Atatürk'ün Psikanalitik Biyografisi

Vamık Volkan
“Beni görmek demek behemehal yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir.” - Mustafa Kemal ATATÜRK- Atatürk hakkında yüzlerce kitap yazıldı. “Atatürk’ün Psikanalitik Biyografisi” adlı bu kitapta benim amacım, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu sürecindeki tarihi olayları anlatırken, bir yandan da Atatürk’ün psikanalizini yaparak onun iç dünyasındaki psikolojik süreçlerin bu olayların ortaya çıkışındaki rollerini anlatmaktır. Atatürk’ün iç dünyasını ve yaratıcılığını, yeni kuşaktaki okuyuculara olduğu kadar, Atatürk’ü özleyen eski kuşağa da ulaştırmayı umuyorum. Atatürk’ün tarihe olağanüstü katkıları, 1915 Gelibolu Savaşı’ndan yaşamının sona erdiği 1938 yılına dek süren oldukça kısa bir zaman dilimi içinde gerçekleşmiştir. Özel yaşamında büyük trajedilerle karşılaşan Atatürk’ün bu kadar kısa bir süre içinde, böylesine büyük tarihi değişiklikler gerçekleştirebilmesi, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurması ve yeni bir Türk kimliği yaratması, üstün zekâsının ve karizmasının yanı sıra başka ne ile açıklanabilir? Atatürk’ün yaptıklarını değerlendirirken, liderliği sırasındaki tarihi durum ve koşulları göz önünde tutmamız gerekiyor. Bir lideri yaşadığı dönemden alıp şimdiki zamana koyar ve yaptıklarını bugünkü sosyal, ekonomik ve politik süreçlere göre değerlendirmeye çalışırsak, o liderin tarihi rolünü anlamamız zorlaşır. Diğer taraftan da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün imgesinin yıpratılmasına göz yummak, elimizdeki tabancayla kendi ayaklarımıza kurşun sıkmak olur. Türkiye şimdiki haliyle tarihi, ekonomik, dinî ve politik olaylarla değişmiş bir Türkiye olsa da Atatürk’süz var olamazdı. - Prof. Dr. Vamık D. VOLKAN- Prof. Dr. Vamık D. Volkan, Atatürk’ün yaşamını, dünyaya gözlerini açtığı ilk günden ölümsüzlüğe ulaştığı son güne kadar her yönüyle ve tüm bilinmeyenleriyle anlattığı ve gerçek olaylar üzerinden yaptığı analizlerle Atatürk’ün iç dünyasını psikanalitik bakış açısıyla gözler önüne serdiği bu kitabı ve Türk ulusu için “Atatürk” ve “Anatürk” olan ulu önderin ölümsüzlüğünün bir belgesi olarak gelecek nesillere armağan ediyor .
Yazar:
Vamık Volkan
Vamık Volkan
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 14 dk.Sayfa Sayısı: 432Basım Tarihi: Eylül 2017Yayınevi: Pusula Yayınevi
ISBN: 9786054912360Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
432 syf.
4/10 puan verdi
·
43 günde okudu
Başlık ne kadar havalı değil mi? Psikiyatri Profesörü bir isim, Ulu Önder'imizin hayatını sadece tarihsel olarak değil psikanalitik olarak da inceliyor. (gibi duruyor). 400 sayfalık bir eserin içerisinde tarihi bilgiler dışına kalan psikanalitik saptamalar 2 3 sayfa ya vardır ya yoktur. Bu da kitabın, başlığına uygun içerik barındırMAdığını
Atatürk'ün Psikanalitik Biyografisi
Atatürk'ün Psikanalitik BiyografisiVamık Volkan · Pusula Yayınevi · 201789 okunma
432 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
O'nu Anlamak
Vamık Volkan ismini ilk kez iki yıl önce bir video da ünlü bir ismin okuduğu kitabı tavsiye etmesi üzerine öğrenmiş oldum. Tavsiye edilen kitapta 'Gidenin Ardından' dı. O kitaba ulaşamadım ve diğer kitaplarını araştırmaya başladım. Atatürk hakkında yazmış olduğu bu kitabı gördüm ve büyük bir heyecana kapıldım. Nedeni şuydu ; şimdiye kadar O' nun
Atatürk'ün Psikanalitik Biyografisi
Atatürk'ün Psikanalitik BiyografisiVamık Volkan · Pusula Yayınevi · 201789 okunma
432 syf.
·
Puan vermedi
·
31 günde okudu
Atatürk’ün yakınları, ölümünden yıllar sonrasında bile sırlarını saklamış, saklanan sırlar yakınlarla toprak altına gömülmüş. Kitabı okurken böylesine ülkeye adanmışlığın altında yatan psikolojik durumları öğreneceksiniz. Zekasını ve gücünü düşününce onarıcı bir lider kimliğine bürünmesine şükrediyorsunuz.
Atatürk'ün Psikanalitik Biyografisi
Atatürk'ün Psikanalitik BiyografisiVamık Volkan · Pusula Yayınevi · 201789 okunma
432 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Kitabı ilk gördüğümde çok merak etmiştim bu yüzden okumaya başladım.Vamık Volkan’ın Bilgi birikimini, kitap için ne kadar uğraştığını, nerelerde nasıl Bilgi topladığını gördükten sonra kesinlikle değeceğini anladım.Her ne kadar yazar gereken yerde terimleri açıklasa da, neden yazıldığını anlamak için psikanaliz terimlerine biraz hakim olmak gerekiyor. Yazımı 7 yıl süren bu kitapta Atatürk’ün iç dünyasına bir ziyaret yapıyoruz. Itzkowitz ve Volkan kitabı yazarken Atatürk’ün hayatını psikanalitik olarak incelemeye odaklanmışlar ve kendi söylemlerinden, yanındakilerin anılarından, gerçekleştirdiklerinden, kayıtlardan yararlanmışlar bunu yaparken. Ama kitap sadece Atatürk’ün hayatı ile sınırlı kalmıyor tabi ki. Yaşamı boyunca etkileşimde olduğu kişiler ve yerleri de tek tek tanımış oluyoruz sayfaları çevirdikçe. Zaman zaman sosyal olayların Atatürk’ü nasıl etkilediğini anlatmak için tarih kitabına bürünüyor, zaman zaman ise toplumdaki değişimlerin, dünyanın içinde bulunduğu durumun O’nun üzerindeki anlamını gözler önüne sermek için bir sosyoloji kitabı oluyor. Muhteşem kaynakları, kişileri ilk ağızdan dinlemiş olması, kesinlik içermeyen şeylerin söylenti olduğunu belirtmesi, yazarken ne kadar zorlandığını aktarmasındaki samimiyetiyle çok zengin bir kaynak. Gece gündüz elimden bırakamadan okudum, ve sonuna kadar değdi.
Atatürk'ün Psikanalitik Biyografisi
Atatürk'ün Psikanalitik BiyografisiVamık Volkan · Pusula Yayınevi · 201789 okunma
432 syf.
9/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Atatürk-Anatürk
Diğer Atatürk biyografilerinden farklı olarak Atatürk’ün psikolojisini esas alan bir inceleme. Keyif alarak okudum. Zira Atatürk’ün çocukluğunda yaşadığı olayların kişiliğini etkilediği, karakterine nasıl yön verdiğine dair psikolojik analizler dikkat çekici. Tabii hala Atatürk’le ilgili pek çok şeyi bilmiyoruz ve bu kitap da ölümünden 37 yıl sonra yazılmasına karşın pek çok konuda varsayımlar üzerinden ilerlemek zorunda kalıyor. Yine de Atatürk’ün karakterini, psikolojik yapısını merak edenler için okuması keyif veren bir kitap. Bu konuyu merak edenlere benim de bir önerim olacak. Osman Selim Kocahanoğlu’nun hazırladığı Ali Fuat Cebesoy’un ‘Bilinmeyen Hatıralar’ kitabının son bölümünde Cebesoy’un Amerikalı bir gazeteciyle yaptığı uzun bir röportaj var. Bu röportajda Paşanın Atatürk’le ilgili değerlendirmeleri benim okuduklarım içinde Atatürk’ün nasıl bir insan olduğu hakkında beni en çok etkileyen, aklımdaki pek çok soruyu cevaplandıran bir değerlendirme oldu, konuya ilgisi olanlara öneririm.
Atatürk'ün Psikanalitik Biyografisi
Atatürk'ün Psikanalitik BiyografisiVamık Volkan · Pusula Yayınevi · 201789 okunma
432 syf.
·
Puan vermedi
"tek adam"
Yazarın namı üzerinden beklentim çok yüksekti ama maalesef psikanaliz açısından diğer inceleme yapan arkadaşlar haklı, psikanaliz adına tatmin edeceğini düşünmeyin -ki eksikliği olan- özellikle Atatürk için yazılmış bir kitapta beklentiyi çok düşük tutun ve verilen kaynakları not alın çünkü sadece kaynaklar doyurucu. Bir de mektuplaşmalar üzerinden analiz yapmaya çalışılmış ama mektupların tamamı kitaba koyulmamış. Kaldı ki asıl analiz edilmesi gereken ayrıntılar o kesilen yazı ve mektuplar. Tek adam tercih edilmeli bu kitap yerine. Çünkü kitap Atatürk üzerinden tarihi kronoloji yapıp isminin hakkını veremiyor.
Atatürk'ün Psikanalitik Biyografisi
Atatürk'ün Psikanalitik BiyografisiVamık Volkan · Pusula Yayınevi · 201789 okunma
Resim