Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Anadolu Tanrıları

Halikarnas Balıkçısı

Anadolu Tanrıları Sözleri ve Alıntıları

Anadolu Tanrıları sözleri ve alıntılarını, Anadolu Tanrıları kitap alıntılarını, Anadolu Tanrıları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Artemis yalnız bir kere sever, Anadolu’da, Karya’da Beşparmak yani Latmos dağlarında, delikanlı çoban Endymion’u uykuda görüp âşık olur. Endymion ebedî uykuya mahkûm olur. Yaşamanın zevki nedir, ıstırabı nedir bilmez. Ölümün gadrine uğraması imkânsızdır. Artemis ona ay ışığı olarak gelir. Endymion da tanrıçayı rüyasında görür.
Biz Batıdan elektrik lambasını, buz dolabını, şehir planını alınca, artık Batılı ve modern olduk sanıyoruz. Oysa Batılı zihniyet, o ampulden daha iyisi ve daha ilerisini yapmıya savaşan zihniyettir. Bu ilerleyiş dolayısıyle Batıdan harfiyen aldıklarımızda pek geç kalıyoruz. Örneğin, şimendifer yapmıya kalkıştık; biz onu yapıncaya kadar, şimendiferin modası geçmiş bulundu; ve Batı şose, kamyon ve otobüsü icat etti; yani biz bir pantolonu taklit ederken, Batılı yeni bir pantolon yaptı. Yıllarca sonra ikmal edilecek şehir planları da bittabi aynı akıbete uğrayacak. Daha iyisini ve ilerisini yapma isteğinin, yani yaratıcı atılışın kökünde tecessüs ve merak duygusu vardır. Bu duygu, hiç bir pratik sonucu amaç edinmez. Yalnız öğrenmek ister ve araştırır. Pratik sonuç keşiften çok sonra gelir. Taklit etmeniz gereken bir şey varsa, o da, bu araştırma gücüdür ve bu araştırma gücüdür ki -bittabi her alanda- özellikle bu bizim Anadolu'muzun eski kültürünün gerçeğini meydana çıkarma işini başararak, ilerleyişi kösteklerken birçok kompleksleri ortadan kaldırır.
Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İon sözünün batıya doğru seyahatına paralel olarak Grekçe ne üzümün, ne şarabın, ne incirin ve özellikle ne de zeytinin adlarının Grekçe aslından olmayıp, birçok dağ, burun ve körfez adları gibi, bir anadolulu dilin kökünden oldukları anlaşılmıştır. Delice zeytini, Portekiz'den Hindistan'a kadar vardır. Ama zeytinin, bir besin maddesi olarak kullanılışı Yunanistan'a Anadolu'dan geçmiştir. Çünkü Homeros, Anadolu'da zeytinyağının, bir de, ilaç olarak kullanıldığını anlatır. Bittabi, bir besin maddesi olarak kullanıldığını yazmıya gerek görmemiştir. Zeytin ağacı, Anadolu'da ve Anadolu'ya ait adalarda boldur, Yunanistan'da ise seyrektir. Zaten zeytin, Yunanistan'a İonya'dan başka bir yerden gelemezdi.
Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Biz bu diyarın gerçek varisleriyiz, dedik. Ama, bu mirasımızı, şimdiye kadar dört bucağa pek mirasyedicesine saçtık. Osmanlı devleti sırasında, dünyanın yedi harikasının yedi de Osmanlı toprakları içinde idi. O mirasın elle tutulur sanat kalıntıları, babalarının mallarıymış gibi, şimdi, Btının çeşitli müzelerindedir. "Ne olacak? Gavur putu! Yabancı şeyler." dedik. O eski mimarlık ve heykeltraşlık anıtlarından çok daha önemli olarak, onlardan kalma bir de kültür zenginliği vardır. Onu da, bizim başımıza kondurmdan "Adam sen de! Vazgeç! Asklepios, aftospiyos, kıtıpiyoz Yunan kültürü" diye, Batılıların başlarına savurmuş bulunuyoruz. Şimdi biz, şapka diye, onların külahlarını taklide çalışıyoruz.
Sayfa 11 - Yeditepe YayınlarıKitabı okudu
Eskiden dinsel fuhuş bile, dinsel oldu­ğu için, bir ahlaksızlık değil, bir erdem sa­yılırdı.
Çağlar değişir yobazlık baki kalır yazın bunu
Roma­lılar ve Grekler, Etrüskleri edepsiz sayardı. Çünkü ziyafetlere, resimlerde görüleceği gibi, kadınlar da katılıyor ve masanın etrafına bir kadın ve bir erkek olmak üzere, oturuyor ya da sokuluyorlardı. Romalılar olsun, Grekler olsun, toplu ziyafetlerde kadın bulundurmazlardı.
Sayfa 68 - BİLGİ YAYINEVİKitabı okudu
Reklam
Kybele Kronos Zeus Poseidon Hades
Greklerce, dünyayı tanrılar yaratmadı, tanrı­lardan önce de dünya vardı. Ama evren karan­lıktan ve kargaşalıktan ibaretti. Tanrılar, dün­yanın evlatları, Titan denilen iriyarı devlerdi. Birçok serüvenlerden sonra, bu Titan’ların ikisi kalıyor: *Kybele (Grekçesi Rhea)* ve onun kocası *Kronos (Latincesi Saturnus)*. Kybele, yeryüzünü temsil eder. Kronos, Kybele'nin ona doğurduğu çocukların hepsini yer, yutar­dı. Kronos, bir anlama göre, zaman demektir. Zaman ise, yarattığı herşeyi yokeder. Ne var ki bu deyim, tanrıların rasyonalize edildikleri çağa ait olsa gerektir. Rhea, *Zeus* adlı bir oğlu­nu, Girit’te İda dağının Dikte denilen bir ma­ğarasında doğurur ve babası Kronos tarafın­dan yutulmaması için onu orada gizler. Hem yeryüzünün, hem de tanrıların anası olduğu için Rhea yani Kybele, Tanrıların Anası ünvanını alır. Kuleler yeryüzünün üzerinde yüksel­ dikleri için, Kybele de, taç olarak başında bir kule taşır. Güçlü, kuvvetli, kudretli ve cömert memeleri süt dolu, anaç yapılı, vakur bir tan­rıçadır. Zeus, büyüyünce öteki Titan'larla birleşerek, Kronos’u tahtından indirir ve sürgün eder. Böylece, dünyanın altın çağı da sona erer. Ondan sonra Olymposlu tanrıların çağı başlar. *Zeus* göklere, kardeşi *Poseidon* denizlere ve öte­ki kardeşi *Hades* de yeraltı ölüler ülkesine, ya­ni ahrete egemen olur. Başlıca tanrılar bu iki­sidir ve hep birlikte Olympos dağında yaşa­dıkları için de bunlara Olymposlular denilir.
Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi
Biz bu diyarın gerçek varisleriyiz, dedik. Ama, bu mirasımızı, şimdiye kadar dört bu­cağa pek mirasyedicesine saçtık. Osmanlı devleti sırasında, dünyanın yedi harikasının yedisi de Osmanlı toprakları içinde idi. O mirasın elle tutulur sanat kalıntıları, baba­larının mallarıymış gibi, şimdi. Batının çeşit­li müzelerindedir. «Ne olacak? Gâvur putu! Yabancı şeyler» dedik.
Sayfa 14 - Bilgi yayınevi —“sanat tarihinin, kültüre bakış açımızın kısa özeti”Kitabı okudu
İnsanların ilk kurdukları topluluk, kadın­ların egemen oldukları matriyarkal bir toplum­du. Başlangıçta, Anadolu'da da matriyarkal bir toplum hüküm sürüyordu.
Sayfa 105 - BİLGİ YAYINEVİKitabı okudu
daha neler :d
Eskiden dinsel fuhuş bile, dinsel oldu­ğu için, bir ahlaksızlık değil, bir erdem sa­yılırdı.
Sayfa 115 - BİLGİ YAYINEVİKitabı okudu
Reklam
Zeytin ağacının mitlerdeki öyküsü
Tanrıça Athena’ya alt bir efsane, zeytinin Yu­nanistan'a nasıl geldiğini ima etmesi bakımından önemlidir. Tanrıça Athena ile Denizler Tanrısı Poseidon, Atina kentinin koruyuculuğu için, yarışmaya girişirler. Kente en faydalı şeyi getiren, muzaffer sayılacaktır. Poseidon atı, Athena ise zeytin ağacını getirir. Athena kazanır ve kentin koruyucusu olur. O zamanın megaron denilen, iki gözlü evleri­nin alt odalarında pencere yoktu. O karanlıkta Poseidon'un atını oynatacak değil, kandil yakacaklar­dı. Zaten Yunanistan’da zeytin, azlığı yüzünden, kut­sal bir hal almıştı. Yarışlarda kazananların alınlarına, zeytin dalı çelengi konulurdu.
Sayfa 19 - Bilgi yayıneviKitabı okudu
Kronos
“Kronos, Kybele’nin ona doğurduğu çocukların hepsini yer, yutardı. Kronos bir anlama göre zaman demektir. Zaman ise yarattığı her şeyi yok eder.”
:D
Anadolu'da kerametli sayılan birçok dağ­lar ve tepeler vardır. Kocaya varmak isteyen kızlar, oralara çıkarlar. «Bahtım! Kocaya gi­decek vaktim!» diye bağırır.
Sayfa 104 - BİLGİ YAYINEVİKitabı okudu
Kybele, bütün tanrıların ve tan­rıçaların anasıdır.
Sayfa 105 - BİLGİ YAYINEVİKitabı okudu
429 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.