Edebiyatımızın Yol Haritası

Anonimleşen Edebiyat

Feridun Andaç

Anonimleşen Edebiyat Sözleri ve Alıntıları

Anonimleşen Edebiyat sözleri ve alıntılarını, Anonimleşen Edebiyat kitap alıntılarını, Anonimleşen Edebiyat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
EDEBİYATIMIZDA AYDINLANMA DÖNEMİ (1940-1950)
Dönemin başlıca romancıları: Cevdet Kudret, Kemal Bilbaşar, Samim Kocagöz, Faik Baysal, Halikarnas Balıkçısı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Abdülhak Şinasi Hisar, Sait Faik, Orhan Kemal, Oktay Akbal.
Sayfa 78 - VARLIK YAYINLARI
EDEBİYATIMIZDA YENİLEŞME DÖNEMİ(1950-1960)
Dönem romancıları: Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Talip Apaydın, Fakir Baykurt, İlhan Tarus, Necati Cumalı, Tarık Dursun K., M.Sunullah Arısoy, Kemal Bekir, Orhan Hançerlioğlu, Tarık Buğra, Aziz Nesin, Attila İlhan, Cengiz Dağcı, Erhan Bener, Şahap Sıtkı, Mehmet Seyda, Yusuf Atılgan...
Sayfa 79 - VARLIK YAYINLARI
Reklam
Tüm hayallerimiz yıkıldı. Mutlu evlilikler ummuştuk, boşandık. Mutlu aşklar düşlemiştik, terk edildik. Mutlu bir devrim amaçlamıştık, darmadağın olduk.
Sayfa 183 - VARLIK YAYINLARI
Osman Şahin / Mahşer
Gözlerinizi kapıyorsunuz, yerel/yöresel motifleri flulaştırıyorsunuz, dünyanın herhangi bir yerindeki insanın serüvenini düşünüyorsunuz. Az şey midir bu? Hele hele bir öyküde bunu başarabilmek...Osman Şahin'i kutluyorum, bize böylesi bir kitap armağan ettiği için.
Sayfa 120 - VARLIK YAYINLARI
Elif Şafak okumanın tanımı:
"İyi roman"dan, "iyi romancı"dan uzak duran ya da bunların keşfine gerek duymayan okurun gösterilene avuntuyla sarılması, hayatının görülmeyen duruşuna "reçete" arayışı...
Sayfa 236 - VARLIK YAYINLARI
Bekir Yıldız:
Güneydoğu gerçeği ilk kez onun öyküleriyle doğal biçimde edebiyatımıza girmektedir. Bekir Yıldız törelerin, yokluğun-yoksullukların kıskacındaki Güneydoğu insanının gerçeğini yansıtırken yaşanan olayları, durumları belli bir tavır ekseninde öyküleştirir...Özellikle feodal bir yapı içindeki insanın trajedisini çatışmalar odağında ele alırken, kaçınılmaz olanı verir.
Sayfa 114 - VARLIK YAYINLARI
Reklam
EDEBİYATIMIZDA KURULUŞ DÖNEMİ(1930-1940)
Dönem romancıları: Sadri Ertem, Sabahattin Ali, Memduh Şevket Esendal, Mithat Cemal Kuntay, Sermet Muhtar Alus, Nahid Sırrı Örik, Reşat Enis, Osman Cemal Kaygılı, Mükerrem Kamil Su, Kerime Nadir.
Sayfa 72 - VARLIK YAYINLARI
Beceriksiz Elif Şafak :-)
Eğer Aşk'ı okumak, oradan yaşadığınız çağın sanrısına/sanrılı ilişkilerine bakmak istiyorsanız; Ingeborg Bachmann'ın Malina romanına yüzünüzü dönmenizi isterim. Hem, Elif Şafak'ın ondan yer yer etkilenmek isteyip de nasıl bunu beceremediği konusunda da sizi uyarırım sevgili okurum.
Sayfa 237 - VARLIK YAYINLARI
+1
"Bir gün herkes ilahi olana kavuşacak..." Bu sesi fısıldayan bir romancıyı "yeşerten" toplumun gidişatının ve edebiyatsızlaşmayı, dolayısıyla romansızlaşmayı gösteren bir olgu olarak okumak gerektiği düşüncesindeyim Elif Şafak'ın duruşunu ve Aşk romanının popüler kültürün bir parçası olma halini. Elif Şafak, dilindeki yalana sığınarak yazıyor; yazdığının da roman sanılmasını istiyor. Kendini bir tür "edebî yalvaç"lığa soyunduruyor.
Sayfa 236 - VARLIK YAYINLARI
Perihan Mağden
Düşkünlüğün, kaçışın, sinikliğin, parçalanmışlığın dilini kurmanın başkaca da bir yolu yok. Bunun bilincinde bir yazar, Mağden. Ama yazdığını rafine etmeden okura sunuyor, tıpkı konuşurken dile getirdikleri gibi. Savruk, atak, asi, 'yazdım, oldu'cu. Acı, ama gerçek!
Sayfa 226 - VARLIK YAYINLARI
Reklam
Yaşamak şimdi var, şimdi yok bir hiçlik, bir karşı koyuş, bir büyük direnmeydi.
Sayfa 177 - VARLIK YAYINLARI
Demirtaş Ceyhun / Türk Edebiyatındaki Anadolu
Yazınımızın oluşumundan bugüne değin süregelen yerleşik yargıları sorgulayan, yer yer de eleştiren bir bakış üzerine kuruyor araştırmasını. Kitap şu beş bölümden oluşuyor: "Karabibik' ve Edebiyatımızdaki Anadolu", "Yaban'ı Yeniden Okumak", "Tarihi Yorumlamak ya da Şeyh Bedrettin Destanı", "Nâzım Hikmet'in Zoraki Romancılığı”, “Kemal Tahir'i Anmak”.
Sayfa 50 - VARLIK YAYINLARI
Aslı Erdoğan / Kırmızı Pelerinli Kent
Aslı Erdoğan, Kırmızı Pelerinli Kent'le yeni, farklı, başarılı bir roman evreni kuruyor. Okuru içine alan, değişik bir coğrafyada gezindirerek içsel yolculuğa çıkaran; dil bilincinin her satırda özenle kurulduğu ilgiyle okunacak bir roman.
Sayfa 240 - VARLIK YAYINLARI
Kar romanı...Pamuk adına şanssız bir romandır. Yazarlık mahremiyetini deşifre etmesi, yazma/yaratma özgürlüğüne ket vurabilecek bir söylemle ortaya çıkması, romancı duruşunu ıskalayan tavır içinde olması açısından; Kar, Pamuk'un gölgesinde kaldı şimdiden... Sahi, Stendhal bugün yaşasaydı; acaba Pamuk'un bu karlı ve kârlı yolculuğuna ne derdi acaba?! Sevgili okur da, Fabricio'nun Clelia'ya aşkından bihaber, Ka'nın İpek'e aşkını okuyarak avunacak. Belki de Stendhal'i bir marka mıdır diye de soracak! Pamuk ise, gerçek yazarlığını unutup, bir marka yaratma sevdasında olduğunu, ipin ucunu medyaya vererek galiba yol alacak bundan böyle.
Sayfa 190 - VARLIK YAYINLARI
Öyküde kurulan hayatların gerçekliğinde bir ülkenin, ülke insanının, tarihsel bir dönemecin gerçeğini görmek hiç de azımsanacak bir durum değildir. Öyküde bunu başarabilmek her zaman mümkün değil. Ama, Mustafa Kutlu, bizlere sunduğu birikimde bunun üstesinden gelebiliyor. Onu, bir yanıyla Memduh Şevket Esendal çizgisinden alıp Sait Faik'e, oradan Sabahattin Ali'ye, Sabahattin Ali'den de Orhan Kemal'in öykü dünyasına yakınlaştıran da bu olsa gerek.
Sayfa 132 - VARLIK YAYINLARI
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.