Atatürk ve Harf Devrimi

Mehmet Şakir Ülkütaşır

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
141 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Osmanlı Devleti’nin son yıllarında ortaya çıkan “harflerin ıslahı” meselesi ile başlayan harf devrimi süreci,Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk dilinin yapısına en uygun görüp buna göre düzenlediği Latin temelli Türk alfabesinin yeni Türk devletine tatbikiyle bugünkü halini alır. Yeni harflerin öğretimini de bizzat başöğretmen Atatürk şehir şehir dolaşarak tatbik etmiştir. Gerek Osmanlı gerek cumhuriyet dilci ve münevverleri halkın okuma yazma konusundaki geri kalmışlığının farkındadır. Bu sebeple süreç içerisinde “Arap harflerinin bağlanmadan yazılması,Latin harflerinin benimsenmesi(bu görüş ilkin Azerbaycan Türklerinden Mirza Fethali Ahundzade tarafından öne sürülmüştür.),üstün ve ötre kullanılması” gibi çeşitli öneriler sunulsa da soruna çare olacak bir uygulamaya geçilememiştir. Latin harflerine karşı çıkan -Fuat Köprülü gibi-aydınlar var olsa da nihayet 1 Kasım 1928 itibari ile yeni Türk alfabesi resmen kabul edilmiştir.
Atatürk ve Harf Devrimi
Atatürk ve Harf DevrimiMehmet Şakir Ülkütaşır · Türk Dil Kurumu Yayınları · 200047 okunma
Reklam
141 syf.
9/10 puan verdi
·
10 saatte okudu
Osmanlı Türkçesini bilenler bilir okurken özellikle sesli harfler konusunda okuma sıkıntısı çeker ve yanlış okumalar yapabiliriz. İşte Türkçenin daha iyi okunabilmesi için ilk defa Münif Efendi -daha sonra Maarif Nazırı olacaktır- 1862’de “Cemiyet-i İlmiyye-i Osmaniye”de verdiği bir konferansta alfabe konusunu ele alır ve Arap harflerinde bir
Atatürk ve Harf Devrimi
Atatürk ve Harf DevrimiMehmet Şakir Ülkütaşır · Türk Dil Kurumu Yayınları · 200047 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
Atatürk ve Harf Devirimi
Atatürk'ün harf devrimini belgelerle ve tarihe tanıklık ederek sunan bir kitap. Bu konuyu merak edenler için kısa öz bir kaynak. İyi ki okumuşum dediğim eserlerden.
Atatürk ve Harf Devrimi
Atatürk ve Harf DevrimiMehmet Şakir Ülkütaşır · Cumhuriyet Yayınları · 199847 okunma
Resim