Alain de Botton
Modern dünyanın seküler düzeninde yaşayan insanlar dinlerle olan bağlarını ya tamamen koparmış ya da en aza indirgemişlerdir. Oysa dinlerin eğitimden sanata kibarlıktan dayanışma duygusuna uzanan çok farklı alanda geliştirdikleri yaklaşımlar, derinlikleri, güzellikleri ve özellikle de insanının duygusal dünyasının gereksinimlerini karşılamaları açısından incelenmeye değerdir. Alain de Botton, son derece ilginç bir tez ileri sürüyor: Seküler dünyanın dinlerden öğreneceği ve kendi anlayışı içinde yeniden yorumlayarak üreteceği çok farklı düzenlemeler vardır ve bu düzenlemeler sayesinde endişeli ve yalnız modern insan kendisini iyi, mutlu ve yeterli hissetmeyi başarabilir. Dinleri yepyeni bir bakış açısıyla görmek ve insanların mutluluğu için seküler dünyada onlara yer açmak hayatlarımızı derinden değiştirebilir. Dinlere ve modern hayata şaşırtıcı, yenilikçi, sarsıcı, düşündürücü bir bakış...
336 sayfa

Tanrısız Din
304 syf.
Puan vermedi
Alain de Botton’un Ateistler İçin Din kitabının ismine ilk bakışta, dinlere neden inanılmaması gerektiğini açıklayan bir içerikle karşılaşacağımı düşünmüştüm. Ancak kitap, tahminimin aksine, 2000 yıldır insanların Tanrı ile olan bağlarını neden koparamadıklarını ve bilimin ilerlemesine rağmen inanmaya devam etmelerinin sebeplerini belli başlıklar altında ele alıyor. Yazar, Tanrı’nın “öldürülmesiyle” birlikte modern insanın seküler hayatında oluşan boşluğa dikkat çekiyor. Bu boşluğu anlamak için de günümüze kadar ulaşan kadim dinlerin yapılandırıcı ve kolaylaştırıcı yönlerine odaklanıyor. Ona göre dinler, insanların daha iyi bireyler olmalarına yardımcı olacak çeşitli telkinler, ritüeller ve manevi araçlar sunuyor. Bu ritüeller, insanların manevi gereksinimlerini karşılamada da işlevsel oluyor. Ayrıca sanat ve mimarinin, dinin dili hâline gelerek insanlara anlam arayışlarında yardımcı olduğunu savunuyor. Dini sembollerle süslenmiş yapılar ya da sanatsal imgeler, insanların içsel yolculuklarını besliyor. Alain de Botton, tüm bu unsurların insanları daha şefkatli,ve daha erdemli bireyler olmaya teşvik ettiğini öne sürüyor. Yazar insanların dinden kopsa bile topluluk duygusu ,ahlak ritüel ve aidiyet gibi duygu ve ihtiyaçları besleyecek uygulamaların hayata adapte edilmesi gereğini savunuyor.
Ateistler İçin DinAlain de Botton · Everest Yayınları · 2024304 okunma
Puan vermedi
İlk olarak konuya ateistin büyük harfle yazılıp yazılmadığı karmaşası içinde olduğumu belirteyim,kitap için gördüğüm diğer incelemelerin çoğunda küçük harfle yazılmış aynı zamanda Edip Yüksel’in bu konuyla ilgili tweetine baktım ve kafam tamamen karıştı neyse ben TDK’ye göre hareket edeyim. ~~~~ •Yazar kitabın başında da amacının ateistleri bir dine yöneltmek,ateistleri kutsal dinlerden birinin içine almak gibi şeyler olmadığını sadece onlarında farklı dinler üzerinden alması gereken bazı kuralları uzun uzun açıklamış(kibarlık,eğitim,şefkat,kötümserlik) Ki okuyucuları ateizme yöneltmek,Tanrı varlığını çürütmek gibi bir amaç da yoktu.Asıl konu ateistler içinde kuralların olduğu onların da o kurallar içinde ahlak normlarına göre yaşadığıydı. Kitapta şu arada bir gelen fotoğraflar kitaba olan ilgimi artıran başka bir unsurdu. Kitapta Hristiyanlık,Yahudilik ve Budizm ile ilgili cümlelere yer verip İslamdan bahsetmemesi biraz değişikti illa İslamdan da bahsetmeli bu nasıl bir terbiyesizlik dediğim yok sadece kutsal dinler derken ondan bahsetmesini beklemiştim Sırf ateistlerin okuyabileceği bir kitap olduğunu düşünmüyorum kitapta “ay bu ne”gibi bir durum olacağını da sanmıyorum.Eh o zaman kitabı gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum kaçırmadan okuyun
10/10 puan verdi
İsmini çok duyduğum, tavsiye üstüne tavsiye aldığım bu kitabı, daha önce okumamanın pişmanlığını yaşıyorum. Öncelikle kitabın başlığına baktığınızda dinleri yeren ve aşağılayan sözler beklemeniz gayet doğal. Lakin yazar aksine dinlerden elde edilebilecek bütün faydaları bir bir açıklamış ve belli başlı yerlerde de övgülere boğmuştur. Yer yer hayat namına çeşitli önerilerde de bulunarak kitabın hacmini güzelleştirmiştir. Kitap için bir eleştirim ise sâdece Yahudi ve Hristiyanlar'ın incelenmiş olmasıdır. İslâm'ın geçtiği tek bir yer vardı o da
Auguste Comte
Auguste Comte
'tan bahsedilen bölümdü. Son olarak bu kitap, benim inancımın doğruluğunu, güzelliğini, hayata dair her şeyi daha farklı bir bakış açısıyla görmemi sağladı. Yazarın diğer kitaplarını da okuyacağım, selâm ve dua ile...
9/10 puan verdi
Yazarın okuduğum ilk kitabı ve kesinlikle son olmayacak. Kitap oldukça derin sayılan konuları işlemesine rağmen oldukça anlaşılır, hatta akıcı. Birçok satırın altını çizmek, alıntı yapmak ve kesinlikle dönüp dönüp okuma ihtiyacı hissettim. Bunun nedeni ise okuduklarımın bende daha kalıcı bir yer etme isteğimin olması, ki yazar da hayatımıza uygulamak istediğimiz her davranış ve duygunun tekrar tekrar hatırlatılmasının faydasından sıklıkla bahsediyor. Kitabın konusunda gelirsek, Hristiyanlık, Yahudilik ve Budizm'i ele alınarak yazılan kitap, hayatlarımıza dini körlemesine uygulamak ya da tamamen ret etmek yerine, bize olumlu yönde anlam katabilecek kuramları seçerek uygulayabileceğimizi örneklendirerek anlatıyor. Bana bir çok anlamlı gelen noktası olduğunu belirtmeden geçmek istemiyorum. Hatta bu fikrin ilk yaratıcılarından olduğu belirtilen Auguste Comte'un hayatı ve kitaplarını sıkı takip altına almayı düşünüyorum. Kesinlikle tavsiye edebileceğim bir kitap.
Puan vermedi
Kitap modern dünyada dinin eksikliğini ve bunun nasıl ve nelerle doldurulamaya çalıştığını anlatmış. Yalnız bu anlatım Hristiyanlık ve Avrupa ekseninde olmuş. Kitapta katıldığım katılmadığım noktalar vardı.
Ateistler İçin Din
Yazar insanları (daha çok Avrupa'yı) yeniden dine yönlendirmek istemiş. Dinin olmamasının yarattığı boşluğu neyle doldurmaya çalışırsanız çalışın eksik kalacağını öne sürmüş. Bu arada eğitimcilere, sosyologlara ve dinin uygulanması için yapılan mesleklere tüyo olacak noktalar var kitapta. Yazar dine yakın ya da uzak olun fark etmez kişiyi sıkmadan, tepeden bakmadan, küçümsemeden ve en önemlisi öğüt vermeden dinin toplumsal hayatta neden olması gerektiğini güzel anlatmış. Burda çevirmenede teşekkür etmek gerekiyor. Bunaltmayan bir çeviri olmuş.
Alıntı değerlendirme ve inceleme
8/10 puan verdi
"Ölene kadar gerçek bir hayat ortaklığı kurmak isteyeceğimiz, BAŞKA İNSANLARA DUYDUĞUMUZ GEREKSİNİMİ TAMAMEN ORTADAN KALDIRACAK o tek kişiyi aramak için bizi delicesine zorlu bir yolculuğa çıkaran romantik aşktır bu." Peki o kimseye ihtiyaç duyulmayacak kadar yüceltilen gittiğinde oluşabilecek derin yalnızlık? Kendimizi başkalarından soyutlayıp, tek bir kişiye bağlı hayatımızı idame ettirmek yanlış olur. Her bireyin kendine ait bir dünyası ve çevresi olmalı. Sonrasında gerekirse yoluna daha kolay devam edebilmesi için. Kitap dinin yapıcı kuralları sayesinde insan yaşamını kolaylaştırmasını ve düzene sokmasını sağladığını, ateistlerin de buna yakın olarak etik kuralları olan kültürlerden yararlanmaları gerektiğini ve bunları nerden elde edebileceklerini anlatıyor. Aslında sadece ateisler için okunacak bir kitap değil, farklı bakış açısı edinmek isteyen herkes okumalı. Sanırım diğer kitaplarını da okuyacağım. :)
304 syf.
Puan vermedi
Tanrı öldüğünde insanlar kendilerine çok fazla zarar vererek psikoloji sahnesinin merkezini işgal ederler -kaderlerini kendilerinin belirlediğini-düşünürler ,doğa kurallarına karşı gelirler ,toprağın ritmini unuturlar ,ölümü yadsırlar, erişip denetim altına alamadıkları şeylere önem vermezler ,onların değerlerini anlamaya çalışmazlar; bütün bu yanlış davranış biçimlerin gerçekliğin sivri köşelerine sertçe çarpana kadar sürdürürler. Der, Botton.. Dinler içerisindeki ritüellerin insan duygularına nasıl hitap ettiği nasıl huzura kavuşturduğu tekrar eden davranışların insana iyi geldiği, seküler dünyada da benzer şeyler yaparak insanı insan yapan değerlere ulaştırabileceği anlatılıyor. En çok ilgimi çeken dini kitapların defalarca okunması buna karşı düşünürlerin kitaplarının üzerinde bu kadar durulmaması eleştirisi. Bu kadar çok kitap yazılan dünyada diğer tüketim araçları gibi hızlıca tüketilip yeni kitaplara gidilmesi. İnsan beyni bu kadar hızlı öğrenmiyor bu kadar hızlı anlamıyor.Belki de bunu kaçırıyoruz. İçinde tanrının olmadığı bir tapınak neye benzer? diyerek bakış açışı tapınağı , düşünme tapınağı, yerin ruhu tapınağı tasviri insanın ben merkezci algısını yıkmak için yeni yollar olabilir. Okumaktan çok büyük keyif aldığım bir Kitap oldu. Farklı bakış açışı sunan bu kitabı şiddetle öneriyorum. Keyifli okumalar… (Kitapta neden islam dini yok eleştirisi yapma haddi bulmuyorum kendimde ({neden tengrizm ya da şamanizm yok da denebilir} )çünkü insan yaşadığı topluma ışık tutmaya çalışır çevresinde bulunan verileri daha iyi analiz eder. Ya da bu bakış açısından anlatmak istemiştir.)
Ateistler İçin DinAlain de Botton · Everest Yayınları · 2024304 okunma
6/10 puan verdi
Aslında kitabın tamamı yazarın girişteki şu tespiti ile özetlenebilir: Asıl mesele, Tanrının var olup olmadığını saptamak değil, Tanrının var olmadığı kabul edildiğinde tartışmanın nereye gideceğini
Puan vermedi
Bu kitapta, bir zamanlar dinlerin toplum,kibarlık,şefkat, sanat,mimari, eğitim gibi konularda ilerleme kaydettiğini ve günümüz seküler toplumunun bu meziyetlerden yoksun olduğunu bundan ötürü dinin göstermiş olduğu ilerleme ve toplumsallaşma becerisinden dersler çıkartılıp seküler topluma uyarlanabileceği yazıyor. Benim anladığım: Yalnız ve kadiri mutlak bir varlığa yalvarmaktan yoksun kalan bir ateistin, kaygılarını dışsallaştırabilmek adına yeni -aslında eski- toplumsal normlarla bu yoksunluğu giderme arayışı.
Puan vermedi
Yıllar önce okumuştum, işaretlediğim bir paragrafa bakmak için tekrar açınca hakkını yemeyeyim, yazayım dedim. Din gizemli, dumanlı bir şey değildir. Soluk almak gibidir. Yaşamın dinli veya dinsiz

Alain de Botton
Alain de BottonYazar · 23 kitap
Yahudi asıllı  yazar ve televizyon programları yapımcısıdır. 1969 yılında İsviçre’de doğdu. Yahudi asıllı, Mısır doğumlu finans yatırımcısı Gilbert de Botton'un oğludur. Alain de Botton'un İsviçre doğumlu annesi de bir Aşkenaz Yahudisidir. Alain, hayatının ilk on iki yılını Fransızca ve Almanca konuşarak büyüdüğü İsviçre'de geçirdi. De Botton, İngilizcenin ana dil olduğu Oxford'da bulunan The Dragon School'a gitti. Daha sonra, İngiltere'de bir devlet okulu olan Londra'daki Harrow School'da yatılı olarak eğitim gördü. Çocukluğunu sık sık yatılı okullarda yaşayan utangaç bir çocuk olarak tanımladı. De Botton, Gonville ve Caius Koleji'nin bir üyesi olduğu Cambridge Üniversitesi'nde Tarih okudu ve çift yıldızlı birincilikle mezun oldu. Daha sonra Londra'daki King's College'da Felsefe alanında master yaptı. (1991–1992). Harvard Üniversitesi'nde Fransız felsefesi alanında doktora eğitimi almaya başladı, ancak yazarlığa ayırdığı zaman nedeniyle tamamlayamadı. De Botton, 1993'te yayınlanan ilk romanı Aşk Üzerine'de ( Essays in Love) aşka düşme ve aşktan çıkma sürecini ele alır. 2010 yılında, Essays in Love, yönetmen Julian Kemp tarafından romantik komedi My Last Five Girl Friends adıyla filme uyarlandı. Yapıtları on altı dile çevrildi. Kitapları, felsefenin günlük yaşamla olan ilişkisini vurgulayarak çeşitli çağdaş konuları ve temaları tartışır. 2003 yılında eşi Charlotte ile evlenen De Botton'un iki oğlu var ve ailesiyle birlikte Londra'da yaşıyor. Kitapları - Essays In Love (1993) (On Love: A Novel olarak da bilinir (2006),
Aşk Üzerine
Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı
, Sel Yayıncılık - A Week at the Airport (2009),
Havaalanında Bir Hafta
Havaalanında Bir Hafta
, Sel Yayıncılık - Religion for Atheists: A Non-Believer's Guide to the Uses of Religion (2012),
, Sel Yayıncılık - The Course of Love: A Novel (2016),
Aşk Dersleri
Aşk Dersleri
, Sel Yayıncılık
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.