Afrika Üçlemesi 2

Artık Huzur Yok

Chinua Achebe
Afrika edebiyatının en büyük ismi Chinua Achebe gerçekçi tarzda yazdığı ve çoğunlukla Batı’nın Afrika’yı kolonileştirmesi üzerine kaleme aldığı romanlarıyla her ne kadar yerel bir hikâye anlatsa da yarattığı karakterler ve kurgularıyla evrensel meselelere değinmeyi başaran nadir yazarlardan. 2007’de dünya edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı Man Booker Uluslarası Ödülü’ne layık görülen Achebe’nin ikinci kitabı Artık Huzur Yok ise yazarın çok yönlülüğünün bir kanıtı. Obi Okonkwo, İngiltere’de aldığı eğitimin ardından ülkesi Nijerya’ya dönmüş ve devlet memuru olarak işe başlamıştı. Ancak karşısında yozlaşmış ve rüşvetçi bir yönetim vardı. İdeallerine bağlı olan Obi, kendisine teklif edilen tüm rüşvetleri elinin tersiyle itmeye kararlıydı... ta ki ailesinin onaylamadığı bir kıza âşık olana dek. Obi’nin yaşadığı aşk onu hem derin bir duygusal çalkantıya hem de mali bir çıkmaza sürükleyecekti. Artık Huzur Yok, Nijerya’nın bugün bile güncelliğini koruyan sıkıntılarının; insanlığın bölgesel değil evrensel sorunlarının yüzümüze tutulan trajik bir aynası. “Büyüleyici bir yazar. Yirminci yüzyılın en iyilerinden.” - Margaret Atwood “Achebe’nin eserleri olmadan Afrika edebiyatını düşünmek olanaksız.” - Toni Morrison “Achebe insanı sarsıyor... Sert üslubunu, sıradan insanlara duyduğu gerçekçi ve kararında bir şefkatle hafifletiyor.” - Anthony Burgess
Yazar:
Chinua Achebe
Chinua Achebe
Çevirmen:
Nazan Arıbaş Erbil
Nazan Arıbaş Erbil
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: Ağustos 2019Yayınevi: İthaki YayınlarıOrijinal Adı: No Longer At Ease
ISBN: 9786053751724Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
~~~Afrika3lemesi~~~
Afrika edebiyatının en büyük yazarlarından 1i olan Chinua Achebe gerçekçi tarzda yazdığı ve çoğunlukla Batı’nın Afrika’yı kolonileştirmesi üzerine konularda yarattığı karakterler ve kurgularıyla yine evrensel meselelere değinerek 2007’de Man Booker Uluslarası Ödülü’ne layık görülen Achebe’nin "Artık Huzur Yok" Afrika 3lemesi serisinin 2.kitabi olup yazarin da yazdığı 2.kitaptır. Obi Okonkwo, İngiltere’de aldığı eğitimin ardından ülkesi Nijerya’ya dönmüş ve devlet memuru olarak işe başlamıştı. Ancak karşısında yozlaşmış ve rüşvetçi 1yönetim içinde, ideallerine bağlı olan Obi, kendisine teklif edilen tüm rüşvetleri elinin tersiyle itmeye kararlıydı ki ailesinin onaylamadığı 1kıza âşık olana dek. Obi’nin yaşadığı aşk onu hem derin 1duygusal çalkantıya hem de maddi sorunlara yol açacaktı... Yaşadığı sefalet ve arada kalmışlığı sonuna kadar hissettiren "Artık Huzur Yok" çok sade diliyle gerçekten huzurlu 1okuma sağlıyordu ama bu sadece dili itibariyle konu itibariyle yine acı gerçeklerle yüzleşme söz konusudur kitapta... Serinin 1.kitabi adı gibi "Parçalanma" parçalayarak 1okumaydi... Artık Huzur Yok, Nijerya’nın hala güncelliğini koruyan sıkıntılarının; insanlığın bölgesel değil evrensel sorunlarının yüzümüze tutulan trajik 1aynasıdır ki yazarda en sevdiğim durumdur, seri ard arda okunmaya uygun olup sıralı okumaya da dikkat edilsin zira ilk kitaptaki baba oğul bağlantısı yine karşımıza çıkmaktadır... Afrika edebiyatına dair kitap okumak isteyenlere kesinlikle tavsiyemdir 2kitabini da çok severek okudum...
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
Reklam
176 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
Artık Huzur Yok, Chinua Achebe’nin Afrika Üçlemesi’nin ikinci kitabı. Eser, ilk kitaptaki baş karakterin torununun hikayesi üzerinden okuru 20.yy ortaları Nijerya’sına götürüyor. Sömürgeciliğin etkisi altında, insanları kendi inanç ve gelenekleri ile Batı kültürü ve inançları arasında sıkışıp kalmış bir ülkenin değişimi ve yozlaşma başta olmak üzere bunun toplumdaki etkisi oldukça sürükleyici bir kurguyla aktarılmış. Sömürgeci yönetimle beraber değişen ülkenin ve insanlarının bu durumdan nasıl etkilendiğini çok güzel aktarmış Achebe. Parçalanma’yı da sevmiştim ancak daha durağan bir kurgusu vardı. Artık Huzur Yok ise elimden bırakamadan okuduğum ve anlattıkları kadar kurgusuyla da beni kendine bağlayan bir kitap oldu. Hatta ikinci kitabı bu kadar sevince, ilk kitapla ilgili hislerim bile daha olumlu yönde değişti. Son kitap Tanrının Oku’nu da yakın zamanda okuyup üçlemeyi bitirmeyi planlıyorum. Afrika edebiyatına ilgi duyan ya da farklı kültürlerle ilgili okumalar yapmaktan hoşlananlara tavsiye ederim.
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Afrika Üçlemesi'nin ilk kitabı Parçalanma'da İgbo kabilesinin yaşam tarzları ve kültür ögeleri detaylı bir şekilde ele alındıktan sonra Beyaz Adam'ın onları kilise ve okullar ile tanıştırma süreci işlenmişti . Bu kitapta ise 3.kuşakta parçalanmanın farklı bir boyutuna, yozlaşma ve entegrasyon düzleminde ironik bir yaklaşıma rastlıyoruz. İlk
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
176 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Afrika Edebiyatı’nın en önemli isimlerinde birisi olan Chinua Achebe’in Afrika Üçlemesi’nin 2. Kitabı Artık Huzur Yok. İlk kitap olan Parçalanma beni gerçekten çok etkilemişti. Nijerya’lı yazarın kendi toprakları hakkında yazdığı bu devam kitabı Parçalanma’yı okumamış olsanız bile okunabilecek bir kitap. Parçalanma’da ana karakterin olarak okuduğumuz karakterin oğlu ve torunu üzerine yoğunlaşmış bir kitap Artık Huzur Yok. Zaman olarak 1955 senesinde geçmekte ve artık Nijerya yavaş yavaş kendi çocuklarını Avrupa’ya okumaya göndermekte, devlet içerisinde yüksek makamlara bu okumuş çocuklar yerleşmekte ve Nijerya’nın Batı ülke bağımlılığının azalmaya başladığı bir dönem. Avrupa’ya okumaya gitmiş çocuklardan birisi de kitabımızın ana karakteri olan Obi. İngiltere’de aldığı eğitimden sonra Nijerya’ya geri dönen Obi’nin gözünden o dönemin Nijerya’sını gözlemleme şansımız oluyor. Bir taraftan Hristiyan misyonerlik çalışması, bir taraftan hala eski Nijerya ve Afrika kültürünün getirdiği kültür, diğer taraftan ise Avrupa’da okumuş ve bilimle gözleri açılmış çocukların oluşturduğu bir topluma misafir oluyoruz. Nijerya toplumunun ne kadar bölünmüş olsa da birbirlerine saygı duymaya çalıştığını görüyoruz. Hristiyanlığı kabul etmiş bir ailenin bile Afrika örf ve adetlerinden kopamadığı için yaşanan bir trajediye konuk oluyoruz. Mutlaka okunması gereken bir seri. Bu kitapla beraber ilk kitap olan Parçalanma’da tavsiyelerim arasındadır.
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
Reklam
168 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 günde okudu
Obi hedefleri olan bir genç. Ailesi ve ülkesinin geleceği için İngiltere’ye eğitime gidiyor, döndüğünde ise beslediği hayallerin gerçekten ne kadar uzak olduğunu görüyor. Karşısındaki yozlaşmış düzene dair çekinceleri olan Obi, kendini korumaya ve farklı olmaya çalışıyor. Ama nereye kadar devam edebilir bunu yapmaya? . Achebe, toplumun sesini çıkarıyor topraktan. Kullanılan, kullanılmasına izin verilen toprakların. Değişimin tüm kademelere sindiğini gösteriyor.
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
·
Puan vermedi
65 sayfa okuyup bıraktım. Aslında bir Batı ülkesine eğitim için gidip döndüğünde kendi ülkesinin nasıl yozlaştığına tanık olmak ve o yozlaşma furyasına dahil olmak gibi edebiyata çok uygun bir konusu var ama anlatım hiçbir şekilde beni sarmadı. Bir türlü konuya giremeyen, dağınık, bölük pörçük bir anlatım var. Roman kısa olmasına rağmen tamamlama gereği hissettirmedi.
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
176 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
"Nerede olursa olsun, bir yerde bir şey varsa, hemen yanı başında da bir şey vardir. Bu şeye kan bağı denir. Kan hiçbir şeye benzemez. O yüzden yam ekerseniz yam, portakal ekerseniz portakal verir." Afrika edebiyatının en büyük ismi Chinua Achebe'nin Afrika üçlemesinin ikinci kitabı Artık Huzur Yok. Obi Okonkwo, aldığı bursla İngiltere'de eğitim alır. Okulu bitince ülkesi Nijerya'ya dönerek devlet memeuru olarak göreve başlar. Içine düştüğü ortam, ahlaksızlıklarla doludur. Obi her ne kadar iş ahlakı olan biri olsa da yaşadığı aşk onu bir çıkmaza sürükleyecektir. Afrika halkının çektiği sıkıntılar, eşitsizlikler, din farklılıkları her türlü ötekileştirme son derece sade ve çarpıcı bir şekilde anlatılmıştır. Obi, Afrika ve Batı kültürü arasında sıkışmış kalmış bir yanda ailesi bir yanda büyük aşkı onu büyük bir gerilime sürüklemiştir. Bugün hala güncelliğini koruyan sıkıntılar, sadece Nijerya'nın değil tüm dünyanın sıkıntıları olarak var olmaya devam etmektedir. İnsanın sadece insan olduğunu kavrayamadığımız sürece de devam edecektir. Üçüncü kitabı okumayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Keyifli okumalar dileriz."Bir kardeşi olan ona sımsıkı sarılmalı/Çünkü tıpkı bir soydaşın pazardan satın alınamayacağı gibi/ Bir kardeş de parayla alınamaz."
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
176 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Chinua Achebe'nin Afrika Üçlemesi serisinin ikinci kitabı Artık Huzur Yok. İlk kitap olan Parçalanma'yı çok severek okumuştum. Afrika edebiyatından okuduğum ilk kitaptı ve sömürgeciliği, etkilerini, bir ulusun dilini-kültürünü kaybetmesini, başka bir kültür tarafından emilme sürecini son derece etkileyici bir dille anlatıyordu. Maalesef serinin ikinci kitabı beklentilerimi pek karşılamadı. Yazar bu kitapta, İngiltere'de okuma şansı bulmuş Nijeryalı bir gencin hikayesi üzerinden yine sömürgecilik, ayrımcılık, rüşvet gibi konulara değiniyor. Fakat edebi açıdan pek başarılı bulmadığım ve okumasam da olurmuş dediğim bir devam kitabıydı.. Belki de beklentilerim çok yüksek olduğu için kitabı beğenemedim, bu kitabı değil ama serinin ilk kitabı Parçalanma'yı okumadıysanız mutlaka öneririm :)
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
Reklam
176 syf.
7/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Kitabı Paravatan isimli kitapta bahsedilince almıştım..Rüşvet ve yolsuzluk içindeki bir ülkede insanların davranışlarını anlamak için edebiyatın da bir araç olabileceğini düşünerek kitaba başladım. Kitabı edebi olarak beğendiğimi söyleyebilirim, yazarın uslubu, metnin akıcılığı şaşırtıcı derecede güzel. Kahramanlar yanınızda sanki..Hele Obi.. onlarla yaşıyorsunuz,hareket ediyor, yemek yiyor dans ediyorsunuz.. bu yönü ile güzeldi. Ancak kitapta dikkat çeken sosyal ya da siyasal bir eleştiri yahut düşünce olmadığı kanaatindeyim.. Geri kalmış ülkede rüşvet olur.. Kimse sizi sizden fazla düşünmez.. Herkes eğlence, içki ve paraya muhtaçtır.. İstemese de..pes edecektir.. Kitapta bu mesajlar harika bir uslupla anlatılıyor. Boş zamanlarda akıcı bir şeyler okumak isteyenler için önerebilirim, ancak benim için hayal kırıklığı idi.
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
176 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Beni yine duygulardan duygulara sürükleyen bir kitap oldu. İlk kitaptan farklı bir şekilde yaptı ama bunu bu sefer. Modernleşen dünyada erdemli kalmaya çalışan Obi Okonkwo ile kendimi bağdaştırdım. İdealist bir öğretmenken sistem içerisinde umursamaz bir öğretmene dönüşmem geldi gözlerimin önüne. İyi bir şeyler için çabalarken kendini kandırmalarla, aldatmalarla ve sistemin el vermesiyle eleştirdiği, tiksindiği insana dönüştü. Benim günahım onunki kadar büyük değil diye avunuyorum ama bu kötülüğü ne kadar hafifletir bilmiyorum. Bir diğer etkileyici nokta ise Umuofia'lıların arada kalmış bir toplum oluşunun güzel anlatılmasıydı. Bu açıdan da ülke ve kültür olarak bizi anlattı sanki. Kendilerini yeni modern dünyaya ne kadar adapte etmeye çalışsalar da Clara'nun "Osu" oluşuna hepsinin karşı çıkması, dualarının, "Kola cevizlerinin" değişmemesi bu arada kalmışlığın belirtileriydi. Bizde de benzer batı-doğu arada kalmışlıkları çokça var. Aslında ilk kitapla aradaki tek fark zaman olmasına rağmen ilki kadar keyif alamadım bu kitaptan. Sebebi ana karakterin iki yüzlü erdemsizliği olabilir. Evet kendimi bağdaştırdım dedikten sonra bunu demek olmadı farkındayım ama karakterin kişiliksizliği sonlara doğru ortaya çıkan bir şeydi. Hep var olanın kendini göstermesi.
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
168 syf.
10/10 puan verdi
Bu kitap Chinua Achebe'nin Afrika Üçlemesi'nin 2.kitabıdır. Bu kitapta 1.kitabın baş karakteri olan Okonkwo'nun torununun İngiltere'de eğitim görmesi üzerine hibrit bir kimliğe sahip oluşuna tanık oluyoruz. Hem Afrika kültürüne hem de İngiltere kültürüne aşina olan karakterimiz Obi'nin bu iki kimlik arasında nasıl bir gel git yaşadığını, karşılaştığı olaylar karşısında bu iki kültür arasında nasıl bir ikilemde kaldığını görüyoruz.
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
176 syf.
8/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Kitap, 2007 Man Booker Uluslararası ödüllü Nijeryalı yazar Chıuna Achebe tarafından yazılmıştır. Afrika üçlemesi serisinin ikinci kitabıdır. Serinin ilk kitabı parçalanmanın yorumunu daha önce paylaşmıştım. Kitapta, eğitim görmek amacıyla, İngiltere’ye gönderilen, orada eğitimini tamamlayarak ülkesine dönen Obi karakteri üzerinden, İngiltere tarafından sömürgeleştirilme sürecinden sonra asimile olan Nijerya anlatılıyor. Bir taraftan asimile olup Hristiyanlığı benimseyen, diğer taraftan Afrika kültürü ve eski inançları arasında sıkışıp kalan Nijerya halkını okuyoruz. Toplumsal anlamda iki arada bir derede kalıp, hiçbir yere ait olamama duygusunu yoğun olarak hissediyor, devlet kurumlarındaki yozlaşma ve kirliliği görüyoruz. Kitabı severek okudum. Dili sade ve akıcıydı. Afrika Edebiyatı okumaktan hoşlanan tüm kitapseverlere öneririm.
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Nijeryalı Şair, yazarın kaleminden sömürü romanı. Bu kitap Afrika Üçlemesi'nin 2.kitabı ama ben 1.kitabı okumadım. Onu okumadan bu okunur mu, bence okunur çünkü bir konu üzerinden gidiyor. Bağlantı bulamadım ama tabii ki merak ettim. . Sömürü ile değişen halkların kendi gelenekleri ve yeni düzen arasında sıkışan varlıklarını ortaya koymalarını ele alıyor. Heyecanlı, sürükleyici ve akıcı. . Nijerya kültürüne dair bilgiler de verirken insan sorguluyor, yeni bir düzene geçerken eski ile entegre şekilde ilerlemek nasıl olur? Hepsini yıkmak mı yoksa araya serpiştirmek mi? Kendi kültürümü ve büyüdükçe değişen bakış açımı düşününce yıkmaktan başka çare kalmadığını anladım. İnsan arafta kalamıyor. Ya hep ya hiç. Biraz oradan biraz buradan olmuyor. Ama ne yazık ki yetiştiğiniz ortamın bakış açısı illa içinize kök salmış oluyor. Kültür karmaşası, benlik kaybı ve yeniden yaratım. Hepsi zor süreçler. Yaşamayan bilemez. O yüzden baş kahramana kızmadım, anladım. Kitabı da okumanızı tavsiye ederim.
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Afrika üçlemesi olarak geçen serinin ikinci kitabı Artık Huzur Yok'ta Nijerya'nın farklı bir dönemini okuyoruz. Hatta kurgunun güncelliğini koruyan pek çok unsuru var. İlk kitapta yer alan Okonkwo'nun torunu Obi Okonkwo bize eşlik ediyor, Artık Huzur Yok'ta. Obi İngiltere'de aldığı üniversite eğitimi sonunda ülkesi Nijerya'ya döner ve devlet memuru olarak çalışmaya başlar. Ailesine ve halkına gurur kaynağı olan Obi için ilk günler muhteşem geçer. Fakat daha sonrasında karşısında yozlaşmış ve rüşveti meşru kılan bir yönetim bulur. Her ne kadar paraya ihtiyacı olsa da idealist bir memur olan Obi bu işe sıcak bakmaz ve kazancıyla yetinir. Birde üstüne ailesinin onaylamadığı bir kıza aşık olması isleri iyice içinden çıkılmaz duruma getirir. Yine bir alıntıyla bitirmeden önce bu seriyi mutlaka okuyun diyorum. Afrika üçlemesinin ikinci kitabı Artık Huzur Yok. İngiliz sömürüsünün ülkeye hakim olduğunu ve ülkenin asıl kültürünün yok olmaya yüz tuttuğunu okuyoruz. İlk kitaba göre biraz sönük kalsa da yine de güzel bir devam kitabı Afrika Edebiyatını merak edenler ve sevenlerin hoşuma gidecektir. Kitapla kalın.
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
176 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Artık Huzur Yok-Chinua ACHEBE
Afrika edebiyatın en önemli isimlerinden biri olan chinua achebenin okuduğum ikinci kitabı oldu artık huzur yok aynen birincisi olan parçalanma gibi harika bir kitap Geçenlerde beni çokda sevdiğine inanmadığım biri sormuştu bu " kadar kitap okudunda ne kazandın? demişti bende ona boyumun uzadığını gençleştigimi söyledim" Şimdi kalkıp da buna bu kitaptaki Obi okonkwoyu anladığımı beklentileri karşılayamamanın ne demek olduğunu hayatın hayal kırıklığından başka bir şey olmadığını hepimizin köle olduğunu her tarafta beyazlar ile siyahların bulunduğunu okonkwoyu kendime benzettiğimi onu anladığımı söylesem ne anlardı hiç Kitap beyazların sömürgesi olan bir ülkede beyazlar dan nefret eden ama onlara hayran da olan insanların beyazlara benzemeye çalışan onlara imrenen fakat kökünden de kopamayan insanların dünyasında aşkı ile ailesi toplumu gelenekleri arasında sıkışmış aslında modern dünya ile köleliğin kalkmadığını gören okonkwoyu anlatıyor Muhteşem bir kitap şiddetle tavsiye ederim
Artık Huzur Yok
Artık Huzur YokChinua Achebe · İthaki Yayınları · 2019218 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.