Atlas Tarih Sayı: 30 (Özel Sayı)

Atlas Tarih Dergisi

Atlas Tarih Sayı: 30 (Özel Sayı) Sözleri ve Alıntıları

Atlas Tarih Sayı: 30 (Özel Sayı) sözleri ve alıntılarını, Atlas Tarih Sayı: 30 (Özel Sayı) kitap alıntılarını, Atlas Tarih Sayı: 30 (Özel Sayı) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
… Harf devrimi aslında bir kültürel cehd ( challange) değildir. Doğrudan doğruya okuma yazmayı memur olacaklara nasıl kolay öğretiriz ihtiyacından çıkmıştır. Hiç kimse boşuna bunu tartışmasın; bu ülkenin yolunu kesen birinci büyük harp oldu. Avrupa’da da böyle oldu. Rus Genelkurmayı, “Biz bu harbe gireceğiz!” dediği zaman bir tek Maliye Nazırı Kont Sergey Yulyeviç Vitte gibi akıllı bir adam “Bu harp sonunda ne taht kalır, ne taç, ne de din ve anane kalır. Her şey bitecek,” demiştir. Bu keyfiyet sadece Rusya için değil bütün Avrupa için doğruydu. Avrupa ondan sonra yolunu kaybetti…
İnönü’nün ileri görüşlülüğü
… Genelkurmay‘daki kurmay subaylarından İsmet Bey (İnönü) Enver Paşa’ya şu raporu yazmıştır: “Marne’daki duraklamadan sonra Alman kuvvetini ve fenni askeriyesini abartarak bunlarla müttefik olmamız makul görülmüyor.”…
Reklam
… Osmanlı ordusu dünya askeri tarihinde ilk defa uçakların saldırılarına maruz kaldı. 1911- 1912 Osmanlı - İtalyan Savaşı sırasında İtalyan ordusu, uçakları ve balonları muharebe sahasında kullanarak dünya askeri havacılığında bir çok ilke imza attı…
Sayfa 115Kitabı okudu
Sarıkamış Harekâtı’ndaki Gerçek Kayıplarımız
… Enver Paşa 10 Ocak günü kara yoluyla İstanbul’a hareket etti. Generalliğe yükseltilen Hafiz Hakki Bey 3. Ordu Komutanlığına getirildi. Sarıkamış Muharebesi'nde Rus ordusu 30 bin, Türk ordusu 50 bin kişi kaybetti. Rus kaynaklarına göre Türk kayıplar 90 bin kişidir. Dağlarda karlar kalktıktan sonra 25 bin cesedin gömüldüğünü yazarlar.
… Birinci Cihan Savaşı’nda Türklerin savaşlarında adet olduğu üzere, önce kumandan sınıfı şehit olur. Böyle oldu. Bizim okullarımız boş kaldı. Şark ve Garp kültürüne sahip yetişmiş sınıfı yedek subaylar kaybettik. Bu tabir benim değil, popüler tarihçimiz Yılmaz Öztuna’nındır ve doğrudur. Ondan sonra Türkiye bu şekilde Avrupa ve Şark kültürüne sahip bir aydın sınıfına bir daha erişemedi…
Osmanlı Ordusunda Alman Nüfuzu
… Zaten Libya Savaşı’ndan beri Enver'le iç içe olan Almanlardan, 14 Aralık 1913 anlaşmasıyla Liman von Sanders başkanlığında 42 kişilik askeri heyet ordumuzun başına gelir. Bu kadro daha sonra 71'e çıkar, bütün Osmanlı askeri gücünü Dünya Savaşı boyunca onlar yönetir…
Reklam
… Burada bir komplodan söz edilir; “Almanlar gidip Rus limanlarını bombaladılar” denir, hayır orada emir verildi. Hem Enver’in hem de Bahriye Nazırı Cemal’in yazılı emri vardı…
Ortadoğu’yu şekillendiren kadın: Gertrude Bell
İngiliz kadın istihbaratçı Gertrude Bell’in Birinci Dünya Savaşı sırasında Ortadoğu’daki sınırların şekillenmesinde önemli rolü vardı. “Çöl Kraliçesi” lakabıyla da bilinen Bell, Irak’ın sınırlarını bizzat çizdi, Faysal’ın kral olması için de büyük çaba gösterdi.
Mustafa Kemal Paşa’nın ileri görüşlülüğü
… 1908 sonunda İttihat ve Terakki tarafindan Meşrutiyet'in ilanı üzerine Libya'da beliren karşıt akımı bastırmakla görevlendirilen ve bunu ılımlı bir üslupla başaran Mustafa Kemal, Hareket Ordusu'nun İstanbul seferine de katılmıştı. Deneyimlerinin etkisiyle 1909 Eylül'ünde yapılan ikinci İttihat ve Terakki Kongresi'nde öneride bulunur: "Askerler siyasetten çekilmeli ya da siyasetle uğraşmak isteyenler ordudan ayrılmalıdır.' " Fethi (Okyar), Karabekir gibi destekleyenleri olursa da genelde benimsenmez…
İttihat ve Terakki’yi 5 öğrenci kurdu
Avrupa' daki Jöntürk eylemleri bireysel nitelikten ileri gidemezken 1889'da Mektebi Tıbbiye-i Şaha- ne'de yani Askeri Tıbbiye’de beş öğrenci tarafindan (İshak Sükûti, ibrahim Temo, Abdullah Cevdet, Mehmed Reşid, Konyalı Hikmet Emin) "İttihadı Osmani Cemiyeti" kurulur…
Reklam
Enver Paşa ve dayanılmaz hırsı…
… Enver Paşa sadrazama çektiği telgrafta Rus ordusunun mağlup edildiğini, yorulmuş olan Türk ordusunun ileri harekete devam etmek üzere hazırlanmakta olduğunu bildirdi. Öte yandan Rus genel karargâhı Türk ordusunun 90 bin kisi kaybettiğini, 9.Kolordu'nun esir edildiğini bütün dünyaya yaymıştı…
…Sarıkamış Harekâtı’nda Ruslara esir düşen ve 6 yıllık esaret hayatından sonra yurda dönüp tuğgeneral rütbesine dek yükselen 83. Alay Komutanı Kurmay Binbaşı Ziya Yerkök'ün anıları, Osmanlı ordusunun sadece Sarıkamış’ta değil, Birinci Dünya Savaşı’nda diğer cephelerde de niçin başarısız olduğunu da ortaya koyan bir anlatıma sahip. Birinci Dünya Savaşı’nda genç bir subay olarak neredeyse bütün cephelerde çarpıştıktan sonra Harp Akademisi'ne giren ve korgeneralliğe kadar yükselen Fahri Belen'in Sarıkamış analizi ise Rusya askeri tarihini de içermesi itibariyle önemli…
…Şaşırtıcı olan, 23 Temmuz 1908 'de Padisaha ikinci Meşrutiyet’i ilan ettirmeyi başarmaları üzerine,özellikle siviller arasında, gizli cemiyet olan ittihat ve Terakki’ye üye olabilmek için mason locasına girmenin gerektiği şeklindeki bir propagandanın yayılmasıdır. Buna karşılık, İttihatçıları aşağılama girişimini İngiltere, Meşrutiyet’in ilanı üzerinden bir hafta geçmeden Dışişleri Bakanı Grey'in talimatıyla başlatır. Osmanlı’daki özgür kalma girişiminin Hindistan ve Mısır halklarını, hilafet bağlantısıyla harekete geçirebileceği korkusuna kapılmışlardı. İttihatçılar mason hatta Yahudi dostu diye aşağılayıp gözden düşürmeye çalışırlar. Oysa, dünya masonlarının lideri sıfatını o zaman İngiltere Kralı taşımaktaydı. Siyonizmin en büyük destekçisi de İngiltere'ydi. Böylece destekledikleri İttihatçı muhalif kesimin konuyu yoğun şekilde Osmanlı Meclisi'nde tartışmaya sokmasını sağlarlar. Sonucta bu askerlik dışı bağ sayılan masonluk İttihatçılar tarafindan da dışlanır. Hatta Enver tamamen kaldırmayı bile tasarlar ama kurumun etkisizliği bunu bile gereksiz kılar.