Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Atatürk Din ve Din Adamları

Ali Sarıkoyuncu

Atatürk Din ve Din Adamları Yorumları ve İncelemeleri

Atatürk Din ve Din Adamları yorumları ve incelemelerini, Atatürk Din ve Din Adamları kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Atatürk Din ve Din Adamları puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.810 üzerinden
11 Kişi · 6 İnceleme
290 syf.
8/10 puan verdi
Atatürk ve Din
Cumhuriyet tarihinin ve Atatürk'ün yaşantısının anlaşılması açısından oldukça faydalı buldum. Osmanlı zamanında İslamın, softaların elinde kendi çıkarlarına alet olduğunu görüyoruz. Atatürk tüm hayatı boyunca İslamiyetin Türk milleti tarafından doğru şekilde anlaşılması için çaba harcar. Kendisinin de oldukça inançlı olduğunu yazılan bir çok anıda görebiliriz. Laikliğin üzerine oldukça geniş yer ayıran yazar bu konuda kafanızda hiç soru işareti bırakmadan konuyu tarihsel alıntılarla anlatıyor. Dinin Türkçeleşmesindeki çabasının nedenini ve gerekliliğini oldukça güzel anlatıyor. Kitabın ek kısmında da oldukça önemli belgeler var, okumanızı tavsiye ederim.
Atatürk Din ve Din Adamları
Atatürk Din ve Din AdamlarıAli Sarıkoyuncu · Diyanet Vakfı Yayınları · 200435 okunma
302 syf.
10/10 puan verdi
Tarihten Bir Katre
Prof.Dr. Ali Sarıkoyuncu hocanın kaleminden Atatürk ve din adamlarını okumak , o dönemin atmosferinde yetişmiş insanların o dönemde kendilerinin dahi yetiştiği düzendeki aksaklık ve yanlışlara nasıl müdahale ettiklerini öğrenmek isteyen arkadaşlara önerebileceğim bir eser. Özellikle Din ve Atatürk Tüccarlığının rezilce ortalıkta dolaştığı bir düzenin nasıl düzeltilebileceğine yönelik ipuçları meraklılarını bekliyor bu konuda hocanın; "Din ve Atatürk üzerinden siyaset yapmak veya herhangi bir şekilde çıkar ummak , dine ve Atatürk'e karşı yapılmış bir haksızlık olarak değerlendirilmelidir. Türk vatanı ve ulusunun ebedi varlığı ve yüce Türk devletinin bölünmez bütünlüğü açısından bu tür haksızlıklara fırsat verilmemeli ve bunlarla mücadele edilmelidir. (Syf 233) ifadesine katılmamak mümkün değil. Son olarak Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının emekleri kadar din adamlarımızın emeklerinin de değerinin bilinmesinin önemli bir vefa olacağını belirtebilirim. Özellikle ; Şeyhülislam Dürrizade'nin ölüm fetvasına karşı Ankara fetvasını ilan eden ve cenaze parasını dahi milli mücadeleye veren M.Rıfat Börekçi "BABA" Hitabı ile hem Amasya halkının hem milli mücadelenin şerefli müftüsü Abdurrahman Kamil Efendi Kadın erkek ayırt etmeden özellikle eğitim ve din üzerine atılımlar yapan ve milli mücadelenin manevi kanadı büyüklerinden olmuş maalesef ömrü Cumhuriyetin ilanını göremeden vefat eden Hacı Süleyman Efendi Gibi büyüklerimizin hayat hikayelerinde bu asrın insanına ve problemine çözüm olacak mesajlar olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Ruhları şâd olsun.
Atatürk Din ve Din Adamları
Atatürk Din ve Din AdamlarıAli Sarıkoyuncu · Diyanet Vakfı Yayınları · 200435 okunma
Reklam
302 syf.
·
Puan vermedi
Atatürk Din ve Din Adamları
Prof.Dr.Ali Sarıkoyuncu; Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları; 2007; 302 Sayfa (9)(30.06.2017) Kütüphaneden aldığım bir kitaptı. Yarısından sonra sayfalardan bazıları basılmamıştı. Sonuna kadar okuyamadım bu yüzden. Okuduğum kadarı gayet doyurucu bilgiler içeriyordu. Tutmuş olduğum notlardan bir kısmını buraya alıntılıyorum. Alıntılar bire bir değildir hepsini kısalttım: "Medreselerde (Türkçemizde :Fakülte = İslam ülkelerinde, genellikle İslam dini kurallarına uygun bilimlerin okutulduğu yer.) dört İslami bilim öğrettik. Bunlar : Tefsir: ( Türkçemizdeki anlamı : Yorumlama = Kur'an'ın surelerini açıklayarak görüşler ileri sürme ve bunları yazma, yorumlama bilimi.) Hadis: ( 1. Hz. Muhammed'in söz ve davranışları 2. Bu söz ve davranışları inceleyen bilim.) Fıkıh: ( 1. Türkçemizdeki anlamı : Bir şeyi, gereği gibi, iyice anlayıp bilme 2. İslam hukukunda din ve dünya işleri ile ilgili ana kaynaklardan yararlanarak konulmuş olan kuralların bütünü.) Kelam: (1. Türkçemizdeki anlamı : Söz 2. Söyleyiş biçimi, söyleme 3. Başta Tanrı'nın varlığı, birliği, peygamberlik ve ahiret olmak üzere İslamiyetin ana ilkelerini konu edinen bilim.) Müspet (olumlu) bilimleri faydasız bilimler kategorisine aldık. İmam Gazali (1058-1111) felsefeyi reddetti. Astroloji, astronomi İslam'a aykırı bulundu. Sihir bilgisi kabul edildi. Kimya reddedildi. Sayfa 53'ten: İslam Dünyasını dünya uygarlığının önüne taşıyan bilginler Farabi, İbn Sina, el Buruni, el Harizmi, el Cebir ile İbn Rüşd olarak bildiriliyor. 11'inci yüzyıldan sonra düşüşe geçmişiz ve 14'üncü yüzyılın ikinci yarısından sonra Duraklama Devrine girmişiz.
Atatürk Din ve Din Adamları
Atatürk Din ve Din AdamlarıAli Sarıkoyuncu · Diyanet Vakfı Yayınları · 200435 okunma
302 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tanrı birdir ve büyüktür. (Not defterinden 9 Mart 1922) Atatürk Allaha inanan bir kişiliktir. İslama karşı son derece saygılıdır. Türk halkı Kuranı Kerimi manası ile anlasın diye Türkçe mealini çıkartırmıştır. Bir çok adam gibi adam olan din adamlarının savunduğu bir maddeyi Atatürk te savunmuştur. Kişi dinini kendi dilinde, anlayarak yaşamalı fikrinden yola çıkmıştır tabi sonradan çarpıtılan ezanın Türkçe okutulması meselesi temelde bu fikirden çıkmıştır ama sonrada başka manalara ve yönlere çekilmiştir. Askeri bir kişiliğin getirisi olarak sert, sinirli bir yapısı vardır normaldir. İsmet İnönü zamanı yapılanlar ile Atatürk zamanı tarihleri karıştırılmamalı. Kişinin iman sahibi olup olmadığını yalnız Allah bilir son nefesine yakın yoldan çıkanların ne hikayeleri var. Bu kitabı şiddetle okumanızı tavsiye ederim. Belki şu kısım kafanıza takıla bilir, gökten doğma sanılan, gökten indiği iddia edilen manasında bir cümlesi var bu konuya açıklık getirmek adına Bedüzaman Said Nursi, Mevlana Celaleddin Rumi gibi şahsiyetlerin kitaplarında geçen Kuranı tamamlama, bu sözlerin vahiy yoluyla geldiği manasına istinaden söylenen bir söz söylüyor Atatürk, yani Allahın Kuranı Kerim de bahsettiği Müslümanın bünyesinde barındırması gerektiği özelliklere vurgu yapıyor sorgulama, araştırma, okuma ve aklını kullanma kişi asla başkasının yönlendirmesine ve güdümüne girmemeli. Müslüman uyanık olmalı.
Atatürk Din ve Din Adamları
Atatürk Din ve Din AdamlarıAli Sarıkoyuncu · Diyanet Vakfı Yayınları · 200435 okunma
302 syf.
9/10 puan verdi
Atatürkü din düşmanı gösterenlere karşı tokat gibi bir kitap. Çok güzel bir çalışma olmuş. Detaylı, belgelere dayalı ve çoğu çarpıtmanın cevabı bulunacak bir eser.
Atatürk Din ve Din Adamları
Atatürk Din ve Din AdamlarıAli Sarıkoyuncu · Diyanet Vakfı Yayınları · 200435 okunma
302 syf.
·
Puan vermedi
Atatürk’ün din görüşünü bizzat onun ağzından alıntılarla aktaran bir kitap . Akabinde Atatürk’ün milli mücadele döneminde din adamlarının desteğini nasıl aldığını , onlarla olan diyalogları ve tabi ki din adamlarınında Atatürk’ün nasıl arkasında durduğu mücadelede büyük rol oynamaları kaynaklarıyla birlikte sunulmuştur .
Atatürk Din ve Din Adamları
Atatürk Din ve Din AdamlarıAli Sarıkoyuncu · Diyanet Vakfı Yayınları · 200435 okunma