At onun 1960 yılında, hapisteyken yazmaya başladığı bir oyundur. Hay, Bazı tarihçilerin yazdığı Caligula'nın konsüllüğüne bir atı getirmesi olayını, aksiyonun merkezi yaparak totaliter devlet anlayışını kara mizah yoluyla eleştirmiştir. Bir makalesinde belirttiği gibi, o, dünyayı insanlara zindan eden, insanlık tarihinin karanlık güçlerine karşı şakayla karışık, ciddi bir oyun yazmıştır. Hitler Almanya'sında ve Stalin Rusya'sında soluk alamayan Hay, her türlü totalitarizme karşıdır. At, ezen ile ezileni naiv bir biçimde gösteren, ama değindiği gerçeklerle çağımızın ciddi sorunlarına yönelen bir oyundur. Hay'ın bu çocuksu görünümü ardında yılların acı deneyimlerinin ve dehşet verici olaylarının bir yankısı vardır. Bu oyunda kumar yoluyla devlet yönetimi, halkın körü körüne modaya uyması, yönetici kadronun yozlaşmışlığı, yalnızca paranın önem kazandığı bir düzen ve cinsel sapmalar yer alır. At'taki dramatik olay, duyguları kötüye kullanılarak uyutulan halkın, başına geçirilen bir atı bile konsül olarak kabul etmesi, bu atı putlaştırması ve hatta bu ata kızlarını peşkeş çekmek için birbirleriyle yarış etmesidir. Bu oyundaki tek suçsuz yaratık, olup bitenden haberi olmayan, otunu yiyip kaşağılanan konsül hazretleri attır. Ancak at bu suçsuzluğunda, suçlular tarafından kutüye kullanıldığından, bir "at olmanın" verdiği masum bir yaşam yerine, suçluların suç ortağı yaptıkları bir yönetici durumuna girir. Oyunun amacı yalnızca güldürmek değildir; güldürürken, eğlendirirken çağımızın dehşet veren Caligula'larını da akıldan çıkarmamız gerektiğini bir kez daha anımsatmaktır.
Yazar:
Gyula Hay
Gyula Hay
Çevirmen:
Özdemir Nutku
Özdemir Nutku
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 7 dk.Sayfa Sayısı: 110Basım Tarihi: Ocak 1991Yayınevi: Kabalcı Yayınevi
ISBN: 2789757492273Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
110 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Çarpıcı Bir Totaliterizm Eleştirisi
Gyula Hay, 1960 yılında At isimli kara mizah oyununu hapishanede yazmış. Bu oyunda Hitler ve Stalin’i düşünerek bir kurgu oluşturmuş. Bir totaliter devlet eleştirisi olan bu oyun üç perdeden oluşuyor. Önsözde Özdemir Nutku’nun da dediği gibi yazar, her türlü totaliterizme karşı duruşunu bu oyunla dile getirmiş. Tanrı kompleksi içindeki Caligula, konsüllüğe bir atı getiriyor. Olaylarda bu çevrede ilerliyor. Caligula’nın kendini üstün görüşünü ve bu üstünlüğüne zeval gelmesinden korkusunu da görüyoruz. Tabi etrafında bir de bu imparatoru ve hastalıklı bu kibrini destekleyip yaltaklananlara da oyunda yer verilmiş. Hiçbir şeyden haberi olmayan bu at yine Özdemir Nutku’nun dediği gibi oyundaki tek suçsuz yaratık, olup bitenden haberi olmayan bir yaratıktır. İnsanlar bu oyunda gülünç şekilde hayat bulsalar da aslında çıkarcılıklarıyla mide bulandırıyorlar maalesef.
At
AtGyula Hay · Kabalcı Yayınevi · 199130 okunma
Reklam
110 syf.
10/10 puan verdi
Oyun gibi oyun... Daha tiyatro sahnelerinde yeni nefes almaya başlamışken, tiyatromuz sahneye bu oyunu koymuştu. Rejisör oyunu biraz bozarak bize uygun hale getirdi. Bir şekilde oynadık! Roma'da İmparator Caligula bir atı konsül yapar ve olaylar gelişir. At da attır hani... "Ben Selanus, babamın adı da Marcus. Taşrada, şerefli bir ailedenim. Roma'ya talihimi denemek için geldim..."
At
AtGyula Hay · Kabalcı Yayınevi · 199130 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.