Jane Austen
Jane Austen'ın sevilen romanının kemik kıran zombi kaosu sahneleri eklenmiş yepyeni ve genişletilmiş versiyonu böyle başlıyor. Öykümüzün başında sessiz sakin İngiliz köyü Meryton tuhaf bir salgının pençesine düşmüştür... ve ölüler dirilmektedir! Hırçın kahraman Elizabeth Bennet zombi tehdidini ortadan kaldırmakta kararlıdır, ancak küstah ve kibirli Bay Darcy'nin gelişiyle dikkati kısa sürede dağılır. Bunu iki genç aşığın arasındaki hayli eğlenceli ve genelde uygarca geçen duygusal çatışmalar ile zombilere karşı verilen ve pek de duygusal olmayan kanlı çatışmalar takip eder. Elizabeth, Şeytan'ın veletlerini yenebilecek midir? Ve toprak sahibi züppe soyluların sosyal önyargılarını alt edebilecek midir? Romantizmle, kalp kırıklıklarıyla, kılıç dövüşleriyle, yamyamlıkla ve binlerce çürüyen cesetle dolu olan Aşk ve Gurur ve Zombiler, dünya edebiyatının bir başyapıtını gerçekten okumak isteyeceğiniz bir kitaba dönüştürüyor. "Tam da isminin çağrıştırdığı gibi eğlenceli, hatta çok daha fazla." The News&Observer “Bu kitap beni resmen mest etti.” - Entertainment Weekly “Asıl mesele şu: Bay Darcy’ye hastalık bulaşırsa, Elizabeth onun kellesini zamanında uçuracak kadar cesur olabilecek mi?” - Salon.com
304 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1 Nisan 2009

Karışıklık değil karışım
Puan vermedi
Dünya klasiklerinden olan "Aşk ve Gurur" romanının zombiler eklenmiş versiyonudur. İlk görüşte kitap satışlarını arttırmak için zombiler eklenmiş gibi görünse de yaşayan ölüler büyük sosyal mesajlar barındırır. Zombiler insanlığın gerçek halini yansıtır. İnsanların gerçeğe gözlerini kapamaları, duyarsızlıkları, sadece kendilerini düşünmeleri ve istedikleri için neler yapabilecekleri ayrıca kötü evlilik ve dostlukları, meslek seçimleri, yaşam tarzları gözler önüne serilir. Birçok düşünce ve hayat barındırarak her cümlede simgelenen vardır. Her hareket bir şey ifade eder. Zombinin ısırığı mı daha çok acıtır kardeşinin sırtında açtığı bıçak yarası mı ? İnandıklarınız mı daha güçlüdür hisleriniz mi ? Aşk mı daha güçlüdür yoksa gurur mu ? Savaş ve romantizm arasında kalmış aksiyon ve dram dolu sizi düşünmeye sevk eden bu kitabı herkese tavsiye ediyorum. İyi okumalar!
9/10 puan verdi
Aşk ve Gurur’un olay örgüsünden çıkmamış, bana göre gayet yerinde ve güzel bir uyarlama. Özellikle Elizabeth’e verilen katil, savaşçı rollerine bayıldım çünkü karakterine efsane bir şekilde uymuş. Kitabın orijinalinde Lizzy’nin kişilik olarak yeterince güçlü ve gözü pek biri olmasına rağmen belirli bir uzmanlık alanı veya yeteneğinin olmamasına üzülürdüm. (Tabi dönemin şartlarını da ele almak lazım) Ancak bu kitapta tam da imrenilecek bir kadın baş kahramandı. Çok ilginçtir, aslında hoşlanmam ama kitapta şiddet içeriğinin fazla olması okumayı çok zevkli kıldı. Dövüş sahnelerinin detayları epey heyecanlandırdı ve insanların dövüş eğitimlerine göre donanımlı olup olmamalarının karar verilmesi güzeldi. Son olarak da Lydia ile dalga geçmeleri komiğime gitti, asıl kitapta verilmek istenilen mesaj bu uyarlamada direkt verilmiş. Kısacası akıcı ve eğlenceli bir kitaptı, Aşk ve Gurur’u sevmiş ve azıcık fantastik kitap severlerine tavsiye ederim. “Bennet kardeşlerden -Majestelerinin hizmetkarlarından, Hertfordshire’ın koruyucularından, Shaolin’in sırlarının taşıyıcılarından ve ölümün gelinlerinden- üçü artık evliydiler; bütün savaşçıları yenebilecek tek güç, onlara kılıçlarını bıraktırmıştı.”
Puan vermedi
"Asıl mesele şu Bay Darcy e hastalık bulaşırsa Elizabeth vaktinde onun kafasını uçurabilecek mi ?" Sorusu üzerine merak edip okumaya başladığım bir kitap. Çünkü mutsuz sonla biten kitaplar bana daha hayattan parçalar sunmuş oluyor. Ama beklentilerim boşa çıktı. Son sayfasına kadar ne zaman hastalık bulaşacak ve nasıl bir karar verecek diye merak ederken mutlu sonla bitmesi üzdü...
Puan vermedi
Jane Austen’ın Aşk ve Gurur kitabını okuyalı on seneden fazla oluyor. Aynı şekilde filmini izleyeli de yıllar oldu. Normalde üstünden bu kadar zaman geçen kitaplarla ilgili birçok detayı unuturum ama Aşk ve Gurur’u o kadar beğenmiştim ki hafızamda yerini korudu. Bir ara kitabı tekrar okumak istiyordum. Buna fırsat bulamadan elime Aşk ve Gurur ve Zombiler kitabı geçti. Hem Aşk ve Gurur’un dünyasına tekrar girmek istediğimden hem de kitabın zombi uyarlaması nasıl olmuş merak ettiğimden kitabı okudum. Son zamanlarda birçok klasiğin, masalın farklı versiyonlarını yazıyorlar. Bazıları, Ay Günlükleri serisi gibi, çok başarılı olurken bazıları ise, Oz gibi, felaketle sonuçlanıyor. Zombi versiyonunun başarılı olduğunu söyleyebilirim. Öncelikle kitabın orijinal hikâyesine sadık kalmışlar. Hiçbir olayı atlamamış ve kitabı kısaltmamışlar. Bu çok hoşuma gitti. Kitabı kısaltarak uyarlasalardı kitabın fanatikleri tarafından “Bu olay nasıl atlanır?” lincine maruz kalabilirlerdi. Zombi yerleştirmelerini çok uçuk bulduğum noktalar olsa da genel olarak sevdim. Özellikle seride sinir bozan birkaç karaktere reva görülen son beni memnun etti. Bu açıdan yazar, Jane Austen’dan daha acımasız davranmış. Sonuç olarak Aşk ve Gurur hayranlarının severek, gülümseyerek okuyacakları bir kitap çıkmış ortaya. Eğer Aşk ve Gurur’u okumadıysanız tercihinizi orijinal kitaptan yana kullanmanızı öneririm. Bu da ilginizi çekmezse kitabın 2016 yılında beyaz perdeye uyarlanmış filmini izleyebilirsiniz. Kitapla ilgili ayrıntılı yorumuma blogumdan ulaşabilirsiniz: suleuzundere.blogspot.com/2018/10/jane-au...
6/10 puan verdi
Herkese çok ilginç bir kitap yorumundan selamlar. Birçoğunuzunla beraber benim de okumuş olduğum Aşk ve Gurur'un değişik bir uyarlamasıyla geliyorum karşınıza. Elizabeth Bennet ve Mr. Darcy bu kez sadece aşkları ve gururlarıyla değil, zombilerin istilasıyla da başa çıkmak zorunda. O halde sözü niye daha fazla uzatıyorum ki, haydi yoruma. Kitabın daha ilk sayfasından Bayan Bennet'ın ne kadar sinir bozucu bir karakter olduğunu hatırlamış oldum, ama Bay Bennet ve Elizabeth orijinal kitaba göre çok daha katı karakterler olarak çizilmiş sanki. Zombi salgını olan bir ortamda biraz doğal olsa da yadırgadım. Diğer karakterler orijinal eserde oldukları gibiydi, çok ekstrem bir fark yoktu. Tabii karakterlerin yanında bir de zombiler var. Onlar da işin içinde olduğu için orijinal kitaptaki bazı olaylar bu kitapta daha erken veya farklı gerçekleşti. Ama orijinalin dışına mümkün olduğunca çıkılmamaya çalışılmış diyebilirim. Bir yandan Aşk ve Gurur'u ikinci kez okur gibi hissettim, bir yandan da çok daha basitleştirilmiş bir içerik olduğunun farkındaydım. Aşk ve Gurur'u okumuş herkesin bu daha basit ve zombilerle dolu kitabı rahatça okuyabileceğini, ama çok benzer hisleri hissetmeyeceğini düşünüyorum. Aşk ve Gurur gibi kaliteli bir eser beklemeyin sakın. Biraz daha çerezlik tabir edilen, kolay ve hızlı okunacak bir kitap olarak düşünebilirsiniz sadece. Ortalama bir kitap yani. Ben aynı kitabı birden fazla kez okumayı sevmediğim için çok memnun kalmadım. Zombilerin de çok fazla etkisi olmadı benim gözümde, o yüzden hayal kırıklığı oldu.
Puan vermedi
Gurur ve ön yargıyı defalarca okumuş birisi olarak bu versiyonunun da oldukça keyif verici olduğunu söyleyebilirim. ( ya da iflah olmaz bir Jane Austen tutkunu da olabilirim ) Evliliği insanın hayatını emen ağza alınmazlara benzetmesi ve içinde saklı birçok metafor yüzünüzü gülümsetecektir. Yine de bu kadar çok kusmuktan bahsedilmeseydi daha çok sevebilirdim:)
8/10 puan verdi
Klassik aşk ve gururdan daha axıcı və daha maraqlı idi, nəticələr eyni idi amma səbəblərə zombilər qarışmışdı sadəcə. Oxumağa dəyər kitabdır. Əgər klassiki də bunu da oxuyacağsızsa birinci klassiki oxuyun məncə.
6/10 puan verdi
Jane Austen kitaplarını okumayı seviyorum. Anlatım tarzı, düşünce yapısı ve toplumsal bakış açısı o dönemin şartlarına göre gayet bilinçlendirici. Aşk ve Gurur kaç kere okuduğumu bilmiyorum farklı basımlarını alarak tekrar tekrar okudum. Ve üzerine filmini izlemeden olmaz. Aşk ve Gurur ve Zombiler'i tekrardan o evrende aynı karakterlerle fakat farklı olay örgüsüyle okumak güzeldi. Sadece bana çok fazla hitap etmedi. Elizabeth'i daha da güçlü bir karakterle okumak veya diğer tüm Bennet karakterlerini öyle görmek çok zevkliydi. Ama genel olarak ele alırsak zombi olayını pek sevemedim. Yazar sevmediği tüm karakterlerin sonunu kötü yazmaya yemin etmiş gibi ama bence güzel hareketti. Mr. Darcy ve Elizabeth'i her zaman ve her evrende okumayı seviyorum..
Puan vermedi
Jane Austen’ın zarif kaleminden çıkan Gurur ve Önyargı, 19. yüzyıl İngiltere’sinin sosyal yapısını, aşkı ve sınıf çatışmalarını incelikle işlerken; Seth Grahame-Smith’in kalemiyle bu klasik esere zombiler ekleniyor ve ortaya Aşk ve Gurur ve Zombiler çıkıyor. Bu eser, Austen’ın orijinal metnini büyük ölçüde koruyarak, üzerine zombi istilası gibi fantastik öğeler ekleyen bir “edebi mash-up” örneği sunuyor. Kitap, Austen’ın özgün metnini temel alarak, zombilerle dolu alternatif bir İngiltere tasvir ediyor. Elizabeth Bennet ve ailesi, sadece sosyetik beklentilerle değil, aynı zamanda zombilerle de mücadele ediyor. Bu bağlamda, Elizabeth’in karakteri daha da güçleniyor; o artık sadece zeki ve bağımsız bir kadın değil, aynı zamanda usta bir savaşçı. Grahame-Smith’in eklemeleri, Austen’ın metnine kara mizah ve absürt öğeler katıyor. Not: Eserin film uyarlaması da mevcut olup, kitapla birlikte değerlendirilmesi, hikayenin farklı yönlerini keşfetmenize yardımcı olabilir.
7/10 puan verdi
Klasik bir romanın içine zombiler girerse nasıl olur ki, diye düşünüyor insan ve açıkçası benim aklımdan geçenler çok başkaydı ama okurken öyle keyif aldım ki anlatamam. Tüm karakterler bir arada ama Çin’de eğitim almış beş Bennet kızları. Ustalara bile taş çıkaracak kadar güçlü, hızlı, becerikli dövüş ustaları. Zombileri birer böcek gibi eziyorlar sanki. Hayatları aynı akışta devam ediyor. Aşk, planlar, evlilikler, balolar ve gururlu Mr. Darcy ile güçlü, kurnaz ve en güçlü Elizabeth bir arada. Tüm olayların akışı aynı, tek bir fark bu çiftin hem aşık hem de en iyi savaşçı olmaları. Gurur ve Önyargı özleyen ve yeniden okumak isteyen ben için bana ilaç gibi geldi. Kesinlikle önyargısız okuyun derim bu kitabı. Bir de bu yönden bakın derim.

Jane AustenYazar · 31 kitap
Jane Austen (16 Aralık 1775 - 18 Temmuz 1817) 19. yüzyılda yaşamış İngiliz roman yazarı. Steventon, Hampshire'da 1775'de doğan Jane Austen; 1783'te Oxford'da bir akrabası sayesinde okumuş; eğitimine Southampton'da devam etmiş; en sonunda da kadınlar için bir okul olan Reading, Berkshire'da Abbey okulunda okumuştur. Roman yazmaya 1789'da başlar, 1802'de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından (Mr. Wisley) evlenme teklifi alsa da kabul etmez. İkilinin yaşadığı ilişki Aşkın Kitabı (Becoming Jane) adlı filmde işlenmiştir. Babasının 1805'de ölmesinden sonra Southmpton'a taşınır. 1809'da Chawton'a zengin kardeşinin yanına taşınır, ve günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir Jane Austen, dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Yaşadığı döneme ilişkin tasvirleri ve kahramanlarının karakterleri romanlarının klasikler arasında yer almasını sağlamıştır. Jane Austen bir köy papazının yedinci çocuğuydu. Babası tarafından eğitilmişti. O dönemdeki kadınlardan daha iyi bir eğitim aldığı için şanslıydı. Ebeveyni, çocukların hayal gücüne dayalı oyunlarını cesaretlendirdi. Papaz evinin ahırını, yaz tatillerinde ailelerin oyunlar sahneye koyabileceği küçük bir tiyatroya çevirdiler. Austen, 12 yaşına geldiğinde kendi hikayelerini yazıyordu; fakat ilk romanının yayımlanması için yaklaşık 25 yıl daha geçmesi gerekecekti. Austen'in romanları, günümüzde oldukça popülerdir. İnsanların zaaflarını esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde işlemiştir. Romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve romanlarının hepsi de mutlu bir evlilikle sona ermiştir. İlk olarak Aşk ve Yaşam(1811) adlı kitabı basıldı. Bunu Gurur ve Önyargı (1813), Mansfield Parkı(1814) ve Emma (1816) takip etmiştir. Northanger Manastırı ve İkna romanlarının her ikisi de Austen'in ölümünden sonra 1818'de basılmıştır. Bütün bu romanlar anonim olarak yayımlanmıştır. Austen, hiç evlilik yapmamış, bunun yerine romanlarının birçok bölümünün geçtiği Bath dahil birkaç yerde ailesiyle birlikte yaşamıştır. Austen, 1816'nın başlarında kendini iyi hissetmemeye başladı, ancak uyarı işaretlerini görmezden geldi. Mayıs 1817'de aile, Austen'in hastalığına çare aramak için Winchester'e taşınmış; ancak 18 Temmuz 1817'de henüz genç denebilecek bir yaşta ölmüştür. Cenazesi Winchester Katedrali'ne gömülmüştür. Jane Austen'in tüm romanları, televizyon veya sinemaya uyarlanmış, en başarılı 3 romanı film yapılmıştır. Bunlar: Aşk ve Yaşam(1995), Emma ve İkna(her ikisi de 1996'da gösterime girdi.) Gurur ve Önyargı 1995'te çok başarılı bir televizyon dizisi oldu. Romanları - Sense and Sensibility (Sağduyu ve Duyarlılık), 1811 - Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı), 1813 - Mansfield Park (Mansfield Parkı), 1814 - Emma (Emma), 1815 Ölümünden Sonra Yayımlananlar - Northanger Abbey (Northanger Manastırı), 1818 - Persuasion (İkna), 1818 - The Watsons (Watson Ailesi), 1892
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.