2025 61. kitabı
KORKU Stefan Zweig’in Korku adlı eseri, insan ruhunun en zayıf noktalarına inen güçlü bir psikolojik anlatıdır. Düzenli ve saygın bir hayat süren Irene Wagner, yaşadığı yasak ilişkinin ardından yakalanma endişesiyle kendi zihninde kurduğu bir korku dünyasının içine hapsolur. Zweig, korkuyu dışsal bir tehditten çok, suçluluk duygusunun beslediği yıkıcı bir güç olarak ele alır. Irene’in her ayrıntıda tehlike araması, korkunun mantığı nasıl felç ettiğini açıkça gösterir. Akıcı ve yoğun anlatımıyla eser, okuru karakterin iç çatışmasına ortak eder ve korkunun insanı yavaş yavaş ele geçiren, kaçışı olmayan bir duygu olduğunu çarpıcı biçimde hissettirir.
KorkuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2022124,7bin okunma
Artık insanları tanımak için zaman kaybetmiyorum.
2021 14. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2021 17:11
Nasıl olsa onlar zamanı gelince yaptıklarıyla kendilerini tanıtıyorlar... (Paul Auster) !! Dönemimizi ve okuduğum bu kitabı bir cümlede anlat deselerdi; "Herkesten her şeyi bekle ama kimseden
2026 22. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 22:50
Korku nedir? Bir tehlike karşısında duyulan kaygı, üzüntü mü? Hayır, hayır... Bu kitapta korku; çaresizlik, suçluluk, utanç ve vicdan azabından sonra gelen, insanı esir alan bir paranoya... Bir hata, peşini bırakmayan sonsuz bir azaba dönüşebilir mi? Irene, yasak aşkın ardından uğradığı şantaj nedeniyle, zihninde cehennemle yaşamaya mahkum olur. Irene' in bu trajedisini çarpıcı kılan ise, eşi Fritz' in temsil ettiği duygularından arınmış, soğukkanlı dünyası. Fritz, evdeki o kusursuz varlığıyla Irene üzerinde öyle mesafeli bir gölge olmuştur ki Irene içinde yaşadığı korku, utanç ve itiraf etme çıkmazı arasında sıkışıp kalmıştır. "Korku cezadan daha berbattır, çünkü ceza bellidir, ağır veya hafif; bilinmeyene, sınırlandırılmamışa kıyasla ceza, daha az ürkütür." İşte;
Korku
böylece insanın özgürlüğünü elinden alan, onu kendi vicdanının mahkumu kılan sessiz bir cellattır.
KorkuStefan Zweig · Yordam Kitap · 2017124,7bin okunma
2025 30. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2025 15:30
Zweig’in Korkusu, insan ruhunun görünmez dehlizlerine inen kısa ama sarsıcı bir yolculuk gibi. Benim için bu kitap, “vicdan” kelimesinin ağırlığını yeniden hissettirdi. Irene’nin yaşadığı korku sadece bir suçun değil, insanın kendine yabancılaşmasının yankısıydı. Zweig, bir anlık hatanın nasıl tüm benliği esir alabileceğini öyle ustaca anlatıyor ki, sayfaları çevirirken ben de karakterle birlikte nefesimi tuttum. Korkunun, dışarıdaki bir tehditten değil, içeride büyüyen pişmanlıktan beslendiğini fark ettim. Bu hikâyi okurken en çok düşündüğüm şey şu oldu: İnsanı tüketen olaylar değil, kendi zihninde kurduğu hapishanedir. Irene’nin korkusu aslında hepimizin içinde bir yerlerde duran, bastırılmış bir gerçeğe ayna tutuyor. Kısacık bir novella olmasına rağmen, Zweig her satırında insan doğasının karmaşıklığını anlatıyor: gurur, suçluluk, utanç ve o bitmek bilmeyen vicdan sesi… Son sayfayı kapattığımda, sessizlik bile biraz ağır geldi.
Alıntı
2021 56. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2021 12:20
Kitap ilk sayfasından itibaren sürükleyici. Daha ilk sayfada karşılaştığınız bir kadınla aynı anda aynı heyecanı hissetmeye başlıyorsunuz. Kolaya indirgediğimiz ya da çok çok abarttığımız duygularla ve durumlarla karşılaşıyoruz her gün. Kocasını aldattığı için başka bir kadın tarafından tehdit edilen parası istenen varlıklı bir kadının hisleri sizin için her gün her yerde okuduğumuz belki duyduğumuz , dinlediğimiz basit olaylar olabilir. Ama kitap bize bu işin çok daha derin olduğunu klasik olayların aslında çok da klasik olmadığını o duyguların en çok da korkunun nasıl özel ve her hissedilişinde ,dibine kadar inildiğinde vurucu belki de yıkıcı bir karmaşa olduğunu seriyor gözler önüne. Hayatımızın kıymetini ne kadar biliyoruz ya da nasıl biliyoruz çok daha başka bir soru hayatımızın kıymetli olduğunun farkında mıyız? Elimizdekilerin önemini korkularımızla yüzleşmeden kaybetmemek uğruna kendimizi kaybetmek istediğimiz noktaya gelmeden önce anlayamaz mıyız? Tüm bu soruları ve cevaplarını bu kitapla bir kere daha düşünebiliriz.
KorkuStefan Zweig · Parodi Yayınları · 2018124,7bin okunma
Korku; insanı diri tutar derler ama...
·70 syf.·
2020 62. kitabı
-Spoiler içermez- Korku; kendini en fazla hissettiren duygulardan biridir nazarımda. Şaşkınlık gibi kısa sürmez, aşk gibi parlayıp sönmez, üzüntü gibi unutulup gitmez... Yıllarca aynı frekansla
Zihnin Mahkemesi
2025 11. kitabı
Zweig’in Korku’sunu okurken en çok zihnin kendi kendine kurduğu tuzaklara takıldım. İnsan, işlediği bir hatayı dışarıdan kimse bilmediği hâlde kendi içinde bin kere cezalandırıyor. Suçluluk, vicdan ve korku öyle bir üçgen kuruyor ki, karakterin yaşadığı baskıyı okurken, ben bile daraldım. Belki de asıl mahkeme dışarıda değil, insanın kendi içinde kuruluyor. Kitap bana, bazen en ağır yargıcın kendi zihnimiz olduğunu hatırlattı.
2023 71. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2023 21:06
Korku isimli kitapta ana karakter Irene, sekiz yıllık evliliğinden biri oğlan biri kız olmak üzere iki tane çocuğu bulunan bir kadındır. Eşi mahkemelerde avukatlık yapmaktadır. Monoton yaşamına
Savaş Sonrası Kaos ve Korkunun Egemenliği
2024 126. kitabı
Stefan Zweig'ın "Korku" romanı, okuru ürkütücü bir gerilim ve endişe atmosferine çeken, insan ruhunun en derin korkularını ve çaresizlik duygularını ustalıkla tasvir eden etkileyici
2024 76. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2024 17:44
Stefan Zweig
yazdığı kitaplarda kurgusuyla bizleri şaşırtmaya devam ediyor. İnsan
Stefan Zweig
kitaplarını okurken neden 79-80 sayfa diye sitem ediyor. Öykülerin kitapların tadı damağımızda kalıyor. Yazarımızın yazdıkları, yaşadıkları, içsel çelişkileri ve duygu durumları tamamen bizleri anlatıyor.
Korku
kitabımızda; zengin bir avukatın eşi olan irene bir gün bir piyanist ile aşk yaşıyor. Aşk yaşadığı piyanistin sevgilisi ireneye şantajlar yaparken ireninin yaşadığı korku ağır basarken ölümü göze alır ama ölüm ireneyi bulur mu kitabı okumalısınız. Eşini aldatan bir kadının yaşadığı psikolojik yönü ağır bir kitap. Korku insana yapmayacağı şeyleri birdenbire yaptırırken elinde olanın değerini anlamasının farkına vardırıyor. Kısacık, akıcı ve müthiş tahlilleri ile sizleri sürükleyecek bir eser. Keyifli okumalar.

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.