Ayasofya

Handan Cingi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
127 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Doğu Roma (Bizans) İmparatoru Iustinianos'un iradesi ile, beş yıl gibi çok kısa bir süre içersinde inşa edildikten sonra 27 Aralık 537 günü kutsanarak açılışı yapılan Hagia Sophia Kilisesi, 2003 yılının 27 Aralık'ında 1466. yaşını tamamladı. "Kutsal Bilgelik"e ithaf edilen bu kilise, 916 yıl boyunca Bizans İmparatorluğu'nun prestij yapısı ve Ortodoks dünyasının merkezi olmuş, kısaca "Büyük Kilise" (Megale Ekklesia) olarak anılmış, 481 yıl boyunca İslam dünyasının ve Osmanlı İmparatorluğu'nun gözbebeği, sultanların "Büyük Cami"si (Cami-i Kebir) olarak kullanılmış; ve 69 yıldır da Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli "müze-yapı"sı olrak dünyanın her tarafından gelen ziyaretçilerin hayranlığını kazanmaya devam etmektedir.
Ayasofya
AyasofyaHandan Cingi · ARKEOLOJİ VE SANAT YAYINLARI · 20049 okunma
Reklam
127 syf.
10/10 puan verdi
Kitap Ayasofya'nın tarihini yapıldığı tarihten günümüze kadar geçen zaman aralığında yüzeysel bir şekilde anlatmaktadır. Ayasofya'nın tarihini ve mimarisini çok ince ayrıntılarla anlatmamaktadır. Okurun bunu bilerek okumaya başlamasını öneriyorum. Derinlemesine bir okuma isteniyorsa başka kaynaklara yönenilmeli. Dili oldukça sade ve akıcı. Kitabın resimlerle desteklenmesi güzel. İyi okumalar dilerim.
Ayasofya
AyasofyaHandan Cingi · ARKEOLOJİ VE SANAT YAYINLARI · 20049 okunma
127 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Ayasofya
•İçeriği: Ayasofya'nın yapımı ve günümüze kadar geçirmiş olduğu değişimler. •Kitap hakkında genel bilgiler: 130 sayfa, renkli basım. Yazarlar: W. Eugene Kleinbauer, Antony White, Henry Matthews. Çeviri: Handan Cingi. Fotoğraflar: Tahsin Aydoğmuş. •1. Baskı 2004 İstanbul •Arkeoloji ve Sanat Yayınları İncelemem: Bu esere Ayasofya hakkında araştırma yaparken rastlayıp okumaya karar vermiştim. Okuduğuma memnun olsam da benim için yeterli bir eser değildi. Kitapta genel olarak Ayasofya'nın yapımından itibaren günümüze kadar geçirdiği evreler anlatılıyor. Koskoca Ayasofya'nın 130 sayfaya sığdırılması (zaten yarısını resimler oluşturuyor) mümkün değil, bu yüzden bu kitap Ayasofya'yı anlatan temel bir kaynak kitabı değil de; Alternatif kaynak kitabı olarak düşünülmeli. Oldukça bilimsel kullanılmış cümleler oldukça sıkıcı olsa da; Sayfayı kaplayan, tatmin edici görseller ile bu açığını kapatmış. •Kimler okumalı: Ayasofya hakkında zaten temel bilgileri bilen ve alternatif bilgi arayanlara, özellikle renkli kitap okumaktan keyif alanlara, vaktim değerli olup küçük bir kitap arıyorum diyenlere tavsiye ediyorum.
Ayasofya
AyasofyaHandan Cingi · ARKEOLOJİ VE SANAT YAYINLARI · 20049 okunma
Resim