Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Strabon-Geographika

Antik Anadolu Coğrafyası

Strabon

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
384 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Coğrafya bilimimin kurucusu Amasyalı Strobon. Kendisi aslında bir gezgin ve gezdiği yerlerdeki halkları ve bölgeyi yazmış. 17 ciltlik bir eser vucuda getirmiş. 12. 13. Ve 14. Ciltler Anadolu gezisi izlenimleri ve bu üç cilt tek bir kitapta toplanarak günümüz türkçesine çevrilmiş. Kitabı okurken çeviride değil ama anlatımda bana göre bir çok eksik var. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; Anadoluda bu kadar çok şehir devletinin kurulduğunu bilmiyorumdum. Bölge sınırlarının genişliğini hiç bulmuyormuşuz. Kitapta yazılan binlerce yer günümüze hiç ama hiç ulaşamamış ve yok olmuşlar. Kitabı okurken Strobonun çok yönlü bir gezgin olduğunu görüyoruz: sosyolog, hukukçu, corafyacı, antropolog, bilgin..... Gezdiği şehirlerin kuruluşu, halkın günlük yaşayışı, bölgenin ekonomisi, idari ve siyasi rejimi, komşularla ilişkileri ve anlaşmaları, coğrafi özelliği, bağlı olduğu uygarlığı ve özelliğini çok güzel bir gözlemle yazmış. Fakat çeviride bu bölgelerin günümüzdeki yerlerini anlamakta zorluk çektim, bir çoğunun yeri bilinmiyor ama hangi bölgede olduğu yapabilirdi. Haritalar eksik, yunanca ve latince kelimelerin ayrımı zor olduğu için karışıklık olmuş. Anlayacağınız o çağa göre düşünürseniz inanılmaz değerli, çok büyük emek harcanmış, tam bir başyapıt. Fakar türkçeye kazandırırken harita konulsa çok daha iyi olurmuş. Halkın yaşayışı inanç sistemi ve idari şekli ilgimi çekti.
Antik Anadolu Coğrafyası
Antik Anadolu CoğrafyasıStrabon · Arkeoloji Sanat Yayınları · 201267 okunma
Reklam
384 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Nadir Eser
Yazdığım yeni romana yardımcı olabilecek bir kaynak olarak elimin altında tutup okuma işine giriştim. Beni ilk şaşırtan eserin dili oldu. Yazıldığı döneme ve eserin türüne göre çok akıcı bir dil vardı. Okurla sohbet edercesine olan anlatım tarihle ve konumla birleşip sıkıcı olabilecek bir eseri ayakta tutmuş.
Antik Anadolu Coğrafyası
Antik Anadolu CoğrafyasıStrabon · Arkeoloji Sanat Yayınları · 201267 okunma
384 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
İki bin yıl önceki tarih, coğrafya, arkeoloji, mitoloji, sosyal hayat, flora ve fauna'ya az çok merakı olanların mutlaka okuması ama bu alanlara ilgi duymayanların da bu alanlara ilgi duymak için, gene okuması gerekli bir kitap. Ben kitabı, araştırmasını yaptığımız Miryokefolon Savaş alanı ve bu savaşın geçtiği bölgedeki Kelainai ile Apemeia şehrinin yerini bulmak için almıştım fakat kitabı okuyunca yıllardır araştırdığımız savaş benim için neredeyse ikinci planda kaldı. Zira Strabon bu kitabında “Apemea şehri Anadolunun Ephesos’tan (Efes) sonra en önemli ikinci liman ve ticaret merkezidir” diyor ama Afyon Dinar’da bulunan Apemeia’nın bu günkü denize olan uzaklığı yüzlerce kilometre. Peki, yani Strabon Apemeia’nın (Dinar) deniz kenarında ve liman olduğunu gördü ve yaklaşık iki bin yılda Menderes Nehri denizi yüzlerce kilometre doldurdu mu yoksa Strabon: “Apemeia eskiden bir liman şehriydi”mi demek istedi de çevirilerde bir hata mı yapıldı? Eseri okuyarak bu ve bunlar gibi binlerce sorunun hepsinin cevabını bulmak elbette mümkün değil ama bu çok değerli eseri okuduğunuzda tarih, coğrafya, arkeoloji, mitoloji, sosyal hayat, flora ve fauna hakkındaki fikirlerinizin kökten değişeceği kesin.
Antik Anadolu Coğrafyası
Antik Anadolu CoğrafyasıStrabon · Arkeoloji Sanat Yayınları · 201267 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.