Bütün Eserleri 14

Halikarnas Balıkçısı
"Yüzyıllar boyunca Anadolu diye, Anadolu'da diyar diyar gezeyim dedim, her yerin eski efsanelerinden tutup da günümüze kadar gelmiş tarihsel olayları yazayım dedim. Ne var ki, Anadolu'nun çeşitli ekonomik, toplumsal kargaşalığının içinden çıkabilene aşkolsun. Örneğin bir yerden bir yere giderken insan attığı bir tek adımda felsefenin baş döndürücü bir doruğuna fırlar, atılan ikinci bir adımda ise estetiğin derin bir uçurumuna tepetakla dalar... ... Bu efsaneler dağlara taşlara sinmekle kalmamış, bütün insanoğullarının gönüllerine de sinmiş ve onların hemen hemen kültürel yurdu olmuştur..." (Arka Kapak)
136 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1957

158 syf.
9/10 puan verdi
Her zaman mitoloji ilgimi çekmiştir, özellik Yunan ve Roma mitolojisi. Usta Kalem Halikarnas Balıkçısı bu konuda benim için Azra Erhat'la bir numaradır. Kitabın önsözü bence en alıcı yanı. Mutlaka okunulması gerekiyor . Kitap daha önce defalarca duyduğumuz hikayeleri yer ve zaman vererek anlatıyor. Akıcı bir dil. Anadoluda yaşamış diğer uygarlıklarla mitletin ilşkisi ve Anadoludan Yunan uygarlığına oradan Roma uygarlığına geçişi ve tanrıların diğer uygarlıklardaki adları ile anlatılmış. Onlarca hikaye, masal anlatılmış. Bu hikayeleri yaratanların hayal gücüne hayran kalmamak elde değil. Insanoğlu var olduğu sürede açıklayamadığı her olay için bir hikaye yaratmış, bir mit yaratmış. Orhan Hançerlioğlu bu konuyu şöyle açıklar. Bilimin bittiği yerde mitoliji başlar diyor. Gerçekten öyle bilimle açıklanamayan her olaya bir mitolojik figür yaratmışız.
8/10 puan verdi
Halikarnas Balıkçısı, Cevat Şakir Kabaağaçlı, bu topraklarda yaşamış aydınlardan birisi belki de en önemlisidir; bu topraklara, Anadolu’ya, aşık olmuş ve hayatını ona adamıştır. 1890’dan 1973 yılına kadar olan hayatında ardında birçok eser bırakmıştır. Anadolu Efsaneleri kitabı da 1954 yılında yayımlanan, bütün birikimini gezilerini araştırmalarını yansıttığı kitabıdır. Kitabı hazırlayan Şadan Gökovalı ise Cevat Şakir’in manevi oğludur. Anadolu Efsaneleri sizi alır ve Anadolu topraklarında baştan sona bir geziye çıkarır adeta. Karadeniz’den, Marmara’ya; Marmara’dan Ege’ye; Ege’den de nihayet Akdeniz’e uzanır yolumuz kitap boyunca. Adım adım her ne efsane varsa bu topraklarda geçen okuruz sayfalar boyunca. Bazı efsanelere kısa kısa değinirken bazıları hakkında detaylı bilgi sahibi yapar bizi yazar. En çok etkileyen kısımlardan biri de geçmişte matriyarkal bir toplum olan Anadolu’ya dair öğrendiklerimdi. Daha sonrasında ataerkilleşen düzeni ve geçişteki yaşanılanları çok güzel kavramama yardımcı oldu. Cevat Şakir’in engin entelektüel birikiminin yansıması olarak okuduğum bu kitap ona karşı duyduğum saygıyı daha da arttırdı. Bu kitabın devamı niteliğinde olan Anadolu Tanrıları’nı da kısa zamanda okumak istiyorum. Halikarnas Balıkçısı’nın kendini adadığı yer olan Bodrum’da, Ege Denizi’ne karşı bu kitabı okumak da zevkime zevk kattı diyebilirim. Yazarla tanışmak için benim de okuduğum ilk kitap olan Aganta Burina Burinata romanını da herkese tavsiye ederim. Keyifli okumalar,
Puan vermedi
Yazarın okuduğum ilk eseriydi. Belki doğru bir zamanda doğru bir eserle tanışmadık. Yazılan efsaneler çok yüzeysel geçilmiş. Üstelik bunun kitabın kalınlığı ve yoğunluğu açısından yapıldığı geçiyor kitapta. Keşke bunu dert etmeyip güzel üslubuyla uzun uzun yazsaymış. Herakles’i anlatırken Hera ve 12 sınavından bahsetmemesi gibi göze çarpan kısaltmalar vardı. Anadolu Tanrıları kitabını da okuduktan sonra yazar ve kitap ile ilgili bir yargıya varacağım.
Puan vermedi
Anadolu’nun başat güzelliklerine-dağından, ırmağından, hatta taşından- yaptığım uzun bir yolculuktaydım sanki. Kâh Beşparmak Dağları’nın ay ile birleştiği o eşşiz gecelerine, kâh çocukluk çağındaymış gibi şen Dyrad’ların söylencelerine şahit oldum. En güzeli de o efsanelerden, söylencelerden günümüze ne çok yaşayış kalması.
Anadolu Efsaneleri
Anadolu Efsaneleri, Anadolu Tanrıları'ndan önce okunmalı ancak ben yanlışlıkla önce ikinci kitabı okumuşum ancak az çok mitoloji bilginiz varsa hangi kitabı önce okuduğunuz çok önemli değil. Bu kitapta da Balıkçı, bizi Anadolu topraklarında kuzeyden güneye doğru adım adım bir yolculuğa çıkarıyor; Karadeniz'den Boğaziçi'ne, oradan Ege'ye ve Ege'den
Puan vermedi
Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı olan Balıkçı 17 Nisan 1890'da doğdu. İlköğrenimini Büyükada Mahalle Mektebi'nde, ortaöğrenimini Robert Koleji'nde yaptı (1904). Oxford Üniversitesi'nde dört yıl Yakın Çağlar Tarihi okudu, üniversiteyi orada bitirdi. İstanbul'a dönünce Resimli Ay, İnci vb. dergilerde yazılar yazdı, kapak
159 syf.
10/10 puan verdi
"Anadolu" nasıl bir zenginliktir sahip olduğun..ve bizler ne şanslıyız bu topraklarda yaşadığımız için...ah bir de kıymet bilenlerden olabilsek...keyifli okumalarınız olsun..
10/10 puan verdi
Muhteşem ve şahane bir eser, bölgenin mitleri öğreniyorsunuz. Yazar en çok iyi araştırma yaparak kaleme almış. İlk defa birçok efsane duydum. Storytel'den dinledim Mehmet atayın harika okuyuşundan eser başka bir kaliteli oluyor. Halikarnas balıkçısını tamamını okumak lazım. Ben listeye aldım.
Puan vermedi
“Anadolu Efsaneleri”, Halikarnas Balıkçısı’nın, Anadolu’nun zengin mitolojik geçmişini ve efsanelerini anlatan etkileyici bir eseridir. Kitap, Anadolu’nun kadim topraklarında doğmuş tanrıların, kahramanların ve olağanüstü hikayelerin izlerini sürerken, bu kültürün dünyaya olan etkisini de gözler önüne serer. Halikarnas Balıkçısı, kendine özgü sade ve akıcı anlatımıyla, Anadolu mitolojisinin derinliklerine inerek, okuyucuyu geçmişin büyüleyici dünyasında bir yolculuğa çıkarır. Eserde, Ege ve Akdeniz bölgelerinin mitolojik hikayeleri öne çıkar. Tanrıların insanlar arasına karıştığı, kahramanların destan yazdığı bu hikayeler, hem eğitici hem de hayranlık uyandırıcı bir şekilde sunulur. Anadolu’nun mitolojik mirası, sadece bir geçmiş anlatısı değil, aynı zamanda bu toprakların insanlık tarihindeki eşsiz yerini anlamak için bir rehberdir. Anadolu Efsaneleri, okuyucusuna hem mitolojik bir keyif hem de kültürel bir farkındalık kazandırır. Halikarnas Balıkçısı’nın bu eseri, Anadolu’nun tarihini ve mitolojisini öğrenmek isteyenler için eşsiz bir kaynak niteliğindedir.
159 syf.
10/10 puan verdi
Anadolu Efsaneleri Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı) Nedense Türkiye denince vatan, Anadolu denince kültür çağrıştırır bende. Belki de Anadolu’ya daha çok yazarların, şairlerin sahip çıkmasındandır. Belki de Anadolu’nun onca zenginliğini ancak onlar görebildiğindendir. Anadolu’da yaşayan her bir yurttaş şöyle çevresine baksa çok değil birkaç kilometre çevresinde mutlaka ya bir tarihi bir yapı, anıt, tapınak, sur, kemer vs. görür yada bir efsaneye konu olmuş, kaya, ağaç, çeşme, dağ, koy, vs bir şey görür, duyar. Bu kadar tarih ve kültürel zenginliğin üzerinde yaşadığımız Anadolu’da, Dünya’da ilk heykel okullarının, ilk felsefe okullarının, ilk meclis sisteminin, ilk nazım planı yapılmış şehrin olduğunu çoğumuz bilmeyiz. Ne gariptir ki Paris’i, Eyfel kulesini,Roma’yı, Londra’yı bildiğimiz kadar Efes’i, Bergama’yı, Aspendos’u bilmeyiz. Yazar Anadolu’da geçen Mitolojik öyküleri Heredot’tan, Homeros’tan araştırarak kendi yorumu ile yeniden sunuyor okuyucuya. Köklerimizin nerelere kadar gittiğine ışık tutuyor. Amazonlar’ı, Kybele’yi, Afrodit’i Troya’yayı edebi bir tatla ikram ediyor bize. Bir hazine üzerinde yaşıyoruz. Tarihi dokusuyla efsaneleri ile. Bu hazineyi fark edebilen her okuyucu hayal ve düşün dünyasına çok şey katacağı muhakkaktır.

Halikarnas Balıkçısı
Halikarnas BalıkçısıYazar · 30 kitap
Cevat Şakir Kabaağaçlı veya tanınan adıyla Halikarnas Balıkçısı (17 Nisan 1890, Girit – 13 Ekim 1973, İzmir), Bodrum'a olan aşkı ile tanınan ünlü roman ve hikâye yazarıdır. 17 Nisan 1890 tarihinde, Osmanlı'nın son köklü ailelerinden Şakir Paşa Ailesine mensup babası yüksek komiser olarak görev yaptığı Girit'te doğdu. Babası Girit ve Atina'da sefirlik ve valilik yapan Mehmed Şakir Paşa, annesi Giritli Sare İsmet Hanım; amcası II. Abdülhamid devri Sadrazamı Ahmed Cevad Paşa, dedesi Şurayı Askeri Dairesi Reisi Miralay Mustafa Asım Bey'dir. Kendisine, iki evliliğinden de çocuğu olmayan ve onu kendi çocuğu gibi seven amcasının ismi verildi. Cevat Şakir, altı çocuklu ailenin en büyük evladıydı. Ailesinin tüm fertleri sanatta yetenekliydi. Sırasıyla dünyaya gelen Hakkiye, Ayşe, Suat, Fahrelnisa ve Aliye adlı kardeşlerinden Fahrelnisa resim alanında, Aliye gravür alanında üne kavuştu; Hakkiye’nin kızı Füreya Koral, ilk Türk kadın seramikçi oldu; Fahrelnisa’nın çocukları Nejad Melih Devrim ressam; Şirin Devrim ise tiyatrocu oldu. Cevat Şakir, çocukluk hayatının ilk yıllarını babası Şakir Paşa’nın elçi olarak bulunduğu Atina’da geçirdi. İlköğrenimini Büyükada'da, orta ve liseyi 1907'de Robert Kolej'de tamamladı. İlk yazısı aynı yıl İkdam gazetesinde yayımlandı. Bu, İngilizce ’den tercüme bir yazıydı. Lise öğreniminden sonra İngiltere’de denizcilik öğrenimi yapmak istediyse de ailesinin ısrarı ile Oxford Üniversitesi’nde tarih öğrenimi gördü. 1913’te İtalyan bir hanımla evlenerek İtalya’da kaldı ve resim öğrenimi gördü. İstanbul'a döndüğünde gazete ve dergilerde yazılar yayınlamaya başladı. Aile, 1914 yılında maddi sıkıntı içine girmiş ve babası Mehmed Şakir Paşa Afyon’daki Kabaağaçlı çiftliğine yerleşmişti. Babasının çiftlikte bir tartışma anında Cevat Şakir’in silahından çıkan kurşunla vurularak ölmesi üzerine cinayet iddiasıyla yargılandı ve 15 yıl kürek cezasına çarptırıldı. Cezasının yedi yılını çektikten sonra baş gösteren verem hastalığından ötürü tahliye edildi. 1925 yılına kadar geçimini haftalık dergilerde tercümeler, yazılar yayınlayarak, resim ve yeni tarz tezhipler yaparak, karikatür yaparak, karikatür çizerek ve renkli dergi kapakları hazırlayarak temin etti. Türk basınında kapakçılığın gelişmesinde katkısı vardır. Cevat Şakir Kabaağaçlı, yazılarında Halikarnas Balıkçısı takma adının yanı sıra Hüseyin Kenan, Musa Cevat, M.C., H.B, Sina imzalarını kullandı. Genç yaşta yazın hayatına başlayan yazarın ilk yazısı 1904’te Robert Koleji’nin son sınıfında iken İkdam gazetesinde yayımlandı. Dört asker kaçağının kadersizliğiyle ilgili olarak "Hüseyin Kenan" takma adıyla kaleme aldığı 13 Nisan 1925 tarihli "Hapishanede İdama Mahkûm Olanlar Bile Bile Asılmağa Nasıl Giderler" başlıklı öyküsünden ötürü İstanbul İstiklal Mahkemesi'nde yargılandı. ‘Memlekette isyan bulunduğu sırada, askeri isyana teşvik edici yazı yazmak’ tan suçlu bulundu. Mahkeme Başkanı Ali Çetinkaya tarafından idama mahkûm edilmek istendiyse de, Kılıç Ali Bey'in önerisiyle kalebentlikle Bodrum'a sürüldü. 3 yıllık sürgünlüğünün yarısını Bodrum'da tamamladı. Cezasının son yarısını İstanbul'da tamamladıktan sonra, çok sevdiği insanları ve doğal güzellikleriyle kaynaştığı Bodrum'dan uzak kalamadı ve Bodrum'a yeniden dönüp yaklaşık 25 yıl kaldı. Bodrum'un antik çağdaki adı olan Halikarnas'ı mahlas olarak benimseyen Cevat Şakir, Bodrum'da balıkçılık dahil çeşitli işlerde çalıştı. Edebiyat sahasına giren eserlerinin büyük kısmını da Bodrum’da yazdı. İkinci evliliğini dayısının kızı Hamdiye, üçüncü evliliğini Hatice Hanım’la yapan Cevat Şakir'in üç evliliğinden beş çocuğu oldu. Çocuklarının orta öğrenim çağına gelince, o yıllarda bu kasabada ortaokul bulunmaması sebebiyle ailesini İzmir’e nakletti. Yaşamını yazarlık ve turist rehberliği ile sürdürdü, rehberlik kurslarında da ders verdi. 13 Ekim 1973'te İzmir'de kemik kanserinden vefat etti. Vasiyeti üzerine Bodrum'a gömüldü. Kabri Bodrum-Gümbet'teki Türbe Tepesinde manevi oğlu Şadan Gökovalı ile seçtiği yerde küçük bir müzesi ile birlikte "Halikarnas Balıkçısı Müzesi" adı altında bulunmaktadır. 1926'dan sonra deniz hikâyeleriyle tanındı. Konularını Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi kıyı ve açıklarında gelişen, denize bağlı olaylardan çıkardı. İçinde yaşadığı, en küçük ayrıntılarına kadar bildiği hür ve asi denizi, kaderleri denizin elinde olan balıkçıları, dalgıçları, sünger avcılarını ve gemileri zengin bir terim ve mitologya hazinesinden güçlenerek, denize karşı sonsuz bir hayranlıktan gelen şiirli, yer yer aksayan, ama sürükleyip götüren bir anlatımla hikâye ve romana geçirdi. Yazı ve düşünceleriyle Azra Erhat gibi döneminin önemli aydınlarını etkilemiş bir kişi olarak, çeşitli dillerden yüz kadar da kitap çevirmiş olan ve kendi eserlerinin sonraki baskıları yapılagelen Halikarnas Balıkçısı'na Kültür Bakanlığınca 1971 Devlet Kültür Armağanı verilmiştir. Bodrum'da yaşadığı dönemde arkadaşları ile ilk Mavi Yolculuk fikrini ve uygulamasını gerçekleştirmişlerdir. Bu Mavi Yolculuklarda yanlarına aldıkları şeyler: Peynir, su, İstanköy peksimeti, tütün ve rakı idi. Mavi Yolculukta gazete okumaz radyo dinlemezlerdi. Amaç dünyadan kaçmak ve medeniyetten uzak olarak kafayı dinlemektir. Haftalarca denizde kalınır sadece acil ihtiyaçları temin etmek için karaya çıkılırdı. Oysa ki bugün yapılan mavi yolculuklarda her türlü lüks mevcuttur. Bu yolculuklar yazarın edebî eserlerini de büyük oranda etkilemiştir. Geniş bibliyografyası Yeni Yayınlar dergisinin Ekim 1974 sayısındadır. Kızı İsmet Kabaağaçlı Noonan, oğulları, Dr. Sina Kabaağaç ve Suat Kabaağaçlı'dır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.