Şems'in Mevlana'sı Aziz'inkine eşdeğer mi?
2022 5. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2022 03:02
Cismani bir aşkla ilahi aşkı bu romandaki gibi bütünleştirmek ne kadar doğru bilemiyorum. Yanlış anlaşılmaya müsait bir çok çelişki mevcut kitapta. Kahramanları bir yana bırakıp normal bir roman olarak ele alınırsa güzel olmakla birlikte kahramanların bu kadar tanınan kişiler olması romana bakış açımızı değiştirir. Kitabın kurgu olarak ele alınması kahramanlarından dolayı zor. Herkes bu bilinçle okumayacağı için de sakıncalı bir kitap. Kitaptan bir çok güzel alıntı paylaşmama rağmen düşüncem bu yönde. Kitaptaki kurguyu, kahramanların duygularının ayrı ayrı ele alış biçimini beğenmeme rağmen aşkı ele alış biçiminin bu kadar yavan ele alınması (sufiliği ele alan kişideki - Aziz'deki- çelişkiler) beni memnun etmedi.. Ella'nın cismani aşkı nasıl tasavvufi aşkla özdeşleştirilebilirdi ki.. Ella ve Aziz'in aşkında hiçbir şekilde maneviyat göremedim.. Havada asılı kaldı ve zaten ana konu bu şekilde olunca kitap istenilen lezzeti vermedi bana.. Kitabı okurken kurgu olduğunu unutmayalım.. ;) Kitabın son bir kaç cümlesi kitap içerisindeki aşkı anlatıyor diyebilirim: "Başlı başına bir dünyadır aşk. Ya tam ortasındasındır, merkezinde, ya da dışındasındır, hasretinde."
2020 3. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2020 01:44
Aslında bir kaç cümleyle anlatacak bir kitap değil ..bence kitabın içeriğine göre terbiyesiz bir kaç bölüm var eğer onları çıkartirsam muhtesem bir kitaba dönüşebilir . kitabı en güzel özetleyen ve son kuraldanda anlısalabilir güzelliği ve sürükleyiciliği . KIRKINCI KURAL : "Aşksız geçen bir ömür beyhude yaşanmıştır .Acaba ilahi aşk peşinde mi koşmalıyım mecazi mi , yoksa dünyevi ,semavi ya da cismani mi diye sorma ! Ayrımlar ayrımları doğurur . AŞK ' ın ise hiçbir sıfata ve tamlamaya ihtiyacı yoktur . Başlı başına bir dünyadır aşk . Ya tam ortasındadır ,merkezinde ,ya da dışındasındır ,hasretinde ."
2021 6. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2021 18:04
Okuduğum ikinci Elif Şafak kitabı. Okurken gayet keyif aldım. Elif Şafağın dili sade ve yalın zaten kitapları akıcı oluyor genelde. Bu kitapta da kitabın içinde kitap diyebiliriz. Bir yandan modern Ella-Aziz hikayesi diğer yandan da Mevlana Rumi hazretleri ile Şems aşkı. Mevlana ve Şemsi okurken cok mutlu oldum ve cok keyif aldim insanı duygudan duyguya sürükleyen bir kitaptı elif şafağın en begendigim kitabı oldu herkese iyi okumalar.
2021 9. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2021 22:41
Bir tarafta Mevlana ile Şems, diğer tarafta Ella ve Aziz… İnsana aşkı anlatan, yorumlayan ve nihayetinde aşkı yaşatan bir kitap. “Aşkın ya tam ortasındasındır, merkezinde ya da dışındasındır, hasretinde.” Aşkı ilahi, beşeri diye ayırmadan, aşkla hayatı yaşamak lazım. Ve kişi hep ruh yoldaşını arar durur ömrü boyunca. Ne mutlu ki bulana. Tek kelime ile harika kitap. Duygularımızı gün yüzüne çıkaran okunması gereken bir eser.
AşkElif Şafak · Doğan Kitap · 201476,5bin okunma
Ya ortasındadır AȘK'ın merkezinde; ya da dıșındasındır, hasretinde.
2021 3. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2021 12:00
Beșeri așk ile ilahi așkın bir kesișimi olan bu kitap karșımıza çok heyecan verici bir kurguyla çıkıyor. Olaylar farklı kișilerin gözlerinden anlatılıyor. Öyle ki olay bir noktada durup bașka bir kișinin dilinden devam ediyor. Eğer kendinize anlatımı hoș gelen bir karakter seçerseniz sabırsızlıkla sözü onun almasını bekliyorsunuz. Kırk kuralın olaylara entegre edilișindeki ustalık bahsetmeye değer. Așırı akıcı bir kitap ve bir çırpıda bitirmek istiyorsunuz ama bazı bölümlerde ki ben en çok kırk kuralın olduğu bölümlerde üzerinde uzun uzun düșünmeden edemedim. Geçmiș ve gelecekteki olaylar kitabın sonunda herhangi bir ahenk unsurunu bozmayacak șekilde tamamlanmıș. Kafamda eksik kalan oturmayan hiçbir șey olmadı. Okuduğum romanlar arasında önemli bir yere sahip çünkü beni tasavvufun büyüleyici gücüne bir kez daha inandırdı ve hatta șu an yarım kalan Sinan Yağmur'un Așkın Gözyașları serisini tamamlama kararı aldım. Tasavvuf bir derya. İçine girince çıkmak istemeyeceğin bir derya.
2025 14. kitabı
Aşk
Aşk
sadece bir roman değil; insanın kalbine ve ruhuna açılan bir yolculuk adeta… Tasavvufun derinliğiyle modern hayatı buluşturuyor, aşkı ve insan olmayı sorgulatıyor. Akıcı diliyle hem hikâyeyi sürüklüyor hem de okuyanı satır aralarında kendisiyle yüzleştiriyor. Ben bayıldım… keyifli okumalar…
AşkElif Şafak · Doğan Kitap · 201476,5bin okunma
Asuman Kafaoğlu Büke. adeta kalbimden geçenleri yazmış.. Paylaşayım ;)
2023 197. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2023 11:30
Bu romanda yazarın özellikle (aşka) kuramsal ve akılcı yaklaşmaktan çekindiğini görüyoruz. Belki çekinmek değil uzak duruyor, çünkü derinlerde, ruhunda hissettiği felsefeyi, yaşam biçimini anlatmaya girişiyor. Akılcı ve bilgi yoluyla ulaştığı felsefeyi anlatmak değil amacı ... Tasavvufu da aynı şekilde, bir öğreti olarak değil, gündelik sorunların karşılıklarının bulunduğu bir yaşam bilgeliği olarak sunuyor. Böyle sunduğu için de, Ella adında kırk yaşında bir Amerikalı kadının da anlayabileceği, özdeşlik kurabileceği şekle sokuyor. Bence romanı eşsiz kılan özelliği burada yatıyor ... ... Cümlelerin güzelliği, dili inanılmaz bir yaratıcılıkla kullanıyor olması ve bunu şimdiye kadar yazdığı her şeyden üstün bir şekilde becermiş olması, bu romanı tek kelimeyle olağanüstü yapıyor. Yazar, kişiliğini en saf biçimiyle görebileceğimiz bir yapıt çıkarmış ortaya..
AşkElif Şafak · Doğan Kitap · 201476,5bin okunma
Sofu vs. Sufi: Fight! Kazanan: Elif Şafak!!!
2019 3. kitabı
Okunma: 24 Mart 2019 11:31
Öncelikle bu bir inceleme değil, kitap hakkında düşündüklerim sadece. Bu sitede yaptığım hiçbir incelemede de yazdıklarım teknik açıdan iyi veya kötü olacak kaygısı duymadım. Ben bu siteyi sadece
2020 1. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2020 11:30
Kuzenim tarafından çok çok önerdiği bir kitaptı. Ama kitabı okurken hayal kırıklıgıyla okudum. Kişiden kişiye değişebilir okurların yorumları ancak ben zor bitirdim kitabı.
Kitap
AşkElif Şafak · Doğan Kitap · 201476,5bin okunma
Uzaktan sevmek daha güzeldir bazen. Ne incitir, ne acıtır. Ne yaralar ne kanatır. Gözlerinle görmediğin ama sesini duyduğun, varlığıyla huzur bulduğun bir denizin yakınında yürümek gibidir böyle sevmek… Uzaktan sevmek en güzelidir bazen.

Elif ŞafakYazar · 29 kitap
Elif Şafak (d. 25 Ekim 1971, Strazburg) Türk romancı. İlk romanının yayımladığı 1997'den beri peş peşe eserler vermekte olan ve geniş bir okur kesimince tanınan sanatçı, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı ünvanına sahip olmuştur. Ayrıca kitapları otuzdan fazla dile çevrilmiştir. 25 Ekim 1971 günü, babasının o sırada doktora yapmakta olduğu Strazburg'da dünyaya geldi. Babası sosyal psikolog ve akademisyen Nuri Bilgin, annesi diplomat Şafak Atayman'dır. Doğumundan kısa bir süre sonra anne ve babası ayrıldı, annesi tarafından büyütüldü. Soyadı olarak annesinin adını kullandı. Ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid'de, liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümünde yaptı. "Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Döngüsel Evren ve Kadınsılık Anlayışı" üzerine master tezinin ardından; ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora tezi, "Türk Modernleşmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammül Sınırları" başlığını taşıyordu. Elif Şafak'ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi. Yüksek lisans çalışması sırasında Kem Gözlere Anadolu (1994) adlı öykü kitabını ve ilk romanı Pinhan'ı (1997) yayımladı. Bu eserle Kombassan Vakfı tarafından verilen 1998 Mevlana Büyük Ödülü'nü kazandı. Doktorasının ardından İstanbul'a taşındı ve Şehrin Aynaları'nı (1999) yazdı. Bir süre İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde "Türkiye ve Kültürel Kimlikler", "Kadın ve Edebiyat" konularında dersler verdi. 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü kazanan Mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. Bunu iki yıl ara ile yayımlanan Bit Palas (2002) ve İngilizce olarak yazdığı Araf (2004) adlı kitapları izledi. Sanatçılara verilen bir bursla doktora sonrası çalışması için ABD'ye giden Şafak, çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. 2003-2004 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. Ardından Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı. "Edebiyat ve Sürgün", "Bellek ve Politika", "Müslüman Dünya'da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet" konulu dersler verdi. Şafak, 2004 yılında beş yazarın (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür) ortak kaleme aldığı bir roman projesinde yer aldı, bu roman Beşpeşe adıyla yayımlandı. 2005'te Med Cezir adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi. Aynı yıl Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık ile Berlin'de evlendi. 2006'da yayımlanan "Baba ve Piç" adlı romanını İngilizce olarak kaleme aldı. Türk-Ermeni ilişkilerini inceleyen bu roman nedeniyle hakkında Türklüğe hakaret ettiği gerekçesi ile dava açıldıysa da, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. Aynı yıl Şehrazat Zelda isimli kızı dünyaya geldi. Doğum sonrası yaşadığı depresyonu, İngilizce olarak kaleme aldığı Siyah Süt adlı otobiyografik romanda anlattı. İki yıl sonra oğlu Emir Zahir'i dünyaya getirerek ikinci kez anne oldu. 2009 yılının Mart ayında yayımlanan AŞK isimli roman, Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri ünvanına sahip olmuştur. 2009 yılı sonunda, sekiz romanı ve ilk deneme kitabı Med Cezir'den seçilmiş paragrafları bir araya getirdiği Kağıt Helva adlı kitabını yayımladı. 2010 Kasım ayında Firarperest adlı deneme türündeki ikinci eseri piyasaya çıktı. Eserin içindeki illüstrasyonlar M. K. Perker'e aittir. 2011 yılında Doğan Kitaptan "İskender" isimli eseri piyasaya çıkmıştır. Kitabın kapak resminde, makyajla erkek haline gelen Elif Şafak'ın kendi fotoğrafı vardır. Sanatçı, Türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir. 1 Mayıs 2009 tarihinden bu yana Habertürk gazetesinde ve aynı gazetenin "HT PAZAR" adlı ekinde yazılarını yayınlamayı sürdürür. Bu gazetede yayımlanan deneme türündeki yazılarından oluşan bir seçki, M.K Perker illüstrasyonlarıyla birlikte 2012 yılında Şemspare adıyla yayımlandı.