Savaş Ş. Barkçin
Okunma
Beğeni
2.977
Görüntülenme
Müminin yolu da, yönü de Allah'ın yolu ve yönüdür. Ama iki asırdır Müslümanlar olarak yolumuzu ve yönümüzü kaybettik. O yüzden nereye gideceğimizi, nereye yöneleceğimizi şaşırıyoruz. Yola koyulmada, yolu tutturmakta zorlanıyoruz. Daha acısı, yön ve yol yamulmasının pek farkında değiliz. Bize sorarsanız çok iyi yolda gidiyoruz. Oysa kuvvetimizi de, zaafımızı da yanlış tanımlıyoruz. Yanlış reçetelere ve yanlış doktorlara müracaat ediyoruz. Peki, kendimizi nasıl buluruz? İrfânın tarifinde bunun cevabı var. "Kendini tanıyan Rabbini tanır." Burada "kendi" denilen "Rabbimizin kulu" demektir. Bugün eğer kendimizi kaybetmiş isek o hâlde önce kendimizi Rabbimiz'in yolunda bulmamız gerekiyor. Bunun için kendini ve Rabbimizi dosdoğru tanıyan, irfân sahibi, ârif kişilerden örnek almalıyız. Şavaş Ş. Barkçin, Mostar Yayınları'ndan çıkan Anadolu İrfanı isimli eserini şöyle tanımlıyor: Biz bu kitapta irfânı hatırlamaya ve hatırlatmaya çalıştık. Bunun için de güzellik ve anlam pınarı olan şiiri seçtik. Kitapta üç ayrı devirde yaşamış üç şairin üç şiirine yer verdik. Üçü de kendimiz olmayı anlatıyor. Gerçek şiir, hikmetin aynasıdır. Bu üç şair ve şiirde nice hikmet pırıltıları göreceksiniz.
264 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2020

10/10 puan verdi
Bu kitabın bu kadar az okunmasına önce üzülerek, sonra okurken aslında neden okumadığımızın cevabını bularak, (kendi hazinemiz olan kâdim medeniyetimize ne kadar yabancı kaldığımızı fark ederek) başlıyorsunuz. Kitap, Yunus Emre’den Mevlânâ Hazretleri’ne, Âşık Pâşâ’dan Şeyh Gâlib Dede Hazretleri’ne divan şiirlerine giderek ilahi aşkın ve tasavvufun nasıl irfanla buluşturduğunu, ve nasıl insanı erdirdiğini, Neşet Ertaş ve Âşık Veysel’e ile de bu topraklardaki güzel mayanın hâlâ kaldığını, hâlâ irfan ehli insanlar yetiştirebildiğine şahit oluyorsunuz. Çünkü; Anadolu gerçek bir hazine ilim yurdu, irfan yuvası. İstifadeli okumalar..
8/10 puan verdi
'Anadolu İrfanı' kitap yorumu
Çoğumuzun "kendini bilen Rabbini bilir" sözünün aslında gerçek anlamı "kendini tanıyan Rabbini tanır" imiş. Bu tanımanın yolu ise irfandan geçiyor. İrfanın kelime manası 'bir şeyin izini tefekkür ederek ve derin düşünerek idrak etmek' tir. İrfana ermenin ise yolu irfana, hikmete erenlerin yolundan geçiyor. Yazar ise bize üç ayrı dönemde yaşamış üç hikmet şairinin şiirlerini inceleyerek yoldaki tabelaları işaret ediyor. Bu üç şair Âşık Paşa, Şey Galip Dede ve Âşık Vesyel olarak seçilmiş. Benim en çok gönlüme dokunan Şeyh Galip Dede'nin şiiri oldu. Kısacık mısralara nice hikmetleri devşirmiş. ❤ Asıl hayret verici olan ise varsayımlara göre bahsedilen şiirini en geç 24 yaşında  yazmış olması. O yaşta o kadar hikmete vakıf olması hayranlık uyandırıyor. İşte o şiirden iki mısra: Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemin sen       Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen. Hayati İnanç bir sohbetinde çağımızın aslında Fuzûlî gibi Şeyh Galip Dede gibi şairlere ihtiyacı olmadığını belirtmişti. Bize o büyük şairlerin devşirdikleri hikmetleri anlamak yeter imiş. Savaş Barkçin'in Anadolu İrfanı kitabı ise o şiirleri anlama yolunda verilmiş güzel bir eser. ❤
Puan vermedi
"Kendisi olmayanın şahsiyeti olmaz." Bu kitap, iki yüzyıldır Batı'ya bakmaktan "boynu tutulan" bir milletin kendi içindeki cevherlerini farketmesine yönelik mutevazı bir çalışma. Kitapta önce irfan, akıl ve tasavvuf konularında bir ön bilgilendirme, akıl yürütme bölümü var, sonra Ahmet Paşa, Şeyh Galib ve Aşık Veysel'den birer şiir incelenmiş. Bu kitap; yüzyılı, dahil saydığımız edebî yönelimi başka başka üç büyük şairin aslında aynı ağacın birer dalı olduğunu ve ilmin aslında "bir nokta" olduğunu gösteren bir örnek...
8/10 puan verdi
Savaş Barkçın 'dan güzel bir eser.Anadolu İrfanı .Anadolu sadece Türkiye de Asya toprakları içinde olan yer midir? Horasan Semerkant,Yesi de Anadolu ya girmez mi? Anadolu nun felsefesini anlatan güzel bir eser... İrfan ın gönül ile bağlantısını da güzel açıklamış... Sadece akıl ile İrfan sahibi olunmuyor;Akıl,eylem(iş) ,kalp(gönül) olmadan İrfan sahibi olunmuyor... Keyifli okumalar... Felsefe gerçeği kaybetmişlerin, hikmet gerçeği bulmuşların düşüncesidir
3 şiir 3 perde 1 mana
Savaş hoca, insanın fikir dünyasını harmanlayış serüvenine ekleyebileceği nadide bir çalışmayı bizler için hazırlamış. Kitapta iyi doğru güzel olgularının şiir şekline büründüğü ve 3 farklı devirin perde arasından hakikate çevrilmiş 3 farklı gözün aynı güneşe baktığı ve dolayısıyla ne kadar farklı olsa da yaşam, zaman ve de mekan aynı mana derinliğinin haykırışı elbette kitabın kapağını açan herkese sesini duyurmayı başarıyor. Bir solukta okunabilen akıcı ve açıklayıcı anlatımıyla okura ulaşan bu şaheseri elime her aldığımda hangi perde arasından olursa olsun iyi doğru ve güzelin anlam bütünlüğüne kavuşabilmek için yüzümü hakikate çevirmem gerektiğini bir kez daha anlıyorum.
Puan vermedi
@savassafakbarkcin hocanın kaleminden muhteşem bir eser. Kitabın adı zaten içinin ne kadar dolu, insana neler katabileceği hakkında ipucu veriyor. Anadolu irfanı bize bizi anlatıyor.. Okuyun okutun.

Savaş Ş. Barkçin
Savaş Ş. BarkçinYazar · 13 kitap
1966’da Ankara’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nden mezun oldu (1989). Washington’da Johns Hopkins Üniversitesi, SAIS okulundan master derecesi (1996), Bilkent Üniversitesi’nden siyaset felsefesi doktorası aldı (2001). 1989’da Devlet Planlama Teşkilatı’na girdi. 2003’te TİKA başkanlığına atandı. TÜBİTAK’ta 2004-2007 yılları arasında Başkan Danışmanı olarak görev yaptı. 2009’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başmüşavirliğine atandı. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte onun Başdanışmanı oldu. 2016 yılından 2018 başında emekli olana kadar ise Başbakan Başmüşaviri olarak vazife yaptı. Uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve medeniyet konularında pek çok konferans ve dersler vermiştir, aynı zamanda profesyonel bir moderatördür. Müzik, tarih, şiir, tasavvuf ve edebiyat Dr. Barkçin’in başlıca ilgi alanlarıdır. Bu alanlarda pek çok yazıları, kitapları, üniversite dersleri, tercümeleri, televizyon programları ve konferansları vardır. 2009’da yayınladığı "Ahmed Avni Konuk: Görünmeyen Umman" adlı biyografi kitabı Yazarlar Birliği ödülü almıştır. Aralık 2013’te klasik bir divan olan “Dîvân-ı Zerefşân”ı yayınlamıştır. 2016’da yayınladığı “Gönül Makâmı” kitabı 2017 ESKADER ödülüne lâyık görülmüştür. Serbest ve hece ölçülü şiirleri vardır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.