Halide Edip Adıvar o edebi bir kimlikten öte tarihimize ışık tutan ayna misali.Ayna da kendimizi ,geçmişimizi ,nereden nereye geldiğimizi bize hatırlatan bir yansıma.
Bir tarih öğretmeni olarak okumaktan en zevk aldığım kitaplar elbette tarihi romanlar hele o dönemi yaşamış bizzat sindirmis yazarların kitapları bir başka.İste onlardan biri de " Ateşten Gömlek".
Mondros sonrası yapılan isgallerle başlayan direniş hareketi sadece dışarıya degil içeride de türlü düşünceye karşı verilmişti .İstanbul 'dan Anadoluya geçip burada yeni bir tarih yazmak, Vatanı işgalden kurtarmak isteyen Peyami,ihsan,Ayse,Cemal daha binlerce isimsiz kahramanın kitabı Ateşten gömlek...
Halide Edip'in bu eseri tam bir ana kaynak niteliginde.Bati cephesinin kanla dolu muharebe yılları öyle içten, öyle coşkulu, öyle hüzünlü aktarılmış ki kitapla bütünleşiyorsunuz. Bir taraftan verilen mücadeleleri bizzat yaşarken diğer taraftan romanın kahramanlarının hayatlarına,ruhsal dünyalarına dalıp gidiyorsunuz . Ayşe'nin İzmir'e girme hayali,İhsan'in Ayşe'ye olan aşkı ve Peyami'nin bende burdayım diye bağıran sesi ve bunların hepsini bize yaşatan Halide Edip'in usta kalemi...
Sözlerimi bitirirken bu ülkeyi gençlere emanet eden Mustafa Kemal bugün kendi tarihinden bir haber olan gençlik karşısında nasıl bir tepki verirdi merak ediyorum.Milli mücadele dönemini anlatırken gençlerin gözünde gördüğüm tepkisizlik karşısında üzülmemek elde degil.Bu ülke bizim; dilimize, kültürümüze, tarihimize lütfen sahip çıkalım.Tarihimize ışık tutan bu tür romanları okumaya gayret edelim.