Atsız ve Türkçülüğün Yarım Asrı

Ozan Karabulak
Tanrım, Türkleri Rıza Nur’a benzeyen kişilerden mürekkep bir millet kıl. İsmet Tümtürk
Sayfa 22 - Orkun(1962-1964)Kitabı okudu
Altay'dan kopup geldim Tam dokuz ay, on günde; Yıkadım benliğimi Kür Şad'ın Türklüğünde...
Reklam
Onda kafatası ölçmek veya kan tahlil etmek gibi uygulamalar yoktu.
Türkçülüğün üçüncü "düşmanı", "Halk Partisi zihniyetidir."
"Ümmet" Yahudi dilinin aslı olan Yiddişçeydi, anlamı da sürünün öndere uymasıydı.
Aynı zamanda hiçbir Türkçü, Türkçülüğün ihyasını sağda veya solda arayamazdı.
Reklam
Üniversite öğrencisi kızlar talebe gibi değil de "salon kadını" gibi giyinyor, erkekler saçları maşalı, kaşları yoluk geziyorlardı.
.... en büyük kahramanlığı yapsanız bile en küçük karşılığı beklemeyiniz.
Sayfa 92 - Ötüken Neşriyat
"Orhun'dan gelen sesin kozmopolit ve marazi değil "erkek" ve "milliyetçi" bir ses olduğuna inanıyordu. Ayrıca Orhun yolcuları "iyi insanlar" değil "iyi Türkler" istiyorlardı."
Yücel’in yazısından bir ay sonra ise Hasan Bağcı’nın cevabı geldi. Bağcı’nın cevabı derginin üç sayısına yayılmıştı. Birinci bölümde dolaylı yoldan Atsız’a sıfatlar takılmıştı. “küfür yobazı”, “fikir hokkabazı”, “kalemşör”, “yarım münevver” vs. Bölümün sonunda Bağcı, Atsız’ın yazısının birçok hatayla dolu olduğunu ve bunların hepsini düzeltmenin “bir ortaokul talebesinin kompozisyonunu düzeltmeye benzeyeceğini” söylüyordu. İkinci bölümde Atsız’ın verdiği örnekler inceleniyordu. Atsız, eskiden Türk toplumunda taassubun olmadığını; Fatih’in kendi resmini yaptırdığını, II. Murat’ın şarap içtiğini ve buna karşın hiç kimsenin onların Müslümanlığını sorgulamadığını, zira onların şarap içmesiyle dine zarar gelmediğini ve Müslümanlığın kuvvetinin eksilmediğini söylemişti.Hasan Bağcı ise, Allah’ın yasakladığı fiilleri gerçekleştiren ister Fatih, ister II. Murat olsun, “ilâhî emirlere karşı suç işleyen bir mahkûm sıfatiyle” ilâhî mahkemede yargılanacaklarını söylüyordu. Fakat bu suçlar onları “kâfir” değil “fâsık” durumuna düşürürdü. Bu da onların “kâmil birer mümin” olmalarına engeldi...
Reklam
Peki, Atatürk Komünizme neden düşmandı? Nejdet Sançar’a göre, Atatürk’ün Komünizme “düşman” olmasının en büyük sebebi Türk milliyetçisi olmasıydı. Komünistler Kurtuluş Savaşı’nı kendi emellerine “alet” edemedikten ve Atatürk’ü yenemeyeceklerini anladıktan sonra onu Marksist olarak gösterme çabası içine girmişlerdi. Oysa Atatürk Komünistler için “sebükmağaz” tabirini kullanıyordu. Neydi bu “sebükmağaz”? Aslında bu kelime Atsız’ın dergilerinde daha evvel açıklanmıştı. Orkun (1962-1964)’da yazıldığına göre, “akılsız ve beyinsiz” anlamına gelen bu eski kelimeyi Komünizm’den bahsederken kullanan Atatürk’ün söylemek istediği Komünizme inananların “beyinsiz” olduklarıydı. Türkçülerin Atatürk’e bakışlarındaki olumlu hava, onunla ilişkili başka şeylerde de kendini gösterecekti
Alparslan Türkeş’in eşi Muzaffer Türkeş’in 11 Haziran 1974’teki vefatı bunun örneklerinden biriydi. Muzaffer Türkeş’in vefatı üzerine Nejdet Sançar, eşi Reşide Sançar ve Zeki Sofuoğlu Türkeş’i evinde ziyaret etmiş, Sofuoğlu ve Refet Körüklü ise cenaze törenine katılmışlardı.
Vefât ve vefâ
Pozitivist milliyetçilik
Atatürk’ün ne kadar milliyetçi olduğunu vurgulayan yazarlardan biri de Nejdet Sançar’dı. Ona göre, Türkçülüğe düşman olmak Atatürk’e düşman olmaktı. Zira o bir Türk ırkçısıydı. Onun, “Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur” sözünde geçen asil kan elbette Türk kanıydı. Sançar başka bir yazısındaysa Atatürk’ün milliyetçiliğine “kanıt” olarak, ağabeyinin o tarihlerde ağır şekilde eleştirdiği, dil ve tarih kurultaylarını gösteriyor ve “ilk tarih kurultayındaki ırkçılığı ve Turancılığı kimse inkâr edemez” diyordu. “Orkun” imzalı bir başka yazıda da aynı konu işlenmekteydi. Atatürk’ün en mühim cephesinin milliyetçilik olduğu söylenen yazıda, bu hüküm dil ve tarih kurumlarının faaliyetleriyle kanıtlanmaya çalışılmıştı. Yazının son kısmı ise hayli dikkat çekiciydi: “Milliyetçilikten sıyrılmış bir Atatürk, hiçbir zaman gerçek Atatürk sayılamaz.”
Sançar'a göre sağcılık ve solculuk sınırları belli olmayan kavramlardı.
Resim