Aşina Güzeller

İskender Pala

Aşina Güzeller Konusu

Yüksek medeniyetler, millete ait maddî ve manevi değerlerin tümünü, zaman içerisinde kendisine has duyuş, düşünüş ve ifade ediş tarzı ile kültürlerine sindirirler ve gelecek nesillerini onunla korumuş olurlar. Osmanlı medeniyetinin söze verdiği değer, nesirden ziyade şiirde kendini göstermiş ve en çarpıcı, en gizemli ifadeler daima şairlerce telâffuz edile gelmiştir. Divan şiiri, asırlardan süzülerek akan bir kültür tecrübesinin sarraf titizliğiyle işlenmiş bir ifadesinden ibarettir. Kitabımızın sayfaları arasında gezinirken klâsik şiir zevkimizin güzellerine rastlayacağınızı ve onlarla, aranızda bir göz ve ses aşinalığı bulacağınızı umuyoruz. Çünkü onlar, bizatihi biz demektir, siz demektir. (Tanıtım Bülteninden)
Tasarımcı:
Utku Lomlu
Utku Lomlu
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 4 dk.Sayfa Sayısı: 320Yayınlanma Tarihi: 4 Haziran 2013Yayınevi: Kapı Yayınları
ISBN: 9789758950409Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Türler:

Puan

8.310 üzerinden
46 Puan · 9 İnceleme

Aşina Güzeller Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
Temel ATALAY

Temel ATALAY

@Atalay17
·
10 Haziran 2022 12:29
Puan vermedi
Yüksek medeniyetler, millete ait maddi ve manevi değerlerin tümünü, zaman içerisinde kendisine has duyuş, düşünüş ve ifade ediş tarzı ile kültürlerine sindirirler ve gelecek nesillerini onunla korumuş olurlar. Osmanlı medeniyetinin söze verdiği değer, nesirden ziyade şiirde şairlerce telaffuz edilegelmiştir. Divan şiiri, asırlardan süzülerek akan bir kültür tecrübesinin sarraf titizliğiyle işlenmiş bir ifadesinden ibarettir. Kitabımızın sayfaları arasında gezinirken klasik şiir zevkimizin güzellerine rastlayacağınızı ve onlarla, aranızda bir göz ve ses aşinalığı bulacağınızı umuyoruz. Çünkü onlar, bizatihi biz demektir, siz demektir.
4 etkileşim
Sefa Akgül

Sefa Akgül

@Sefaakgul66
·
10 Mart 2021 21:30
Puan vermedi
Aşina Güzeller;adı gibi daha önceleri aşina olduğumuz, edebiyat öğretmenlerimizden,eski edebiyat veya anekdot meraklılarından dinlediğimiz hikayeler, duyduğumuz şiirler ve bunların orjinalleriyle birlikte izahlarının verildiği güzel bir çalışma. Her bir parçada, hikayecikte geçmişten bir manzara ve arkasından günümüze yansıması canlanıveriyor zihnimizde. Hikayeler kimi didaktik, kimi duygusal, kimi cesaret verici yönleriyle çıkıyor karşımıza;her haliyle çok canlı ve sürükleyici bir anlatım ve işleyiş mevcut kitapta.Divan edebiyatının anlaşılmazlığını iddia eden savlara nisbet çok açık ve kolay anlaşılır bir kullanılmış. İlgilisinin biraz zahmete girip anlama yolunda gayret sarfetmesi gereken doyurucu ve zengin bir içeriğe sahip.
5 etkileşim
abraam

abraam

@yqgabraam0219
·
02 Şubat 18:32
10/10 puan verdi
Divan şiiri ile ilgileniyorsanız kesinlikle okumanız gereken bir eser. anlatımı üslubu akıcı yani alın okuyun abi... hmm nasi desem o zamanki halkin kültürel yaşantısi şiirlerden yola çıkarak anlatım gibi diyim
1 etkileşim
Sedef

Sedef

@Asyalisedef
·
01 Kasım 2022 21:31
9/10 puan verdi
Yüksek medeniyetler, millete ait maddî ve manevi değerlerin tümünü, zaman içerisinde kendisine has duyuş, düşünüş ve ifade ediş tarzı ile kültürlerine sindirirler ve gelecek nesillerini onunla korumuş olurlar. Osmanlı medeniyetinin söze verdiği değer, nesirden ziyade şiirde kendini göstermiş ve en çarpıcı, en gizemli ifadeler daima şairlerce telâffuz edile gelmiştir. Divan şiiri, asırlardan süzülerek akan bir kültür tecrübesinin sarraf titizliğiyle işlenmiş bir ifadesinden ibarettir. Kitabımızın sayfaları arasında gezinirken klâsik şiir zevkimizin güzellerine rastlayacağınızı ve onlarla, aranızda bir göz ve ses aşinalığı bulacağınızı umuyoruz. Çünkü onlar, bizatihi biz demektir, siz demektir. (Tanıtım Bülteninden) İyi okumalar, bol kitaplı günler.
1 etkileşim
Aydın Meriç

Aydın Meriç

@Americ
·
14 Kasım 2020 21:31
7/10 puan verdi
Uzun yıllar önce okumuştum. Iskender Pala divan edebiyatında her ne kadar ufak çarpıtmalar yapsa da, özellikle üniversite öğrencilerinin tekrar ilgi duymasını sağladığı için övgüyü hak ediyor.
3 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 56.3
Erkek% 43.7
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

İskender Pala
İskender PalaYazar, Derleyen, Çevirmen, Tasarımcı · 103 kitap
İskender Pala, 8 Haziran 1958 tarihinde Uşak‘ta Kayaağılı köyünde doğmuştur. Uşak Cumhuriyet ilkokulunda okudu. Kütahya Lisesi’nden mezun oldu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Lisans tez çalışması Câmiu’n-Nezâir’dir. Yine İstanbul Üniversitesi’nde “Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı” konusunda Doktora çalışması yaptı. 1983 yılında Doktorasını tamamladı. 1983 yılında Divan edebiyatı dalında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi‘nde doçent ve 1998 yılında Kültür Üniversitesi‘nde profesör oldu. Ortaokul ve liseler için Türkçe ve Edebiyat ders kitapları yazdı. Denemeler, hikayeler, fıkralar ve edebiyat araştırmacısı olarak çeşitli ansiklopedi ve dergilerde bilimsel ve edebi makaleler yayımladı. Düzenlediği Divan Edebiyatı seminerleri ve konferansları geniş kitleler tarafından takip edildi. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji seminer kütüphane memurluğu yaptı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı askerlik mesleğini tercih eden İskender Pala, öğretmen subay olarak 1982 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına girdi. 14 yıl 7 ay görev yaptıktan sonra 1996 yılında TSK‘dan ihraç edildi. 1982-1984 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Lisesi Komutanlığı’nda teğmen, 1984-1986 yılları arasında Üsteğmen olarak görev yaptı. 1986-1987 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987-1994 yılları arasında Yüzbaşı olarak, Dz.K.K.lığı Tarihi Deniz Arşivi kuruluş ve faaliyetleri görevinde çalıştı. 1994-1996 yılları arasında Tarihi Deniz Arşiv Araştırmaları ve Dz.K.K.lığı yayın faaliyetlerinin yürütülmesi görevinde çalıştı. 1996-1997 yılları arasında Öğretim yılı, MSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı öğretim üyesi ve İSAM redakte kurulu üyeliği yaptı. 1997 yılında Öğretim yılında İstanbul Kültür Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda Uşak Üniversitesi öğretim üyesidir. İskender Pala, 1980 yılında F. Hülya Avcı ile evlendi. Hilye Banu, Elif Dilasa adında iki kızı, Alperen Ahmet adında bir oğlu vardır. Ödülleri : 1989 – Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1990 – AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1996 – Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, (Şairlerin Dilinden) 2001 – Aydınlar Ocağı Kayseri Şb. Yılın Edebiyat Adamı ödülü, 2001 – YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2003 – “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk” Yılın Romanı Ödülü 2013 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Türk Patent Enstitüsü Marka Ödülü

Aşina Güzeller Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Eylül

Eylül

@sedaaeylul
·
01 Ağustos 14:42
Cânımı cânân eğer isterse minnet cânıma Cân nedir kim anı kurban etmeyem cânânıma
10 etkileşim
Eylül

Eylül

@sedaaeylul
·
01 Ağustos 14:43
Evet, kurtların bile adaletinden ürküp kuzulara saldırmadığı Ömer’ler çağı geride kalmıştır.
5 etkileşim
Eylül

Eylül

@sedaaeylul
·
01 Ağustos 14:42
Beş vakit, loşluğunda saf saftık; Davetin vardı dün ezanlarda.. Seni, ey mabedim, utansınlar Kapayanlar da açmayanlar da..
9 etkileşim
Eylül

Eylül

@sedaaeylul
·
01 Ağustos 14:45
Söz, fıtratın aynasıdır.
2 etkileşim
Eylül

Eylül

@sedaaeylul
·
01 Ağustos 14:43
Dil safhasına bakdım, sayfa kenarları hep açıklamalarla dolu Bildim bu nüsha çıkmış bir zû-fünûn elinden
3 etkileşim

Aşina Güzeller İletileri

Tümünü gör
Henüz kayıt yok