Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Asur'un Kadim Sabii Dininden Günümüze Ezidiler ve Mandeenler

Tuğrul Yalnızoğlu

Asur'un Kadim Sabii Dininden Günümüze Ezidiler ve Mandeenler Sözleri ve Alıntıları

Asur'un Kadim Sabii Dininden Günümüze Ezidiler ve Mandeenler sözleri ve alıntılarını, Asur'un Kadim Sabii Dininden Günümüze Ezidiler ve Mandeenler kitap alıntılarını, Asur'un Kadim Sabii Dininden Günümüze Ezidiler ve Mandeenler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gnostiklere göre zorla bir din kabul ettirilmemelidir. Bu nedenle yapılan savaşlar ve fetihler etik yaşama ters düşer, sulh ve dostluğu bozar.
Sayfa 37 - Oğlak Yayıncılık
Yahudiler her yıl Yom Kipur ( kefaret, günah çıkartma günü ) gününde, kendilerine bir daha günah işletmemesi için Şeytan'a bir erkek keçi adarlar ve onu çöle bırakırlar. Buna " Günah Keçisi " denir.
Sayfa 131 - Oğlak Yayıncılık
Reklam
Babil inançlarına göre gökyüzünde ne varsa, yeryüzünde de mutlaka bir örneği vardır ya da tam tersi yeryüzündeki her şeyin mutlaka aynısı olmasa da bir benzeri gökyüzünde bulunur. Eliade Fırat Nehri'nin Kırlangıç yıldızında, Dicle Nehri'nin Anunit yıldızında, Nippur kentinin Büyük Ayı' da olduğunu yazar.
Sayfa 34 - Oğlak Yayıncılık
Ayın Tanrıça sayılmasında Mezopotamya Ana Tanrıça kültünün de çok önemli bir yeri olmalı . Bu yöredeki kavimler ayın Hilal halini bir genç kız gibi , yarım ay halini bir kadın gibi ve dolunay halini ise doğuma hazırlanan hamile sembolü olarak kabul etmişlerdir. Kadınların doğumlarına ve aybaşı dönemlerine de ayın hükmettiğine inanılır .
Babil’ler , kaderin gökyüzüne önceden yazıldığına , yıldızların durumuna ve hareketlerine göre bunun öğrenebileceğine inanmış ve astrolojinin temellerini oluşturmuşlardır .
Nasıl Hıristiyanların tapınaklarına Kilise , Yahudi tapınaklarına Sinagog , İslam tapınaklarına da Camii ya da Mescit deniliyorsa ; Sabii tapınaklarına da Savami- Savamaa deniliyordu . Savmaa’ların çatısında Ay tanrısı Sin ‘in sembolü olan Hilal şeklinde Ay bulunurdu . Kabe , Sabiiler için Güneş tapınağının bulunduğu “Tanrının evi “ olarak kabul edilir ve hac yeri olarak ziyaret edilirdi .
Reklam
Paganizm bilinen dinlerden farklı olarak kutsallığı doğadaki her varlığı dağıtmış, tanrısallığı gökten yere indirmiştir.
Sayfa 36 - Oğlak Yayıncılık, Erhan Altunay
Diğer bir görüşe göre Adem ve oğulları Aramice (eski Süryanice) ve eski Süryani toplumunun dini ; Hermes öğretilerine sahip , Babil’in Sin , Şamaş ve diğer yıldız kültlerinden doğan ve onlara sembolik anlamlar yükleyen Zerdüştlük’le tanışarak iyi -kötü düalizmini özümseyen Sabiilerin diniymiş . İster Yemenden göç edenlerin dini olsun , ister Harran’da yerleşiklerin dini , her ikisinde de ilk çıkış noktası Sabii dinin hermetik öğretilerle iç içe olmuş tek tanrılı bir din olduğudur .
Pers hükümdarı Keyhüsrev’in İÖ 539’ da Babil’i ele geçirmesiyle birlikte dağılan Keldaniler , Atina akademisinin kapatılmasıyla Harran’a göç eden Yunan bilgeler ve İskenderin doğu seferleri sırasında batıdan gelen bilgeler Harran’da bir araya gelmişlerdi. Keldanilerin gökbilimsel inançlarının her etik öğretiyle harmanlanması Harran’da yaşayan ve Süryanice konuşan halkın gnostik esaslı Sabii dinini biçimlendirmiştir .
Gnostikler, dört elementin, su, ateş, toprak ve havanın temizliğine çok önem verirler. Bunların temiz tutulması için ne mümkünse yapılmalıdır. Buna çarpıcı bir örnek olarak Zerdüştlerin Sessizlik Kuleleri denilen, ölülerin görevli rahipler tarafından çıkartılıp akbabalara yedirildikleri, bu şekilde toprağın kirlenmemesini sağladıkları tapınakları sayabiliriz.
Sayfa 38 - Oğlak Yayıncılık
Reklam
Sabii dini anlaşılabileceği gibi bağımsız bir dindir . Kitaplı dinler birçok ritüeli , inanç biçimlerini Sabiilikten , Güneş kültünden ve Ay kültünden almışlardır ..
Gnostik bir yapıya sahip olan Sabiiler ile şeyh Adi bin Musafir tarafından tasavvuf öğretisiyle yoğrulan küçük Adevi cemaati arasında, ortak ezoterik alt yapıları sayesinde dini ve felsefi düşünce alışverişi başlamış ve yeni din doğmuştu . Bu din daha sonraları , “Ezidi dini “ adını alacaktı .
Sayfa 138Kitabı okudu
Evi yapan tanrı değilse, insan beyhude yere çalışır.
Sayfa 36 - Oğlak Yayıncılık, W. E. Butler, Maji
Ezidilerin mitolojik anlatılarına göre; Tanrı dünyanın yaratıcısıdır , ancak dünyadaki işlerle ilgilenmesi için Melek Tavus ve beraberinde altı meleği görevlendirir. Melek Tavus , bütün meleklerin üstünde olup Tanrının verdiği görevleri yerine getiren melektir . Yani Tanrı ‘yla bütünleşmiş bir melektir ve ruh göçüyle Şeyh Adi’de kendini tecelli etmiştir . Mitolojik anlatılara göre Tanrı ‘nın cezalandırdığı fakat pişman olduğu için daha sonra bağışladığı bir melektir .
Sayfa 167Kitabı okudu
Şeytana, kötülüğe karşı savaşılması, cennet ve cehennem kavramları Zerdüşt dininden diğer dinlere kaynak olmuştur. Şeytan ve yanında savaşanlar yeraltı güçleri olarak anılmaya başlanmış, Tanrı ve yanındaki melekler ise göksel güçler olarak Sabii dininde yerini almıştır.
Sayfa 41 - Oğlak Yayıncılık
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.