Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Antik Bilim ve Modern Uygarlık

George Sarton
George Sartondan önce de bilim tarihi ile uğraşanlar vardı; ancak insanların bu konu ile ilgilenmeleri büyük ölçüde tesadüflere ve kişisel arzularına bağlıydı. Sarton ise, bilim tarihine akademik bir statü kazandırmıştır.Sartona göre, eğer bilim sistematize edilmiş pozitif bilgi olarak tanımlanırsa, bilim tarihi, bu bilginin gelişiminin betimlenmesi ve anlamlandınlmasıdır. Betimleme işin sadece bir kısmıdır ve anlamlandırma olmaksızın hiçbir değer taşımaz. Çünkü, bilim tarihi bir keşifler hikayesi değildir; keşifler geçicidir; kısa bir süre sonra eski keşiflerin yerini yenileri alır. Bilim tarihçisinin asıl görevi, bilginlerin bilimsel keşiflerini saymaktan ve sıralamaktan ziyade, bilimsel kişilikleri yeniden canlandırmaktır. Keşifler önemli olabilir ama kişilikler çok daha önemlidir. Öyleyse amaç, keşifleri kaydetmek değil, bilimsel düşüncenin gelişimini, yani insan bilincinin gelişimini açıklamak olmalıdır.Bilim adamları ve teknisyenler bilimin en son ürünlerini bilmek isterler; daha önceki ürünlere modası geçmiş gözüyle bakarlar ve onları önemsemezler. Bununla birlikte, bilim tarihçisi, sadece en yeni ürünlerle değil, bunlara yol gösteren ve bunları mümkün kılan bütün gelişmelerle de ilgilenir. Bilimin en son ürünleri, bir ağacın taze meyvalan gibidir; meyvalar acil ihtiyaçlarımızı karşılar, ama ağaç olmaksızın meyvalar varlığa gelemez. Bilim tarihçisi, bilgi ağacını, bütün kökleri ve dallarıyla birlikte bilmek ister; bugünün meyvalarmı takdir eder ama geçmişin ve geleceğin meyvalarmı da ihmal etmez.Sarton da, Comte ve Tannery gibi, bilim tarihini, tek tek bilimlerin tarihinden ayırır. Bilim tarihi, matematik tarihinden, kimya tarihinden veya biyoloji tarihinden farklı bir tarihtir. Bir bilim tarihçisi, araştırırken ve yazarken bilimin bütün dallarını hesaba katmalıdır. Çünkü amaç, bilim ağacının bir dalının değil, tamamının gelişimini açıklamak.
Yazar:
George Sarton
George Sarton
Çevirmen:
Melek Dosay Gökdoğan
Melek Dosay Gökdoğan
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 32 dk.Sayfa Sayısı: 160Basım Tarihi: 1995Yayınevi: Gündoğan YayınlarıOrijinal Adı: Ancient Science And Modern Civilazation
ISBN: 9755201122Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
George Sarton aslında bir kimyager olsa da bilim tarihine merakı onu bir Bilim Tarihçisi olma yoluna itmiş. Bilim sadece geliştirilen, elde tutulan nesneler değildir. Onu oluşturan, düşünen biliminsanları ile varolabilir. Ve o insanların nasıl bir çevrede, ne şekilde yaşadığı, kimlerden etkilendiği, kimleri etkilediği ile gelişebilir, değişebilir. Kitapta bilimin aslında insanoğlunun yeryüzünde oluşmasıyla başladığı ama bilim tarihinin ise yazılmış eserler başladığı anlatıyor. Tabi ki Antik Roma ve Antik Yunan Kültürü medeniyetin başlangıcı ve insanların toplumsal olarak yaşadığı ve bilimsel tartışmaların oluştuğu dönem olarak kitabın başlangıcını oluşturuyor. Bilim ve tarihle ilgilenenler için akıcı bir kitap ama bazı bölümlerde bilimin ilerleme sırası kimin tarafından kimden nasıl aktarıldığı bibliyografik şekilde yazıldığı için kimisi için okunması zor bir kitap olabilir. Benim için en etkileyici kısım; bilimin Batı da başlamış olmasına karşın Kilise yüzünden bilimin yok edilmesi ve bilim adamlarının küstürülmesi sebebiyle Doğuya aktarılması. Ve biliminsanlarının ellerinde kalan bir kaynakça yokken Yunanca ve Latin asılları yok olmuşken; iskenderiye kütüphanesi zamanlarında Arapçaya çevrilen eserler sayesinde yeniden antik bilime ulaşmış olmalarıdır.
Antik Bilim ve Modern Uygarlık
Antik Bilim ve Modern UygarlıkGeorge Sarton · Gündoğan Yayınları · 199526 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.