Argonautlar

Selin Siral
Şubat 2019
Kolektif Kitap
9786052205303

Artık kitap okurken çok daha seçici olmaya karar verdiğim bir anda NY Times yüzyılın kitapları listesinde görünce bir bakayım diye bu kitap çıktı karşıma. İsmi dikkatimi çekmişti. Şimdiye kadar o listeden 2 kitaba denk geldim ve her ikisi de LGBT anlatımıyla öne çıkıyordu. Mevzu homofobiklik değil baştan söyleyeyim. Bölük pörçük anlatımlar, yazarlardan alıntılar, yazarların lezbiyenligi, lezbiyenlerin annelik isteği derken trans bireylere dair her tuşa basılmış gibi bir kitap. Ben bir konuyu böyle her yönüyle ele almaktansa daha sakin anlatımları daha çok seviyorum. Sanki 100 kere lezbiyen dersem artik lezbiyenlik normal birşey olarak kabul edilir gibi bir anlatım, kadın vajinasının tıp fakültesinde verilmeyen ayrıntılı anlatımı vs cidden edebiyat mı acaba diye düşünmeden edemiyorum. En son Lisede Kan ve Cesaret kitabindan bu denli rahatsiz olmuştum. Bu kitabi da hiç ama hiç sevmedim. Kesinlikle zaman kaybı olarak görüyorum.
2023 47. kitabı
Epik bir Yunan şiirinde geçen kelime bu kitaba adını veriyor. ‘Argo’ geminin ismiyken -romantizm öyle güçlü bir ideoloji olsa gerek ki- cinsiyet rollerine dair anlatıya dönüşüvermiş, felsefesini
Benliğin Argonautları-Kimliğin Ötesinde Bir Nehir
2025 87. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2025 00:00
Bu kitap, klasik tanımları reddeden,annelikten kimliğe,dilden kültüre kadar her şeyi yeniden düşünmeye çağıran bir manifesto gibi. Maggie Nelson ,kişisel deneyimiyle edebi cesareti birleştirip,kalıplaşmış kimlik anlayışlarını sürekli sorguluyor. “Bir kimliğe gerçekten ihtiyacımız var mı?” sorusu üzerinden ilerleyerek okuru hem huzursuz hem de düşünsel olarak özgürleştiriyor. Okurken sanki bilinen yolları kesip ormanın içinden bambaşka patikalar açıyor ; kimi zaman sivri ,kimi zaman şefkatli,ama hep çok dürüst bir şekilde, bence kitabın en çarpıcı yanı,hem entelektüel derinlik taşıması hem de içten, kişisel bir anlatımla okura dokunabilmesi. Ben bu kitabı okurken hem kendimle hem de kalıplarla yüzleştim. Kendi kabuklarımı,sınırlarımı ,yenilenme ihtiyacımı fark ettim. Bittiğinde içimde hem bir boşluk hem de özgürlük duygusu kaldı.
Puan vermedi·231 syf.·
2024 1032. kitabı
Ama gerçekten hiç diye, hiçlik diye bir şey var mı? Bilmiyorum. Bildiğim hala buradayız, ışıl ışıl bir sevgi, süregiden bir ezgiyle ; kim bilir daha ne kadar Argonautlar Maggie Nelson. s. 227. Truva Savasi'ndan önce yaşamış, Altın Postu bulmak için yola çıkan kahramanlar Argonautlar. Kendi destanını kahramanliklari ile yazan mitsel figürler. Kahraman olmak için eril gücümüz önemi çıkmalı yoksa bizler baştan mı yazmaliyiz güç ve huzur kavramlarını.? Buradan yola çıkarak, cesur bir metin kaleme almış Maggie Nelson. Annelik, hamilelik, cinsellik, erotizm , toplumsal cinsiyet, cinsel tercihler, ölüm, doğum, yaşam, varoluş, aile olmak , queer aile olmak gibi kavramlarının üstüne inşa edilmiş bir metin Argonautlar. Kimliğimizi seçebilir miyiz? Boyle bir şansımız var mı? Ne kadar özgürüz bu konuda? Nasıl yaşarsak daha mutlu , daha özgür oluruz gibi soruları düşündürüyor okuyucuya Nelson. Metnin içinde Deleuze, Judith Butler, Susan Sontag gibi önemli isimlerinin anekdotlari da mevcut. Kitap kurgu- kurgu dışı arasında kalan, yazarın hayatından izler taşıyan, durup düşündüren cümlelerin olduğu bir metin. Herkesin sevebileceği bir metin olduğunu düşünmüyorum. Değişik, sınırları zorlayan, her şeyin konuşulması gerektiğine inanan bir okuyucuysaniz kitap tam size göre derim. Alışılmışın dışına çıkarak, bildiğimiz doğrulara yazarın tekme atmasını sevdim. Değişik metinler okumayı seviyorsanız okuyun derim. Ben kitabi sevdim. Yazarın cesaretine de ayrıca hayran kaldım. İyi okumalar.
2021 148. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2021 10:35
Argonautlar, son zamanlarda okuduğum, okuyup bitirdikten sonra da peşimi bırakmayan, çok düşündürücü bir kitap.Maggie Nelson kitapta; aşka, anneliğe, aile kurumuna yönelik düşüncelerini dile getirirken, cinsellik ve toplumsal cinsiyet üzerine de odaklanıyor.Çok sevdim.
2025 53. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2025 00:00
En iyi kitap listelerinde karşımıza çıkan bir kitap aslında, ancak pek hak ettiği abartıyı göstermiyoruz sanki. Maggie Nelson, Argonautlar’da sanatçı Harry Dodge ile ilişkisini ve annelik deneyimini; cinsiyet, beden, cinsellik, aşk vb. meselelerle birlikte ele alıyor. Queer teoriyi yaşantısı üzerinden irdeliyor, deneyimleriyle değişiyor, sorguluyor. Mesala Harry için internette cinsiyet zamiri olarak ne kullanıldığını arattığı bir bölüm var. Yaşadığı karmaşayı da şeffaflıkla yazmış. Ya da Harry’nin bedeni değişirken hissettiği ikilemleri, çekinceleri…Nelson, birçok yazardan alıntılarla ilerletiyor metni, asla didaktik değil. Felsefeyi, queer teoriyi kişisel yaşama aktarmış. İçten, sorgulayıcı, ufuk açıcı bir kitap. Annelik deneyimi de kitapta önemli bir yer tutuyor. Dayatılan annelik kalıbına karşı özgün, çelişkilerin olduğu sevginin temelinde yeni bir annelik inşa ediyor. “Kalbin çok cinsiyetli anneleri.” Argonautlar’a sadece otobiyografi demek bana yeterli gelmiyor. Ototeori olabilir, felsefeyi ve queer teroyi barındırdığı için. Ancak burada kişisel deneyimden toplumsalı da yansıtan bir yaklaşım var. Annie Ernaux’nun Seneler’i ile bu açıdan benziyor. Nelson daha felsefi. Ernaux’nun otososyobiyografi tarzından yola çıkarak otososyoteori diyebilirim bu kitaba. İnsan illa sınıflandırmak bir türe ait kılmak istiyor, oysa Nelson’ın eleştirdiği şey de buydu! Bir türe ait olmayınca değeri olmuyor mu? Çok cinsiyetli bir kitap bu Kitabın her sayfasını paylaşmak istesem de birkaç sayfa örnek ekledim. Böyle bir kitaba tabii ki #reklam diyeceğim, ille de okunmalı! Bencesi falan yok, çok objektifim burada:)
2021 12. kitabı
Roland Barthes, "seni seviyorum" diyen özneyi, gemisini adını değiştirmeden yolculuk esnasında yenileyen Argonautlar'a benzetir. Parçalar değişse de ismin ya da benliğin aynı kaldığı
Düşünce
2024 60. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2024 18:31
Güzel bir kitap ve tavsiye edilebilir. Bu arada incelemeye şu cümleyle devam etmek istiyorum "evrimin esprisi bir yere varmayan bir teoloji olması,tüm hayvanlar gibi bizim de hiçbir şeye hizmet etmeyen bir tasarı olmamız." Hiçlik diye bir şey var mı bilmiyoruz ama bazen sevgiyle bazen savaşarak bazen de ışıl ışıl yaşıyoruz bu hayatı... Bir kadının hayatından kesitler ,anne olması özellikle doğum anı çok güzel tasvir edilmiş. Bazen cinsellik ,bazen de kadın ve erkek ilişkileri anlatılmakta..Hamilelik hakkında yazdıkları ,ilişkiler hakkında yazdıkları ilişkiler bazen bizim ülkeyi aklıma getirdi...

Maggie NelsonYazar · 2 kitap
Amerikalı şair, sanat eleştirmeni, öğretim üyesi Maggie Nelson aralarında National Book Critics Circle Eleştiri Ödülü’nü alan The Argonauts (2015) ve New York Times Yılın Dikkate Değer Kitapları listesine giren The Art of Cruelty: A Reckoning’in (2011) yer aldığı beş kurmaca dışı kitap kaleme almıştır. Ayrıca dört şiir kitabı bulun­maktadır. Şimdilerde Güney California Üniversitesi’nde İngilizce profesörü olarak eğitim veren yazar, Los Angeles’ta yaşamaktadır.