Annelikten Pişman Olmak

Orna Donath
8.2/10
6 Kişi
36
Okunma
6
Beğeni
1.010
Görüntülenme
“İnsanlık tarihi boyunca kadınların çocuk doğurup onlara bakması öyle doğal ve sıradan görülmüş ki, bugün anne olmamayı tercih eden kadınlar bir tür tehdit unsuru gibi algılanıyor. Bu kişiler biteviye toplumun ‘Bir gün pişman olacaksın’ silahıyla tehdit ediliyorlar. Tersi ihtimal akıllara dahi getirilmiyor. Sahi, pişmanlık anne olmayanların değil de olanların payına düşerse, o zaman ne olur?” Anneliğe atfedilen kutsallık ilgili tartışmaları tabu haline getirse de, konuyu irdeleyip yeni tanımlar geliştirmeye yönelik ihtiyaç büyük. Örneğin her kadının zamanı gelince anne olması gerektiği varsayımının kökeni nedir? Kadınların iddia edildiği gibi çocuk bakma konusunda doğal bir yeteneği var mıdır? Kişinin tüm hayat serüvenini belirleyen annelik, insan ilişkilerinin en önemlisi ve en yücesi midir? Toplumun beklentisine göre anneler nasıl görünmeli, ne yapmalı ve nasıl hissetmelidir? Anneliği sevmezken çocuğunu sevmek mümkün müdür? Pişmanlık yaşayan anneler, bu gayrimeşru duyguyla nasıl başa çıkarlar? Anneliğin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Anneliği bir rol değil de, bir ilişki türü olarak görmek neyi değiştirir? Babaların varlığı ya da yokluğu, annelik deneyimini nasıl etkiler? Sosyolog Orna Donath alanında bir ilk olan Annelikten Pişman Olmak’ta derinlemesine görüşmeler yaptığı kadınların deneyimleri aracılığıyla, okurları toplumdaki anne olma dayatmasını gözden geçirmeye davet ediyor. Farklı hayat tercihlerine sahip çıkarak, yasaklı kabul edilen yolları açmak isteyen kadınlara ilham ve cesaret veren bir çalışma.
Yazar:
Orna Donath
Orna Donath
Çevirmen:
Bilge Yalçın Baştimur
Bilge Yalçın Baştimur
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 12 dk.Sayfa Sayısı: 254İlk Yayın Tarihi: Şubat 2022Yayınevi: İletişim Yayıncılık
ISBN: 9789750532726Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
254 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Toplumsal Bir Dayatma Olarak Annelik
Kitap, kadınların annelik deneyimlerine dair zorlukları, toplumsal dayatmaları ve baskıları ele alarak derinlemesine inceliyor. Sadece “anne olmak” kapsamı içinde, kadınların genel anlamda varlıkları üzerindeki baskıyı da gözler önünde seriyor. Kitap 2008-2013 yılları arasında yapılmış araştırma ve farklı sosyal gruplardan kadınlarla yapılmış
Annelikten Pişman Olmak
Annelikten Pişman OlmakOrna Donath · İletişim Yayıncılık · 036 okunma
Reklam
254 syf.
7/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Kimsenin Annesi Olmamak
Kitap genel olarak annelerin çocukları olduktan sonraki pişmanlıklarını ele alıyor. Anneler, çocuklarını sevmelerine rağmen annelik görevleri ve sorumluluklarıyla başa çıkmakta zorlanan kadınların hikayelerini anlatıyor. Kimisi hamile, kimisi torun sahibi olan kadınların annelikle ilgili düşüncelerine odaklanılmış. Ancak ben kitapta bazı beğenmediğim veya eksik gördüğüm noktaları fark ettim. Bu geniş bir konuyu sadece belirli bir bölgedeki Yahudi kadınlarla sınırlı ele almanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Üstelik yazarın sosyolog olması durumu daha karmaşık hale getiriyor. Kitap, İsrail'de yaşayan Yahudi kadınları üzerinden yapılmış bir araştırmaya dayanıyor, ancak sadece 23 kadınla sınırlı bir örneklemle çalışılmış. Yazarın katılımcılara kendi görüşlerini belirtmesi ise objektifliği sorgulanabilir kılıyor. Sonuç olarak, kitabı daha çok bir sosyoloji çalışması olarak değil, Yahudi kadınların annelikle ilgili pişmanlıkları üzerine yazılmış bir deneyim hikayesi olarak gördüm.
Annelikten Pişman Olmak
Annelikten Pişman OlmakOrna Donath · İletişim Yayıncılık · 036 okunma
Resim