Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Onbinlerin Dönüşü

Anabasis

Ksenophon

Anabasis Yorumları ve İncelemeleri

Anabasis yorumları ve incelemelerini, Anabasis kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Anabasis puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.310 üzerinden
248 Kişi · 68 İnceleme
278 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
I have read both English and Turkish translations of Anabasis which I enjoyed tremendously since most of the march passes through the lands of today's Turkey; my beloved country. Having already seen/visited most of the locations on the route, it gave me an extra excitement while reading this great book. Referred to Internet many times and took notes while reading for further information on the persons, locations, tribes/peoples etc. mentioned. For those who would like to see the major stopover locations during the big march, I have created a list of locations labeled on Google Maps: maps.app.goo.gl/9UagbcBuiGmZXWF19 Maps profile: SADIK BAYDERE Level 9 Local Guide maps.app.goo.gl/7W5mfAK7hVjxJ3pN6
Anabasis
AnabasisKsenophon · Altınpost Yayınları · 2012888 okunma
278 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabın ilk sayfalarında, önce konuyu anlamaya çalışıyorsunuz : Kyros kim ,barbar ne ,Hellenler kim .Klearkhos kim ,Ksenephon kim.... Niye filmi yok diyeceğiniz bir macera ortaya çıkmış ; ancak bu zorunlu bir macera . Dicle kıyılarından sizi alıp, Ermeni ülkesine, ( Armanies)oradan Trapezus ve Sinope. İsimler oldukça tanıdık öyle değilmi? Yazar ne güzel anlatmış 2500 yıl önce yaşananları. Ölü gömme kurban ritüelleri, hatta kurban kesip bagirsaklariyla gaipten haber almak!!! Sürekleyici bir hikaye bunu kesinlikle söyleyebilirim. Odysseus'un ülkesine dönmesini, Altın post hikayesini ,Herkul'un maceralarına benzettim. Iyi okumalar .
Anabasis
AnabasisKsenophon · Altınpost Yayınları · 2012888 okunma
Reklam
278 syf.
6/10 puan verdi
Bu önemli eserin bu baskısı,yanlış harf,kelime ve yanlış cumlelerle dolu,,,
Kitap antik çağ eseri,tartışılmaz bir eser,Ancak benim okuduğum baskısı Yayınevi tarafından dikkatsiz ve özensiz yayınlanmış, yanlış ve eksik kelimeler hatalı cümlelerle dolu,bu baskıyı almanızı tavsiye etmiyorum,,,,
Anabasis
AnabasisKsenophon · Altınpost Yayınları · 2012888 okunma
278 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
MÖ 400’lü yıllarda coğrafyamızda hangi medeniyetlerin yaşadığını merak ediyorsanız , bir savaş muhabiri iken, ordu komutanı olan Ksenophon’nun anılarını yazdığı Anabasis (Onbinlerin Dönüşü) kitabını okumanızı tavsiye ederim. Kitabı okurken yanınızda internet bulunsun bence, mekanların eski adlarını gördüğünüzde şimdiki adını internetten bakıp öğrenin, daha çok ilgiyle okuyacaksınız. O yıllarda tutulmuş notlar hayli hoşuma gitti, tarih, macera, coğrafya severlere kesinlikle okumalarını öneririm
Anabasis
AnabasisKsenophon · Altınpost Yayınları · 2012888 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
Anadolu coğrafyası hakkında engin bilgiler sunan bu kitapta, liderini kaybettikten sonra boşluğa düşen paralı askerlerin yolcuğunu çok güzel anlatmış, kitapta yazar kendinden hep üçüncü kişi olarak bahsetmektedir. Bu kitabin İskender'e ilham olduğu da söylenmektedir.
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015888 okunma
271 syf.
·
Puan vermedi
İlk kez 1974 yılında Türkçeye çevrilen bu eser, seçkin bir ailenin çocuğu olan Ksenephon tarafından yazılmıştır. Ksenefon’un “On Binler” olarak adlandırdığı ordu Yunanlılar olmakla birlikte eserde Küçük Asya ülkelerinden söz etmektedir. Ksenefon, Herodot’tan çok etkilenmiş bir yazar olarak gezip gördüğü yerleri anlatmaktadır. Eserde ayrıca yazarın içinde bulunduğu Pers savaşları anlatılmıştır. Savaştan dönerken yaşadıkları her şeyi anlatan Ksenefon, Anabasis dışında da eserler yazmıştır. Bu eserde en çok söz edilen ve benim de dikkatimi çeken durum ise bağırsak falı bakılması ve ordunun sürekli yiyecek sıkıntısı çekmesi oldu. Bağırsak falına, tanrılara verilen kurbanların bağırsağından geleceğe dair işaretler aldıklarına inanarak bakıyorlar. Ayrıca Anzer balı yedikten sonra zehirlendiklerini düşünüyorlar. Çünkü ordu tamamen uyuyor bir gün boyunca. :) Sokrates’in öğrencisi olan Ksenefon’un M.Ö. 355 yılı gibi öldüğü düşünülür. Döneme ilgisi olanlar için önemli bir kaynak eserdir. Dili kolaylıkla anlaşılır durumdadır. Ayrıca eserin en sonunda harita bulunmaktadır. İyi okumalar…
Anabasis
AnabasisKsenophon · Hürriyet Yayınları · 1974888 okunma
Reklam
232 syf.
8/10 puan verdi
·
43 günde okudu
Anabasis (Onbinlerin Dönüşü), MÖ 401'de, Yunanlılar tarafından da saygı gören Perslerin taht varisi Kyros'un kardeşi Artakserkses II ile giriştiği taht kavgasıyla başlıyor. Kyros, bu savaşta yanında Yunanlıların da olmasını istiyor. Yunanlılar da bunu kabul ediyor. Elbette sadece Kyros'a duydukları saygıdan değil, ganimet ve çeşitli ödüller de işin içine giriyor. Fakat Irak taraflarında savaş (Kunaksa Savaşı) sonuçlanıyor ve Kyros öldürülüyor. Aralarında Ksenophon'un da bulunduğu 13 bin Yunanlının asıl zorlu sınavı da burada başlıyor: Dönüş yolculuğu. Bütün Anadolu; Trabzon, Sinop, Kocaeli, Gümüşhane, Ermeni yerleşimleri de rota. Tedirgin bir ordu, yer yer çaresizlikle, açlıkla, bazen de açgözlülükle başa çıkmaya çalışıyor bu yolculukta. "Barbar" olarak nitelendirilen toplulukların da saldırılarına uğramaları cabası. Yukarıda bahsettiklerim, kitabın temel konusu aslında. Peki Anabasis neden yazıldıktan 2400 sene sonra bile okunan bir kitap? Çünkü ilk tarih yazıcılığı örneklerinden. Sağlıklı mı peki bu tarih yazıcılığı? Pek sayılmaz, bunun nedeni de kitabımızın yazarı Ksenophon'un da sefere katılmış, yani olayların tamamen içinde yer almış olması. Yer yer kitapta Ksenophon'un bazı konularda kendi haklılığını öne çıkarmak istediği göze çarpıyor. Ksenophon'un yazdığı bu kitap, bir nevi anı defteri aslında. Ama önemi, ilklerden olması. Aynı zamanda antik çağ Anadolu ve Mezopotamya'sını tanımak için de güzel ve ender bir kaynak.
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015888 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Pers prensi kyros'un iktidarı ele geçirmek için Yunanlı askerlerle ağabeyi Artakserkes'e karşı açtığı sefer, savaş ve yurda dönüş mücadelesi. Antik çağ Anadolu Mezopotamya Karadeniz'in kültür, yaşayış ve savaş tekniklerini tanımak için güzel bir kaynak. Kitabın son sayfasında bende onlarla birlikte eve dönmüş gibi rahatladım. :)
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015888 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Yazarın kendisinden üçüncü tekil şahıs olarak bahsettiği bir savaş güncesi bu, aynı zamanda da bir seyahatname. Abisine karşı ayaklanan Kyros'un topladığı orduya gözlemci olarak katılan Ksenophon'un savaş dönüşü komutanlık yapmak zorunda kalışını, topraklarından geçmek zorunda kaldıkları halklar ile yaşadıkları savaşları, anlaşmaları, doğa koşullarını, askerî ve sivil ilişkileri anlatan muhteşem bir kitap. Çok sevdim. Odysseus'un Ithaka'ya dönüşü ile Yüzüklerin Efendisi'nde Hüküm Dağı'na olan yolculuğu anımsattı bana. Savaş sanatına, mitolojiye, askerî tarihe ilgi duyan herkesin okumasını tavsiye ederim. =)
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015888 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
·
21 günde okudu
Anabasis
Onbinler dönerken biz de kendimizi aradık Anadolu'nun çeşitli köşelerinde... Gidiş, dönüşü bir yıl üç ay süren bir yolculuğun izlerini sürdük. Günümüzden yaklaşık 2426 yıl önce yazılmış bu eser buram buram köklerimizi hissettirdi ... Önemi de en çok buradan, topraklarımızda yaşandığından olsa gerek... Evet okunması zor ama kattıkları düşünülürse zorluğuna değer... Anadolu'yu neredeyse tamamen dolaştıkları gibi özellikle Kadıköy (Khalkedon), Üsküdar( Khrysopolis), Erenköy(Ophrynion) geçen kısımlarını daha çok merakla okudum. Ksenophon asker , yazar ve gezgin...Bize bin yıllar öncesi tarihinin kapılarını açmış. Hem gezmiş hem yazmış bu büyük askeri seferi ... İçeriği çok derin, detayları çok fazla. .. Derinlikli bir okumayı hak ediyor . Hiç bir satırı çizilmedi , dümdüz yazmış. E adam savaşsın mı, gezsin mi , yazsın mı :) Bize ulaştırdıkları için bile minnettarız bırakıyoruz edebi dilini
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015888 okunma
Reklam
272 syf.
9/10 puan verdi
#ksenophon #anabasisonbinlerindönüşü kitabı ilginç kılan; Askeri tarih Ksenophon'un "Anabasis" kitabı ile başlar... Ksenophon, Sokratesin öğrencilerinden birisidir ve Peloponnesos Savaşına katılmış... Başkomutanları ölünce seçimle ordunun başına geçerek orduyu bozgundan kurtarmış... " Hüküm sürmek savaşta galip gelenlerin hakkıdır..." Başta bir lider olmazsa hiçbir alanda, özellikle de askeri konularda hiçbir yararlı ve doğru iş yapılmaz.Bilindiği gibi disiplin pek çok hayat kurtarırken, disiplinsizlik ve başıbozukluk bugüne kadar çok kişiyi mahvetmiştir..." Kötülüklerden çok iyilikleri hatırlamak daha güzel, daha adil, daha kutsal ve daha hoş bir davranıştır." " İnsanların sana boyun eğmesinin sayıca az olmaları değil, aralarında bir lider çıkaramamalarıdır." " Bir miktarın azlığını ve çokluğunu belirleyen kıstas rakamlar değil, ödemeyi yapanla ödemeyi alanın gücüdür. Senin de şu anki yıllık gelirin daha önceki toplam mal varlığından bile fazla..."
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015888 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
Çok güzel mini dizi olur bu eserden diye düşünmeden edemedim. Şöyle tadı damağımızda kalır o derece. Anadolu topraklarında kimlerin kimlerin yaşadığından tutun, dönemin inançları, seferin zorlukları, komutansız kalan ve geri dönüş yolunu bilmeyen bir ordunun, geçtiği her yerde savaştan izler bırakarak ve yöre halkını yağmalayarak yollarına devam etmesini Ksenophon'dan dinliyoruz. Ordunun yanında kahin taşıması, kurban kesmesi ve kehanetle yollarına devam etmeleri peki? Her yönden mistik, çok heyecan verici ve zorlu, tam bir yol hikayesi. Çok sevdim. Öyle hızla okudum ki on binlerle bende yuvama dönmüş kadar oldum, ohh be. "Gidiş ve dönüşte katedilen bütün mesafe iki yüz on beş günde bin yüz elli fersah ya da otuz dört bin iki yüz elli beş stadiondu. Gidiş ve dönüş bir yıl üç ay sürdü."
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015888 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Okunmalı!!! Darius vefat ettikten sonra tahta oğlu Artakserses ll’nin geçmesiyle kardeşi Kyros’un paralı askerler toplayıp abisine karşı taht kavgasına girişmesiyle başlıyor kitap. Kyros öldükten (Bu kitabı okumadan önce Kyros’un Tomris Hatun’la olan savaşta öldüğünü sanıyordum. Abisiyle taht kavgasında ölmüş.) sonra Helen paralı askerlerin Ksephonos liderliğinde geri dönüşünü okuyoruz. Ksephonos kitapta kendini üçüncü şahıs olarak anlatıyor. Anadolu’da geçiyor olaylar, Anadolu’nun M.Ö. 400’lü yıllardaki halini gözler önüne sermiş Ksephonos. Bu sefere çıkmak için hocası Sokrates’e danışıyor, Sokrates pek ılımlı olmadığı için tanrılara danışmasını söylüyor. Ksephonos da Apollon’a geri dönüşünde hangi tanrıya kurban kesmesini sorup seferi garantilemiş oluyor. Sefer sırasında da sık sık tanrılara kurban kesip nasıl davranması gerektiğini öğrenmiştir. Sefere çıkan askerlerden bazıları ne için sefere çıktıklarını bile bilmiyor, Kyros’un şanı için katılanlar var. Kitaptan: ~Anabasis, kitaplardan ticari bir ürün olarak bahsedilen en eski kaynakmış. ~Helenler, gökteki tanrılara kurban adadığında kurbanları pişiriyor ve yeniliyordu. Toprak tanrılarına sunulan kurbanlar ise küle dönüşene kadar yakılıyormuş. Herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm güzel kitaplardan biri, tavsiye ederim. Akıcı, kısa sürede okunabilir, bol bilgi dolu bir kitap.
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015888 okunma
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Yolcuğun Gerçekliği
“ANABASİS - ON BİNLER'İN DÖNÜŞÜ” savaşın arka yüzünü bizlere gösteren yolcuğun himayesidir. Atinalı yazar Ksenophon, içinde bulunduğu askeri yolcuğu detaylı olarak ele almıştır. Pers prensi Kyros’un iktidarı ele geçirmek için ağabeyi 2. Artakserkes’e karşı açtığı sefere katılan Yunanlı askerlerin savaş ve yurda dönüş macerasını anlatıyor. Yolcuğun büyük kısmı günümüz analı topraklarında geçiyor. Savaşların çevresini nasıl etkilediğini ve orduların sadece savaş alanlarında değil yolculuğu geçen her yeri ne denli olumsuz etkilediğini aynı zamanda savaşla alakası olmayan toplulukları bile ne denli zorda bıraktığını bu kitapla anlıyoruz.
Halit Boztepe
Halit Boztepe
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015888 okunma
678 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Orijinal adı Anabasis olan Onbinlerin Dönüşü, antik çağlardan günümüze kadar ulaşabilmiş en önemli eserler arasındadır. Olayların, medeniyetin beşiği olarak nitelendirilen Anadolu ve Mezopotamya’da yaşanması, topraklarımızın antik tarihi hakkındaki önemli bilgileri edinmemizi sağlamaktadır. O çağlardaki yer isimleri, hangi bölgede kimlerin
Anabasis
AnabasisKsenophon · Kabalcı Yayınevi · 2014888 okunma
69 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.