Yurtdışına Götürülmüş Tarihi Eserlerimiz

Anadolu'nun Gözyaşları

Yaşar Yılmaz
10/10
9 Kişi
33
Okunma
16
Beğeni
1.734
Görüntülenme
Anadolu'nun Gözyaşları, büyük çoğunluğu 1830-1922 yılları arasında, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden, farklı yöntemlerle götürülmüş, günümüzde Avrupa ve ABD'deki müzelerde sergilenen tarihi eserlerimizin, bugüne dek hazırlanmış en kapsamlı envanterini sunuyor. Yaşar Yılmaz, kendisine yönelttiği "Yurtdışında kaç tarihi eserimiz var; yurtdışına götürülmüş eserlerimize ilişkin bir çalışma var mı?" sorularına yanıt ararken başladığı araştırma sonucunda bu eserlerin peşine düştü. Yılmaz, çoğunluğu Batı'da bulunan, Anadolu'dan gitmiş eserlere sahip müzeleri tek tek gezerek elinizdeki envanteri derledi. Yılmaz, amatör bir araştırmacı tutkusuyla çıktığı bu yolda, yoğun emek ve özveri göstererek 10'dan fazla ülkede 50'yi aşkın müzede araştırma yaptı. Üç yıl süren bu seyahatleri boyunca Anadolu topraklarından götürülmüş ve günümüzde birçok Batı müzesine büyük zenginlik katan tarihi eserleri yerinde inceleyerek envanter numaralarıyla belgeledi. Anadolu'nun Gözyaşları'nda ülkeler, şehirler ve müzeler, okuyucuların (özellikle Batı'daki müzeleri ziyaret edecek olanların) bu müzelerde sergilenen eserlere kolayca ulaşabilmesini sağlamak amacıyla alfabetik olarak veriliyor. Söz konusu eserlerin Batılılarca keşfi, taşınma öyküleri ve ülkemizdeki tarihi eser algısı, Osmanlı'nın son döneminde Anadolu'da keşif ve kazı çalışmaları yürütmüş yabancı gezgin ve araştırmacıların notlarından, günlüklerinden, tarihi belgelerden yararlanılarak anlatılıyor. Günümüzde Batı müzelerinde Hitit, Likya, Urartu, Doğu Roma, Selçuklu, Osmanlı vb. pek çok Anadolu medeniyetinin ürettiği, sayıları on binlerle ifade edilebilecek tarihi eser sergileniyor. Bu kitapta, basit mutfak gereçlerinden değerli takılara, mermer ve bronz yontulardan devboyutlu anıt mezarlara, mozaiklerden halılara, savaş aletlerinden cami mihraplarına uzanan çeşitlilikteki bu eserlerden özgün örneklere yer veriliyor. "Ülke olarak son yüz yıldır sabırla beklediğimiz bu araştırmanın yurtdışına götürülmüş tarihi eserlerimizi tanımaya, kalan eserlerimizin değerini bilerek kültür varlıklarımıza sahip çıkmaya katkısı olacağını umuyorum. Yeni kuşaklarımızın, önsöz niteliğindeki bu çalışmayı geliştirerek eksiklerini tamamlamalarını diliyorum." -Yaşar Yılmaz-
Yazar:
Yaşar Yılmaz
Yaşar Yılmaz
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 50 dk.Sayfa Sayısı: 312Basım Tarihi: 2015Yayınevi: Yapı Endüstri Merkezi Yayınları
ISBN: 9786054793471Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
336 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Yaşar Yılmaz’ın kaleme aldığı "Anadolu’nun Gözyaşları" büyük çoğunluğu 1830-1922 yılları arasında Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden farklı yöntemlerle yurtdışına götürülmüş - kaçırılmış, çalınmış desek bence daha doğru olur -, şimdilerde ABD ve Avrupa’daki müzelerde sergilenen tarihi eserlerin bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı envanteri diyebiliriz. Ahh ahh geçmişimize ait kültür ve tarih mirasımızı ne de güzel oyunlarla çalmışlar emperyalist devletler. Büyük bir tarih bilinçsizliği ile Osmanlı yöneticileri de bu dalaverelere ya alet olmuşlar ya da göz yummuşlar. Hala ülkemizde tarih bilinci yerleşmiş değil. Bunda maalesef eğitim sisteminden kaynaklanan eksiklikler ve ezberciliğin devam etmesi de etkili. Şahsen bu konuda duyar kasıyor ve Bergama, Efes, Knidos, Tlos, Halikarnas, Hierapolis gezi anılarımı üzüntüyle paylaşıyorum bu albümde. Aslında mezar soyguncuları diye niteleyebileceğim kişiler ve ülkeler yüzünden kültürel gezilerim eksik kalmış. Ümidim odur ki Turizm ve Kültür Bakanlığımız artık bu eserlerin ülkemize dönmesi için daha çok uğraşır.
Anadolu'nun Gözyaşları
Anadolu'nun GözyaşlarıYaşar Yılmaz · Anadolu Kültürel Girişimcilik Yayınları · 202133 okunma
Reklam
336 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Her tarihi ve kültürel eser, üretildiği coğrafyanın özelliklerini taşır ve orada gerçek değerine ve anlamına sahip olur. Tarihi nesnelerin üretildiği yerde kalmasında, eseri üreten ülkenin kamusal yararı yanında söz konusu eserim ülkenin kültürü ve coğrafyasıyla kurmuş olduğu doğal bağ da önem taşır. Hiçbir gerekçe, bir ülkenin kültür varlıklarını yerinden kopartarak götürmeyi haklı kılamaz. Her ülkenin özgün eseri, bulunduğu coğrafyanın binlerce yıllık sözlü, yazılı, görsel kültürü tarafından şekillenir. O toplumun bireyleri geçmiş kültür varlıklarıyla gururlanır; onlar aracılığıyla binlerce yıllık kökleriyle, geçmişiyle ilişki kurar. Yaratıldığı coğrafyadan koparılıp başka bir ülkeye götürülen bir tarihi eser, sergilendiği müzede, ziyaretçilerin kısaca göz atıp geçtiği, demir parmaklıklar arkasındaki bir hücreye kapatılmış mahkumdan farksızdır. Ozanımız Kacaoğlan’ın da dediği gibi “Taş yerinde ağır”dır. (Kitabın son sözlerinden alıntıdır.)
Anadolu'nun Gözyaşları
Anadolu'nun GözyaşlarıYaşar Yılmaz · Anadolu Kültürel Girişimcilik Yayınları · 202133 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Anadolu'nun Gözyaşları 06.07.2021 Okuduğunuz zaman anlıyorsunuz ki bizim eserlerimizi ülkemize geri getirebilirsek yurt dışı müzeleri bomboş kalacakmış. Kitabı aslında Osman Hamdi Bey hakkında duyduğum ithamlar umarım yanlıştır umuduyla okumuştum ama maalesef okuduktan sonra acziyetini öğrenmiş oldum. Tüm sorumluluğu da ona yüklememek lazım tabii. Diğer konu da bu eserler ülkemizde olsa ziyaret edenler yine bizim vatandaşlarımız mı olurdu yoksa turistler mi? Cevabı belli maalesef. Kesinlikle okunması ve kitaplıklarda bulunması gereken bir çalışma bence. Yazım hataları: 31-150.S.
Anadolu'nun Gözyaşları
Anadolu'nun GözyaşlarıYaşar Yılmaz · Anadolu Kültürel Girişimcilik Yayınları · 202133 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
50 günde okudu
Ülkemiz topraklarının hazinelerinin nasıl elden çıktığını gösteren güzel bir çalışma olmuş. Okuyup kaybedilen tarihi eserler konusunda her bir yurttaşın bilgi sahibi olması ve arkeolojik eser kıymetinin oluşması için önemli bir eser.
Anadolu'nun Gözyaşları
Anadolu'nun GözyaşlarıYaşar Yılmaz · Anadolu Kültürel Girişimcilik Yayınları · 202133 okunma
Resim