Ateşten Gömlek Yorumları ve İncelemeleri

Ateşten Gömlek yorumları ve incelemelerini, Ateşten Gömlek kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Ateşten Gömlek puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.210 üzerinden
4.450 Puan · 592 İnceleme
250 syf.
10/10 puan verdi
Kitap hakkında uzun bir inceleme yazacağım, kitabı okumadan önce okumayınız. Umarım canınızı sıkmadan, beni çok etkileyen bu roman üzerine uzun bir inceleme yazacağım. Halide Edip Adıvar'ın Kurtuluş Savaşı yıllarında orduda onbaşı rütbesiyle gönüllü olarak görev yaparken yazdığı Ateşten Gömlek,
10/10 puan verdi
Sırtında ateşten bir gömlek taşımak!
"Bu ıssız Anadolu mezarlıklarında ne kadar sevgili bıraktık, geçtik..." (s.88). Milli Mücadele denilince hemen herkesin aklına gelen en önemli isimlerden biri de
Halide Edib Adıvar
'dır. Gerçekten de o, kadınların henüz sosyal yaşamın içerisinde çok da görünür olmadığı bir dönemde
Ateşten Gömlek
Roman, İzmirli olan Ayşe ve yakınlarının üzerinde Kurtuluş Savaşı mücadelesini ve bu mücadelenin geçirdiği aşamaları [İtilaf Devletleri'nin işgalleri, Kuvva-yi Millliye süreci, düzenli orduya geçiş vb.] anlatmaktadır. "Ben de bizim zavallı millet gibiydim, tutunacak bir yerim yoktu."
Puan vermedi
Meraba 101 sene önce yazılmış bir kitap okumak çok etkiler bırakır insanın üstünde O dönemin şartlarını ve duygularını hissetmemek imkansız gibi Kitap asıl konusu İzmir işgali ama Sakarya meydan muharebesinin öncesinde yaşanmış belkide hayal ürünü olayları ve savaşı anlatıyor her savaşta yarım kalan aşklar mutluluklar vardır elbette çünkü savaş demek ölüm ve Zafer demek Zafer için verilecek mücadelede kayıplar kaçınılmaz bir sondur Kitabın elbette gerçeklik payı ve objektif bakış açısı tatılmaya açıktır ama herkesin okuması gereken bir kitap hem tarih açısından hemde Halide Edip Adıvarın yazarlığına saygı açısından…
8/10 puan verdi
Vatan uğrunda ölen varsa vatandır.
Halide Edip Adıvar o edebi bir kimlikten öte tarihimize ışık tutan ayna misali.Ayna da kendimizi ,geçmişimizi ,nereden nereye geldiğimizi bize hatırlatan bir yansıma. Bir tarih öğretmeni olarak okumaktan en zevk aldığım kitaplar elbette tarihi romanlar hele o dönemi yaşamış bizzat sindirmis yazarların kitapları bir başka.İste onlardan biri de " Ateşten Gömlek". Mondros sonrası yapılan isgallerle başlayan direniş hareketi sadece dışarıya degil içeride de türlü düşünceye karşı verilmişti .İstanbul 'dan Anadoluya geçip burada yeni bir tarih yazmak, Vatanı işgalden kurtarmak isteyen Peyami,ihsan,Ayse,Cemal daha binlerce isimsiz kahramanın kitabı Ateşten gömlek... Halide Edip'in bu eseri tam bir ana kaynak niteliginde.Bati cephesinin kanla dolu muharebe yılları öyle içten, öyle coşkulu, öyle hüzünlü aktarılmış ki kitapla bütünleşiyorsunuz. Bir taraftan verilen mücadeleleri bizzat yaşarken diğer taraftan romanın kahramanlarının hayatlarına,ruhsal dünyalarına dalıp gidiyorsunuz . Ayşe'nin İzmir'e girme hayali,İhsan'in Ayşe'ye olan aşkı ve Peyami'nin bende burdayım diye bağıran sesi ve bunların hepsini bize yaşatan Halide Edip'in usta kalemi... Sözlerimi bitirirken bu ülkeyi gençlere emanet eden Mustafa Kemal bugün kendi tarihinden bir haber olan gençlik karşısında nasıl bir tepki verirdi merak ediyorum.Milli mücadele dönemini anlatırken gençlerin gözünde gördüğüm tepkisizlik karşısında üzülmemek elde degil.Bu ülke bizim; dilimize, kültürümüze, tarihimize lütfen sahip çıkalım.Tarihimize ışık tutan bu tür romanları okumaya gayret edelim.
10/10 puan verdi
Halide Edip Kurtuluş Savaşı'na bizzat fiili olarak katılmıştır. Dolayısıyla onun Kurtuluş Savaşı hakkındaki eserleri çok değerlidir. Birinci elden kaynaktır. Hele ki Ateşten Gömlek Kurtuluş Savaşı'nı anlatan ilk eserdir. Bu bakımdan çok özel bir yere sahiptir. Kurtuluş Savaşı'nı sıcağı sıcağına anlatmıştır. Halide Edip'in eserlerini çok beğeniyorum. Gerçekçi ve samimidir. Ateşten Gömlek'i de beğenerek okudum. Mütareke Dönemi ve Sakarya Savaşı'na kadar olan tarihi süreci anlatmaktadır. Özellikle Milli Mücadele'ye katılmak için İstanbul'dan Anadolu'ya gizlice geçişler ve silah kaçırma konusu iyi işlenmiştir. Can Yayınları Halide Edip'in eserlerini üç şekilde basmıştır. Ben orta seviyedekini okudum. Ama yine de eski kelimeler çok fazlaydı. Sadeleştirilmiş halini okumak daha iyidir.
10/10 puan verdi
Kardeşim gurbet elden yani çalıştığı yerden bu kitabı göndermişti ve kütüphanemde duruyordu bu kitap. Daha fazla beklemeden alıp okumaya başladım. Fakat bu kitabın iki versiyonu var, benim okuduğumun dili biraz ağır yani Osmanlı Türkçesiyle yazılmış ve sonunda sözlük kullanılmış. Bu kelimelere aşina olmayanlar zorlanacaktır. Bir de günümüz Türkçesiyle var isteyenler öyle de alıp okuyabilirler. Biraz da size romandan bahsetmek istiyorum. Arkadaşlar sakın su koyvermeyin çünkü biraz uzun bir inceleme olacak. Kitapta Ateşten Gömlek'in isim babasının Yakup Kadri olduğu belirtiliyor ve ön sayfada Yakup Kadri Bey'e açık bir mektup var. Peyami isminde bir karakterimiz var. Peyami Ankara Cebeci Hastanesinde, savaşta iki bacağını kaybetmiş bir asker. Yani Kurtuluş Savaşına katılmış birisi. Daha sonra biz Peyami'nin hatıra defterlerini okuyarak aslında Peyami'nin hayatında neler geçtiğini, neler yaşadığını, bunları okuyoruz. Peyami'nin hatıra defterlerinde Peyami'nin Hariciye memuru olduğunu yani şimdikinin Dışişleri memuru olduğunu düşünün. İhsan, Cemal, Ayşe adında karakterlerle yollarının nasıl kesiştiğini ve bu karakterlerle nasıl Kurtuluş Savaşına katıldığını anlatıyor. Oradaki insanların ruh halleri, neler konuşulduğunu, çok iyi bir şekilde özetlemiş Halide Edib Adıvar.
8/10 puan verdi
Okuyuuuunnn!!
"Ölmekten korkmamak askerlere mi özgüdür?" Kurtuluş Savaşında onbaşı rütbesinde bulunan
ın gözlemlerini anlattığı
Ateşten Gömlek
i okurken ne mücadelelerle kazanılmış vatanımıza gerekli değeri vermediğimizi gördüm maalesef .insanlar bu savaşı kazanmak uğruna ailelerini, kendilerini feda etmiş ne yapsak haklarını ödeyemeyiz. Ne yazsam yetersiz olacağı bu eseri okumayan kalmasın kesinlikle!!
Puan vermedi
"Bu sabah doktor geldi. Yanımda uzun oturdu, konuştu. Bu haftanın sonunda ameliyat kesin. Bende bugünlerde düşüklük var. Sanıyorum ki, ben denilen şey başımdaki birkaç yüz ve onların anılarından ibaret. Bunları anlattıkça boşalıp yavaş yavaş bitiyorum. İçimde dökeceğim son bir Sakarya kaldi; asıl facia ve son perde. (...) bende ancak son perdeyi anlatacak kadar nefes var. Ondan önceki günler hep perde arası."
Ateşten Gömlek
Güzel ve önemli Kurtuluş Savaşı romanları sonradan yazılmıştır. Birçoğunu bugün de tutkuyla okuyabiliriz. Ama pek azı Halide Edib'in Ateşten Gömlek'i ölçüsünde "içten" tanıktır. Handan'da aşkı ve kadın özgürlüğünü sayıklamalarla dile getirmiş romancı, Ateşten Gömlek'te de bir toplumun, bir ulusun yeniden varoluş mücadelesini aynı şiddetle, aynı buhranla, adeta nöbetler içinde söylüyor. SELİM İLERİ Kaleme aldığı her metinle yeniden tartışılan Halide Edib'in bu önemli eseri, gözden geçirilmiş ve sadeleştirilmiştir. #kurtuluşsavaşı #millimücadele #kuvayımilliye #kahramanlık #izmir
Ateşten GömlekHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 201921,7bin okunma
250 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.