Ana Hatlarıyla Tasavvuf Tarihi

Osman Türer
8/10
9 Kişi
67
Okunma
14
Beğeni
1.225
Görüntülenme
Asırlar boyu İslam dünyasında mevcudiyetini koruyan ve insanları pek çok yönden etkileyen en önemli akımlardan biri de tasavvuftur. İslam kültür birikiminin temel unsurlarından birini oluşturan ve inanç, düşünce, ahlak, sanat ve aksiyon planında yoğun bir şekilde tesirini hissettiren tasavvuf hareketi, son zamanlarda gerek ülkemizde, gerekse tüm dünyada tekrar ilgi odağı haline gelmeye başlamıştır. Ne var ki, tasavvuf ve tarikat meselesi, eskiden olduğu gibi günümüzde de en çok tartışılan, lehinde ve aleyhinde görüşler serdedilen konulardan biridir. Elinizdeki eser, konu hakkında ilgili veya ilgisiz herkesin bir şeyler söylediği, bu yüzden büyük fikrî kargaşaların yaşandığı, lehte ve aleyhte aşırı temayüllerin belirdiği bir ortamda, meselenin ilmî ve objektif olarak özlü bir şekilde incelenip ortaya konulması amacıyla kaleme alınmıştır. Bu çalışmada, tasavvuf ahlakını ve sûfîlerin hal ve makamlarını alâkadar eden mevzularla, tasavvufî ıstılahların izahına, konuyu fazla dağıtmamak ve hacmi genişletmemek düşüncesiyle yer verilmemiştir. Fakat bütün bu konularda kısa ve özlü bilgiler ihtiva eden ve herkesin rahatlıkla okuyup istifade edebileceğini ümit ettiğimiz bir müracaat kitabı özelliği taşımaktadır..
264 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

264 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Ocak ayı bitmeden Osman Türer'in bu eserini de okumuş oldum. Sınavı geçmek derdiyle değil, gerçekten öğrenmek istifade etmek için okuduğum bu ders kitabımdan çok şey öğrendim. Tasavvuf ilmini merak edenler için başlangıç olarak bu kitabı okumanızı öneririm. Bu kitapta ; tasavvufun anlamını, gayesini, mahiyetini, doğuşunu, temsilcilerini, tarikat anlamını ve gayesinin ne olduğunu, tasavvufu savunanların görüşleri veya karşı çıkanların görüşlerini nedenleriyle birlikte yer vermiş bir eser. Mesela mistisizm ve tasavvufun arasındaki farkları, en bilindik tarikatları genel özellikleriyle kitapta bu konulara da yer verilmiş. Yazarımız tasavvuf ilmini genel hatlarıyla kalem almış, bir çok kavramın anlamlarına da yer vermiş. Kimi sufiler hakkında kısaca bilgiler de bulunmaktadır. #alıntı "tasavvuf, Hakk'ın seni senden öldürmesi ve kendisiyle diriltmesidir." "Ben gizli bir hazine idim. Bilinmeyi sevdim; mahlukatı yarattım ki bilineyim." "Tasavvuf kâl (söz) ilmi değil, hâl ilmidir"
Ana Hatlarıyla Tasavvuf Tarihi
Ana Hatlarıyla Tasavvuf TarihiOsman Türer · 201867 okunma
264 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Osman Türer hocamızın kaleminden bizlere sunulan Ana hatlarıyla Tasavvuf Tarihi kitabından çok istifade ettim. Konu itibariyle kısaca değinmek isterim; HZ. Peygamber, sahâbe, tâbiîn ve tebeu't-tâbiîn dönemlerinde dindar müslümanların yaşadıkları hayat mânevî bir atmosferde cereyan etmiştir.. Bu üç neslin dindarları dünyaya nazaran âhirete öncelik
Ana Hatlarıyla Tasavvuf Tarihi
Ana Hatlarıyla Tasavvuf TarihiOsman Türer · 201867 okunma
264 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tasavvuf nedir, ne değildir kısaca bilgi vermektedir. Ayrıca tasavvufla alakalı okunabilecek temel büyük eserlerden, ufak bir tasavvuf sözlüğü ve tarikatlardan bahsetmektedir. Tasavvufa giriş mahiyetinde temel bilgileri edinebileceğiniz güzel bir kitap. İlgilisine duyurulur.
Ana Hatlarıyla Tasavvuf Tarihi
Ana Hatlarıyla Tasavvuf TarihiOsman Türer · 201867 okunma

Yazar Hakkında

Osman Türer
Osman TürerYazar · 1 kitap
Edebiyat araştırmacısı. 9 Nisan 1953, Kavak köyü / Silifke / İçel doğumlu. Silifke Kavak Köyü İlkokulu (1965), Ankara İmam Hatip Lisesi (1972), Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1977) mezunu. Çalışma hayatına 1976’da Ankara’da imam-hatip olarak başladı. 1980 yılında Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesine tasavvuf tarihi araştırma görevlisi olarak atandı. Doktorasını 1982’de Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinde “Şeyh Mehmed Nazmî Hayatı, Eserleri ve Hediyyetü’l-İhvân’ı” başlıklı teziyle tamamladı. Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinde 1987’de yardımcı doçent, 1988’de doçent, 1994’te profesör oldu. Dekan yardımcılığı (1988-94), Kelâm ve İslâm Felsefesi Bölümü başkanlığı, Tasavvuf Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerinde bulundu. 
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.