini öğretmeyi hedeflemek bu esaslardan bazılarıdır.
Sayfa 27
Sadece hareketin başlı başına suç sayılamayacağı ceza hukukunda benimsenmiştir. Ancak İslâm ceza hukukunda hareket suç sayılmazsa da suça götüren yolların engellenmesi prensibinden hareketle suç sonucu doğurma ihtimali taşıyan davranışların sergilenmemesi için tedbir nitelikli birtakım hükümlere ihtiyaç duyulmuştur.
Sayfa 142
"O böyle yapmak istiyor, sana ne!" ifadeleri de dağılmayı destekliyor.
Her bireyin istediği şekilde davranış sergileyebildiği bir toplumda sosyal hayatın varlığından söz edilemediği gibi bu sosyal düzensizlik o toplumun dağılmasına neden olur.
Sayfa 20 - 21
Reklam
İslâm cezâ hukuku insanları psikolojik olarak tatmin etmek, onlarda karşı tarafa yahut cezayı infaz ve tatbik eden müesseseye karşı oluşacak öç alma duygusunu bertaraf etmek gayesiyle mağduru ya da onun yakınlarını cezayı infazla muteber kabul etmiştir.
Sayfa 30 - 31
Beşerî hukukun uygulanışında dikkati çeken nokta; suçlu kendisine uygun görülen cezadan yakasını kurtardığında yeniden suç işlemeye daha da cesaretli olacağı konusudur. Gerek uzun gerek kısa bir müddet hapis yatan kimsenin hapisten çıktığı zaman başkalarına zarar verme niteliği daha da ileri boyuta taşınmış olacaktır. İnsanların mallarını, şereflerin ve kanlarını daha da mubah görecektir. Çünkü o hapiste yatarken insanlık niteliği yerle bir edilmiş ve bununla birlikte vicdanı da yok olmuştur. Zira kendisine engel olacak dini yoktur. Kendisini suçtan alıkoyacak ahlâka da sahip değildir. Yakın bir dosttan ve kendisini terbiye edecek bir vicdandan da yoksundur.
Sayfa 18