Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Anneliğin İdealleştirilmesi ve Alçaltılması

Anne: Melek mi, Yosma mı?

Estela V. Welldon
Oidipus'un öyküsünde hep Oidipus'u suçladık; annesiyle evlenmesini sapkınlık olarak kabul edip "ödip kompleksi"ne onun adını verdik. Oysa oğlunun yaşayabileceğini ve kendisini bulabileceğini uman İakoste değil midir? Sapkın ve çocuk istemeyen bir adamla evlenip hamile kalmak ve çocuğunu doğar doğmaz terk etmek sapkın bir ilişkinin kurbanı olmayı istemek anlamına gelmiyor mu? Aralarındaki ilişkinin "ensest" olduğunu aynı anda öğrendikleri halde neden intihara yönelen İakoste oluyor? "Bu kitabın konusu anne olmaktır" diyor Estela Welldon, "tüm iyi güçlerinin yanı sıra bazen de "sapkınlık gücü"yle annelik. "Anneler birer melektir, çocuklarına asla yan gözle bakmazlar" ya da "sapkınlık erkeklere özgüdür, kadınlar olsa olsa nevrotik olurlar" gibi ön kabulleri sorgulayan yazar, çocuğunu taciz eden veya hırpalayan annelerin yahut fuhşa yönelen kadınların da "sapkın" olabileceğini ileri sürüyor ve iddialarına klinik deneyimlerinden kanıtlar getiriyor. Çocukluğu yeterli ana-baba ilgisinden yoksun geçen ya da ana-babasının cinsel saldırısına maruz kalan kadınların, hem kendi bedenine hem de çocuğuna karşı sapkın tutumlar geliştirebileceğini ya da fuhşa yönelebileceğini gösteriyor, kadınların kendi bedeninde, çocuğunun ya da müşterisinin bedeninde anne ve babasından intikam alma olasılıklarını irdeliyor. Juliet Mitchell'in kitaba yazdığı önsözdeki sözleriyle "Artık hiç kimse anneliği idealleştirme ya da alçaltma kolaylığına kaçmasın; toplumsal politikalar ve psikolojik anlayış, insan olma zorluğunun merkezindeki nokta olan anneliğin yerli yerini almasını sağlamaya çalışmalı" ve Welldon'un deyişiyle "Bir annenin gücünü kimse küçümsememelidir."
Yazar:
Estela V. Welldon
Estela V. Welldon
Çevirmen:
Can Kurultay
Can Kurultay
Çevirmen:
Semra Kunt-Akbaş
Semra Kunt-Akbaş
Tasarımcı:
Arslan Kahraman
Arslan Kahraman
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 23 dk.Sayfa Sayısı: 190Basım Tarihi: Ekim 2001Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: Mother, Madonna, Whore: The Idealization and Denigration of Motherhood
ISBN: 9789755393452Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
190 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Earthling
Earthling
arkadaşımın feminizm okumaları için önerdiği kitaplardan biri. Kendisine teşekkür ederim. Çok etkileyici bir kitap. Anneliğin hergün daha çok kutsandığı, anne olmak istemeyen kadınların sürekli psikolojik baskıya maruz kaldığı şu dönemde, kavramın aslında hiç masum olmadığını, ama aynı zamanda bu masumiyeti yok edenin de yine toplumsal cinsiyet rolleri olduğunu, aile kavramının hiç de övünülecek, teşvik edilecek bir kurum olmadığını örnekleri ile anlatan çok etkileyici bir kitap. Hastaların yaşadığı travmaları saç baş yolarak okudum. Sapkınlık, sağlıklı olmayan aile yapılarının bir sonucu maalesef. Bu durum nesillere de aktarılıyor. Eğer birey tedavi olmayı reddeder ve/veya bu durumu bir hastalık olarak görmezse çok ciddi boyutlara ulaşan ve zincirleme travmalara neden olan durumlar yaratıyor.
Anne: Melek mi, Yosma mı?
Anne: Melek mi, Yosma mı?Estela V. Welldon · Ayrıntı Yayınları · 200157 okunma
Reklam
190 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
92 günde okudu
Anne
Kitabın konusu "anne olmak". Tüm iyi güçlerinin yanı sıra bazen de sapkınlık gücü var mı annelerin? "Çocuklarına asla yan gözle bakmazlar" ya da "sapkınlık gerçekten erkeklere mi özgü?" "Kadınlar olsa olsa nevrotik olurlar" gibi ön kabulleri sorguluyor yazar. Çocuğunu taciz eden veya hırpalayan annelerin yahut fuhuşa yönelen kadınlarında sapkın olabileceğini ileri sürüyor ve iddialarına klinik deneyimlerinden de katkılar getiriyor. Kötü bir çocukluk kötü bir ebeveynlik beraber gidiyor. çocukluğu yeterli ebeveyn ilgisinden yoksun geçen ya da anne babanın, birinci derece cinsel saldırısına maruz kalan kadınların; hem kendi bedenine hem de çocuğuna karşı sapkın tutumlar geliştirilebileceğini ya da bizzat kendisinin. "3 kuşak" en az "3 kuşak incelenmeli". Kadınların kendi bedeninde çocuğunun ya da müşterisinin bedeninde anne ve babasından intikam alma olasılıklarını da yine klinik deneyimlerinden deneyimleri üzerinden irdelemeye çalışıyor. Kitabın önsözünü Juliet Mitchell yazmış ve bu önsözde şu sözlerin altını çizmek gerekiyor: "artık hiç kimse anneliği idealleştirmeye ya da alçaltma kolaylığına kaçmasın toplumsal politikalar ve psikolojik anlayış insan olma zorluğunun merkezindeki nokta olan anneliğin yerli yerini almasını sağlamaya çalışmak zorundayız" Estela V. Weldon'un deyişiyle: "Bir annenin gücünü kimse küçümsememelidir".
Anne: Melek mi, Yosma mı?
Anne: Melek mi, Yosma mı?Estela V. Welldon · Ayrıntı Yayınları · 200157 okunma
190 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
genel olarak ilgimi çeken bir konu olsa da başladığımda bitiremeyeceğimi düşündüğüm bir kitaptı ancak ensestin anne üzerinden işlenişi, hastaların koşullarının, yaşantılarının ve davranışlarının incelenmesi beni beklediğimden daha çok çekti. bir noktada bana içgörü kazandırdığını dahi söyleyebilirim. anneliğin kutsallığının ve idealleştirilmesinin anneliğe dair patolojik olguları görmezden gelmemize ve hatta bu gibi durumları beklemediğimize dair gerçeklerle yüzleştiren bir kitap.
Anne: Melek mi, Yosma mı?
Anne: Melek mi, Yosma mı?Estela V. Welldon · Ayrıntı Yayınları · 200157 okunma
190 syf.
9/10 puan verdi
Anne: Melek mi? Yosma mı?
"Bu kitabın konusu anne olmaktır" diyor Estella Welldon, tüm iyi güçlerinin yanında bazen de sapkınlık gücüyle annellik. "Anneler birer melektir, çocuklarına asla yan gözle bakmazlar" ya da "sapkınlık erkeklere özgüdür, kadınlar olsa olsa nevrotik olurlar" gibi ön kabulleri zorlayan yazar, çocugunu taciz eden veya hırpalayan annelerin, yahut fuhuşa yönelen kadınların da "sapkın" olabileceğini ileri sürüyor ve idialarına klinik deneyimlerinden kanıtlar getiriyor. Çocuklugu yeterli anne-baba ilgisinden yoksun geçen ya da anne-babasınınn cinsel saldırısına mağruz aklan kadınların, hem kendi bedenine hem çocuguna karşı sapkın tutumlar geliştirbileceğini ya da fuhuşa yönelebileceğini gösteriyor. Kadınların kendi bedeninde, çocuğunun ya da müsterisinin bedeninde anne ve babasından intikam alma olasılıklarını irdeliyor." Arka kapaktan.
Anne: Melek mi, Yosma mı?
Anne: Melek mi, Yosma mı?Estela V. Welldon · Ayrıntı Yayınları · 200157 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.