Bahçede Felsefe

Damon Young
İnsanın doğayla olan özel ilişkisi bahçede sergilenir. Bahçe, insanın fiziksel ve zihinsel olarak doğayla nasıl bir ilişki kurduğunu gösterir. Normalde saklı kalan veya unutulan doğa-insan birlikteliği bahçede çarpıcı bir şekilde görünür hale gelir; bir gösteriye, bir sergiye, bir sunuma dönüşür. Aristoteles'in ifadesiyle, bu ezelî ilişki bahçede ete kemiğe bürünür. Bahçe, insanın doğayla fiziksel ve zihinsel dayanışmasının sergilendiği yerdir. Bahçe insanlaştırılmış evreni görünür ve anlaşılır kılar; bu görünen, hissedilen ve üzerinde düşünülen bir birlikteliktir. Jane Austen, bir bahçesi olmadığı zamanlarda neden yazamaz hale gelmişti? Jean-Paul Sartre kendi halinde bir parktan neden ölesiye nefret ediyor, o parkın tetiklediği "bulantı" duygusuyla tüm yaşamı boyunca nasıl mücadele ediyordu? George Orwell'ı en güç koşullarda toprağında delice çalışmaya iten neydi? Birkaç bodur, çirkin saksı çiçeği Marcel Proust'a ne ifade ediyordu? Ve Voltaire, "Bahçemizi ekip biçelim," derken yalnızca felsefi bir alegori mi yapıyordu? Avustralya'nın genç kuşak felsefecilerinden Damon Young bu çalışmasında felsefenin temel konularından olan insan ve doğa ilişkisine değişik bir pencere açıyor, tartışmanın merkezine "bahçe" kavramını oturtarak bu ezelî ve ebedî ilişkinin dinamiklerini anlamaya çalışıyor. Felsefe ve edebiyata ilgi duyanlar kadar, dünyaya değişik açılardan bakmayı sevenler için de hoş, cazip bir okuma! (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Damon Young
Damon Young
Çevirmen:
Esra Birkan
Esra Birkan
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 7 dk.Sayfa Sayısı: 216Basım Tarihi: Nisan 2014Yayınevi: Can Yayınları
ISBN: 9789750721595Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Açık Havada Felsefe
“Jane Austen, Marcel Proust, Leonard Woolf, Friedrich Nietzsche, Colette, JJR, George Orwell, Emily Dickinson, Kazancakis, Sartre, Voltaire” Bu isimlerden birkaç tanesinin kitaplarını hayranlıkla okuyan birisiydim bu kitapla tanışmayana dek. Yazar, yukarıda yazdığım isimlerin doğaya, bahçeye ve çiçeklere olan bağlılıklarının altındaki felsefeyi inceliyor. Tam anlamıyla bir inceleme meraklısı kitabı da denilebilir. Şayet sevdiğiniz yazarların özel hayatlarını merak edenlerdenseniz her bölümünü heyecanla okuyabilirsiniz. Özellikle beni etkileyen kısımlar Nietzsche’nin Düşünce Ağacı ve Kazancakis’in Taş Bahçesi idi. Yazarlar sadece yazdıkları kitaplardan ibaret değildir. Onlara ilham veren kaynağın neler olduğu, neler okuduğu, nereleri dolaştığı, hangi kokuları sevdikleri veya neler yedikleri de bir o kadar önemlidir kanımca. İşte bu kitap yazarların hayatını kısmen de olsa didikleyen türlerden. Sevmemek elde değil.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Can Yayınları · 2014102 okunma
Reklam
216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yeşilin gücü
Topraktan geldik toprağa gideceğiz. Kitap beklentilerin çok çok üzerinde. Dil, akıcılık, çeviri harika. Ünlü yazar ve düşünürlerin kimi zaman bahçe kimi zaman bir koruluk, orman kimi zaman bir kaç bonsai ağacı ile hissettiği duygular, girdiği verimli düşünceler yeşilin, toprağın piskolojimiz üzerinde ne kadar büyük bir etkisi olduğunu gösteriyor. Apartman dairelerine sıkışsak bile yeşilden, çiçeklerden uzak kalmamak gerekiyor. İnsanlardan birazcık uzaklaştığımız anlarda bu mabetlerde geçirilecek vakit emin olun Allahın iyileştiriciliğini toprak ve çiçekler vasıtasıyla vereceğine şahit olacaksınız. Kitabı ne kadar övsem az çok ama çok beğendim.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Can Yayınları · 2014102 okunma
216 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Doğanın İçinden Doğal Akışta
Bahçenin felsefesi değil, bahçelerin filozoflara ve felsefeye etkileri. Oldukça iyi kurgulanmış, bir yandan yazar ve filozoflarin yaşam öyküleri ve buna paralellikle ilerleyen düşüncelerinin bahçelerde şekillenen kısımları. Keyifli bir kitap.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Can Yayınları · 2014102 okunma
216 syf.
10/10 puan verdi
Merhabalar sevgili kitap dostlarım, 🤗 eserin içeriğinden bahsetmeden hemen önce felsefe/edebiyat, doğa/yeşil, bahçe/çiçek tutkunu biri olarak, Avustralyalı genç filozof Damon Young'ın "Bahçede Felsefe"si tam bana hitâp eden bir eserdi sübjektif itirafımı etmek isterim. Kendimden ve dahi ilgi alanlarımdan onlarca şey bulduğum bu eseri
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Can Yayınları · 2014102 okunma
Reklam
216 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İnsanın doğayla olan özel ikişkisi bahçede sergilenir. Bahçe, insanin fiziksel ve zihinsel olarak doğayla nasil bir ilişki kurduğunu gösterir. Normalde saklı kalan veya unutulan doğa-insan birlikteliği bahçede çarpıcı bir şekilde görünür hale gelir, bir gösteriye, bir sergiye, bir sunuma dönüşür. Aristoteles'in ifadesiyle, bu ezeli ilişki bahçede ete kemiğe bürünür. Jane Austen, bir bahçesi olmadığı zamanlarda neden yazamaz hale gelmişti? Jean-Paul Sartre kendi halinde bir parktan neden ölesiye nefret ediyor, o parkın tetikledigi "bulantı" duygusuyla tüm yaşamı boyunca nasil mücadele ediyordu? George Orwell'i en güç koşullarda topraginda delice çalışmaya iten neydi? Birkaç bodur çirkin saksi çiçeği Marcel Proust'a ne ifade ediyordu? Ve Voltaire, "Bahçemizi ekip biçelim." derken yalnızca felsefi bir alegori mi yapıyordu? Nietszche neden bahçesindeki limon ağaçlarına düşünce ağacı demişti? Çeşitli filozof ve yazarların doğa ile ilişkisini irdeleyen bu kitap size onların bilinmeyen saklı dünyasını aralayacaktır.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Can Yayınları · 2014102 okunma
216 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Şahsen “Çerez” olarak nitelendirdiğim okunması keyifli bir kitap. Yazarın kendi ağzıyla açıklarsak “elinizdeki kitap, felsefe kitabı değil, felsefi yaşantıların portresidir.” Özellikle kitabın ilk bölümünde bahçe ve felsefe arasındaki ilişki çok net ve güzel açıklanmış. Sonraki bölümler yazarın tezini destekleyen felsefi yaşantılardan ibaret. Bu örnek verilen yaşantıların sahipleri ise Sokrates, Platon, Aristotales,Austen, Proust, Leonard-Virginia Woolf çifti, Nietzsche,Colette, Orwell, Dickinson, Kazancakis, Sartre, Voltaire. Örneklerden de belli olduğu üzere hayat ile felsefeyi birbirinden ayrı görmeyen yazarlar ve filozofların doğa ile yüzleşebildiği insanca pek insanca hayatlarından çok kısa kesitler ile kitap renkli ve eğlenceli bir tarzda yazılmış. Keyifli okumalar.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Can Yayınları · 2014102 okunma
216 syf.
7/10 puan verdi
·
18 günde okudu
Friedrich Nietzsche,Jean Jacques Rousseau,George Orwell ve bir çok diğer yazarın daha doğrusu felsefecinin doğaya ve bahçeye bakış açıları bu kitapta. Mesela Nietzsche hastalığından dolayı bahçeyi, limon ağacının altında düşünmeyi severmiş. Eski Yunan kentlerinde kusura bakmayın idrarlarını dışarıya yaptıkları için bu devirde yaşayan bilginler bu pislikten kurtulmak için bahçelere gider oralarda sakin,temiz ve mavi gökyüzü altında düşünürlermiş. Kısacası kitapta doğa ve felsefe bir bütünlük oluşturuyor. Dili sade ve akıcı. Ancak bir çok yazar ismi ve felsefi terimler olduğu için zorlanıyorsunuz. Felsefeye meraklı arkadaşlara tavsiyedir.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Can Yayınları · 2014102 okunma
216 syf.
7/10 puan verdi
Naturalizm
Doğasever düşünürlere okumalarını öneririm. Nietzsche'den Kazancakis'e dek doğayı seven ve sevmeyen düşünürler hakkında yazılmış. Yürüyerek ders veren filozoflar hakkında da bilgi veriyor.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Can Yayınları · 2014102 okunma
Reklam
216 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
İnsanın doğayla olan ilişkisini bir takım düşünürü ele alarak bu kitapta incelemiş. Düşünürlerin düşüncelerini doğanın nasıl şekillendirdiğini ve kavramlarını nasıl oluşturduklarını altı çizilmelik detaylar vererek anlatmış. Kimi için bahçe meditasyon haline gelmişken kimi için de tamamıyla amaçsızlık olarak değerlendirilmiş. Bitkileri gözlemleyerek dünyadaki küçük detayların nasıl büyük fikirlere dönüştüğünü gördüm. Ve şimdi daha iyi anlıyorum neden annemin evde saksı saksı çiçek büyüttüğünü. Ve şimdi daha iyi anlıyorum neden dedemin toprağı ağaçları bu kadar çok sevdiğini. Böyle bir kitapla karşılaştığım için mutluyum.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Can Yayınları · 2014102 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Kapakta sen olunca çok satan kitaplara ne diyorsun Nietzsche? Ne anlattığı belirsiz, bu kadar övülmesine anlam veremediğim bir kitap... Yolda kendini iyice kaybetmiş bir konu. Ama kapağa Nietzsche koyduk mu, tamamdır.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Maya Kitap · 2021102 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Jane Austen'dan Jean Paul Sartre'ye ,Nietzcshe'den Colette'ye,onlardan Kazancakis'e kadar birçok düşünürün, edebiyatçının yaşamında ve çalışmalarında doğanın özelde bahçenin yansımalarının anlatıldığı tatlı, okunaklı bir felsefe kitabı. Mütevazı bir kitap. Etkisini de bundan alıyor. Ortaya çok çok büyük şeyler koymadan araştırmalar ve okumalar sonucu ortaya çıkan düşünceler bunlar. Hem öğretici hem de keyifli bir kitap. Bütün bu sanatçıların ve düşünürlerin ortak noktası ise ,zihnin kendine ait yaşantısına saygı duymaları ve zihnin bahçeyle gelişip zenginlesecegini idrak etmeleriydi. Çünkü insan kendini doğada bulur. Doğada özgürleşir, kendi gibi olur. Kınayan, eleştirel gözle bakan, bizim hakkımızda fikir sahibi olduğunu iddia eden yoktur, orada. Dolayısıyla büyük eserlerde kendi kendineysen çıkar ortaya.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Maya Kitap · 2021102 okunma
248 syf.
9/10 puan verdi
İnsanoğlu doğayla iç içe olduğunda hem fiziksel, hem de ruhsal bir dinginliğe ulaşır. Bu dinginlik kişinin algılarının açılmasını ve düşünsel veriminin artmasına olanak sağlar. #damonyoung da #bahçedefelsefe de #doğa , #felsefe ve #insan ilişkisini araştırmış.  Eserlerini keyifle okuduğumuz bazı yazarların yazma serüvenlerini anlatmış. Mesela #janeausten bahçeden uzak kalınca yazamadığını biliyor muydunuz? #nietzsche ’nin Düşünce Ağacı ve #kazancakis ’in Taş Bahçesini duymuş muydunuz? Peki hastalığından dolayı yatağından çıkamayan #proust 'un ilhan kaynağının odasında bulunan #bonsai olduğunu?... #voltaire  , #sartre , #georgeorwel , #woolf gibi on üç filozof ve yazarın, doğanın ve bahçenin eserleri üzerindeki etkilerini keyif ve merakla okuyacaksınız. Bahçe sever biri olarak ben okurken çok keyif aldım.
Bahçede Felsefe
Bahçede FelsefeDamon Young · Maya Kitap · 2021102 okunma
Resim