Aşık Paşazade - Osmanoğullarının Tarihi; Tevarih-i Al-i Osman

Derviş Ahmed Aşıki

Aşık Paşazade - Osmanoğullarının Tarihi; Tevarih-i Al-i Osman Sözleri ve Alıntıları

Aşık Paşazade - Osmanoğullarının Tarihi; Tevarih-i Al-i Osman sözleri ve alıntılarını, Aşık Paşazade - Osmanoğullarının Tarihi; Tevarih-i Al-i Osman kitap alıntılarını, Aşık Paşazade - Osmanoğullarının Tarihi; Tevarih-i Al-i Osman en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Oğlum olacak ve yerimi tutacak" deme, Eğer nasip olmazsa niyetinden başka bir şey değildir. Zamanı gelmişken fırsatı geçirme, bu ömür bir nimettir, Sakın onu boşuna harcama.
Reklam
Sırp lazar'ın peşinde, olacaklardan habersiz bir şehzade; Yakup çelebi
Beri yanda Miloş Kübile adlı bir kâfir, mızrağını sürüyerek ve şapkası elinde olarak padişaha doğru yürüdü. Gaziler karşı çıktılar. Ancak o kâfir, "Gidin, ben el öpmeye geldim ve hem müjde getirdim." dedi. Sırp'ı oğluyla tuttular. İşte getiriyorlar" deyince, gaziler uzak durdular. O kâfir yaklaşınca mızrağını çevirip Padişah'a vurdu. Hemen padişahın üzerine çadır kurdular. Bayezid'i sancak dibinde bıraktılar. Beri tarafta Yakup Çelebi kâfirleri bozguna uğratmıştı. Gelip Yakup Çelebi'ye, "Gel seni baban ister." dediler. Çadıra gelir gelmez onu da babası gibi ettiler. Sırp'ı oğluyla getirip onların da işini bitirdiler. O gece asker arasında üzüntü ve kargaşa oldu. Sabah olunca Bayezid Han'ı padişah yaptılar. Gelip tahta oturdu ve Edirne tarafına yöneldi. Bu hadise tarih olarak hicretin yedi yüz doksan birinde meydana (M. 1389) geldi.
Aya Nikola adında bir kâfir, İnegöl'de Osman yaylaya ve kışlaya gittikleri zamanda,bunların göçünü yağmalayıp zarar verirdi. Osman Gazi, Bilecik tekfuruna bundan şikâyette bulundu ve "Sizden dileğimiz, biz yaylaya gittiğimiz vakit eşyalarımızı sizde emanet koyalım." dedi. O da kabul etti. Ne zaman yaylaya gidecek olursa, Osman Gazi bütün eşyalarını öküzlere yükletir ve bir nice hatun kişiyle gönderir; onlar da varıp kalede emanet korlardı. Yayladan döndükleri vakit de peynir, halı, kilim ve kuzular hediye getirip emanetlerini alıp giderlerdi. Ayrıca bu kâfirlerin bunlara itimadı pek çok idi. Ancak İnegöl kâfirleri Osman Gazi'den çekinirler, onlar da bu kâfirlerden sakmırlardı
Fatih'in her zaman yaptığı öncelik Âlimler için
Haber verildi, her tarafın halkı bölük bölük belirlenen vakitlerinde geldiler. İlk olarak vilayetin alimleri davet olundu. Padişah da devletle saltanat tahtına geçip oturdu. Sağ tarafına Mevlana Fahreddin Fazıl, sol tarafına Mevlana Tusi, karşısına da Mevlana Şükrullah Fazıl oturdu.
Fatihin Düğünü(Görücü usulü evlenmiş:))
Sultan Murad Han Gazi, Kosova Muharebesi'nden kutlulukla gelip Edirne'de tahtina oturunca, Halil Paşa'ya, "Kızımın çeyizini yapıp çıkardım. Şimdi de oğlum Sultan Mehmed'i evlendirmek isterim. Ancak Dulkadıroğlu Süleyman'ın kızı­nı almalıyım. Sonra o Türkmen bizimle doğruluk etmiştir." dedi. Halil Paşa da, "Sultanım, olsun, hem layıktır." dedi. Derhal Amasya'dan Hızır Ağa'nın hanımını gönderdiler. Sürdü Elbistan'da [Albostan]Süleyman Bey'e vardı. Süleyman Bey'in beş kızı var idi. Beşini de huzruna getirtti. Hızır Ağa'nın hamını kızları gördü ve beğendiği kızın eline yapıştı. İki gözlerinden öptü. Sonra yürüyüp geldi ve padişa­ha haber verdi. Süleyman Bey'in itaatini, kızının güzelliğini ve huyunu hulkunu anlattı. Sultan Murad da kabul etti. Sonra tekrar Hızır Bey'in hanımını ve Rum'un ileri gelenlerinin hanımları ve beyleri hep birlikte kız almak için gittiler. Süleyman Bey gelenleri kendi karşıladı. Çok hürmet etti ve dünürlere yer gösterdi. Adet ve ananeleri ne ise, o düzen üzere törelerine göre her bir iş tamamlandı. Sonunda kızın elini Hızır Bey'in hanımının eline verdiler, kızı alıp doğru Edirne'ye getirdiler. Padişah kızın çeyizini görünce, "Benim töremde böyle değildir. Sonra bu azdır." dedi. Yeniden kı­za, padişahlara layık çeyiz yaptı ve gelinin çeyizine ekledi. Etraftaki padişahları düğüne davet etti. Alimler ve fakirler toplandı. Hadsiz hesapsız, sınırsız olan padişahın ihsan ve bağışları bütün insanlara yetişti.
Reklam
Aşık Paşazade(Aşıkı) Fatih için yazdığı şiiri
Gel şimdi ey insan suretine girmiş tertemiz cevher Ki senin için var olmuştur bu ülkeler, bu toprak Senindir kainatın feleklerinin meydanı Eriş meydanına sen çabucak Acele et, atına bin de gel Karaman saçmak ister başına toprak Gel artık ey sevgili dost Sultan Mehmed Karaman'ın gözüne bir mezar sürmesi çek Karamanoğlu kuluçkaya yattı Doğurdu karga, kuzgun ve çerçöp Haramzadeler doğurdu da ad verdi Değil bunların o nesepleri gerçek Kimine Germiyan AydınTeke der Yalandır Menteşeli dişi erkek
Ansızın padişah birine kızsa, sakalım kesip eşeğe bindirirlerdi. Şimdi ise insanlar eşek adetini beğenir oldular, binip dururlar. Ve bunlar sakallarını kendi istekleriyle keser oldular. Bu sakal kırkma adeti eski Avrupa'dan kalmıştır. Bunu Avrupa'dan cünüp ışıklar almıştır. Özellikle şimdiki zamanda hoşgörülür oldu. Hanımlar saçlarını kesmeye başladılar. Erkekler de sakallarını kesiyorlar.
347 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.