Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ana Hatlarıyla İslam Tarihi 4

Adem Apak

Ana Hatlarıyla İslam Tarihi 4 Sözleri ve Alıntıları

Ana Hatlarıyla İslam Tarihi 4 sözleri ve alıntılarını, Ana Hatlarıyla İslam Tarihi 4 kitap alıntılarını, Ana Hatlarıyla İslam Tarihi 4 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
" Tarihte Ebû Müslim gibi devletlere hizmet etmiş, hükümranların tahtını korumuş olan komutanların sonunun genellikle bu şahsın akıbetinden farklı olmadığı görülür. Bunun sebebini şöyle açıklamak mümkün olur: Bu gibi komutanlar, bizzat savaşlara katılıp askere maaşını verdikleri için bu durum onların asker arasında büyük bir otorite ve saygınlık kazanmalarına sebep oluyordu. Komutanlar şansları yaver gidip zaferler elde ederek devletin kurulması ve korunmasında büyük roller oynadıkları zaman da devlet üzerinde sınırsız bir nüfuz elde ediyorlardı. Onların toplum içindeki güç ve nüfuzunu gören halifeler ise bunun kendi iktidarları için tehlikeli olduğunu düşünerek onlara engel olmak istiyorlardı. Eğer halife güçlü bir siyasetçi olursa bu durumu ortadan kaldırıyor, eğer değilse bir süre tahammül ediyor, fırsatını bulduktan sonra kaçırmıyordu. Tabiî bir komutanın eline geçen bazı fırsatları değerlendirmek istemesi de normal bir olay olmalıdır. " Hudarî, Muhammed, ed-Devletü'l- Abbâsîyye, s. 56.
Reklam
Sâsânî devletinin yıkılmasından sonra birbirleriyle temasa geçen Türkler ile Araplar arasındaki münasebet, öncelikli olarak karşılıklı mücadeleler şeklinde başlamış, ilişkiler yarım asırdan fazla bu şekilde devam etmişti. Bu olumsuz şartlar sebebiyle Araplar'ın yaydıkları İslâm dini Türkler arasında fazla rağbet görmemişti. Talas Savaşı'nda bu iki siyasî rakibin Çin'e karşı ittifak yapması Türk-Arap münasebetleri bakımından bir dönüm noktası olmuş, yaklaşık yarım asırdır devam eden kanlı mücadeleler bu tarihten itibaren yerini büyük oranda barışa ve dostane münasebetlere bırakmıştır. Nitekim olumlu şartlar, İslâm dininin Türkler tarafından daha hızlı bir şekilde benimsenmesine uygun zemin hazırlamıştır. Yeni gelişme aynı zamanda Abbâsî devletinin başta askeri kadrolar olmak üzere çeşitli idarî kademelerinin Türklere açılmasının da ilk adımı olmuştur."
Sayfa 51 - Ensar Neşriyat
62 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.