Bütün Eserleri 9

Balıkçının Ölümü / Yaşasın Edebiyat

Sait Faik Abasıyanık

Balıkçının Ölümü / Yaşasın Edebiyat Yorumları ve İncelemeleri

Balıkçının Ölümü / Yaşasın Edebiyat yorumları ve incelemelerini, Balıkçının Ölümü / Yaşasın Edebiyat kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Balıkçının Ölümü / Yaşasın Edebiyat puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.110 üzerinden
20 Kişi · 4 İnceleme
222 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
En sevdiğim Türk yazar olduğu için şüphesiz beğenecektim. Eğer Sait Faik Abasıyanık'tan bir eser okumadıysanız kitap okuyan biriyim demeyin bence. Öyle muhteşem bir adam ki üstelik gerçek hayatında da karakterli biri olduğunu hikayelerindeki kaliteden anlayacaksınız.
Balıkçının Ölümü / Yaşasın Edebiyat
Balıkçının Ölümü / Yaşasın EdebiyatSait Faik Abasıyanık · Bilgi Yayınevi · 2001108 okunma
222 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Balıkçının Ölümü adlı ilk kitabımızda 1930 yılı Hür Gazete yayımıyla başlayan; Varlık, Kurun, Vakit, İnkilapçı Gençlik ve Büyük Doğu'daki yazılarının alındığı bir eseri görüyoruz. Biraz Spoiler vereceğim ama bence Tanıtım Yazısı. 1930 yılındaki Milliyet ve Hür Gazete Yayınları ile başlıyoruz. 1939 Vakit ve Hür Gazete Yayınları, Tan Gazetesi (1940), Akşam Postası (1940), Varlık (1941 - 1950 - 1952 - 1954), İnkilapçı Gençlik (1942), Dergi Gazetesi (1949), Yeditepe (1950 - 1951 - 1952 - 1953), Vatan - Sanat Yaprağı (1953 - 1954) ve Yenilik (1955) İkinci kitabımız "Mektuplar" diğer kitaba oranla gözüme daha dolu geldiler. Kitabın adını taşıyan hikaye de oldukça güzeldi. Bunun yanında Ölüm Hiç De Fena Değil, Değil Mi Ama ve Onunla isimli hikayeler de çok iyiydi. Hatta bu kitap bana biraz deneme kitabı görüntüsü de verdi demeliyim. Kitapta bir de belli başlı isimlere ithafen yazılmış kısımlar vardı. Bu isimler; Nurullah Ataç, Celal Sılay, Bekir Sıtkı, Memduh Şevket Esendal aklıma gelenler. Bekir Sıtkı isminden de 'Kardeşim' diye bahsetmişti sanırım. Kitabın sonunda Sait Faik hakkında kısmı ayrılmış ve ona dair Bedri Rahmi, Perihan Ergun ve Zeyyat Selimoğlu'ndan kişisel yorumlar verilmiş. Anılar diyebiliriz. Bu arada biraz konu dışına taşarsak kuzenimi askere bıraktık dönüyoruz. Bir güzel duanızı isterim. Mutlu akşamlar, iyi okumalar..
Balıkçının Ölümü / Yaşasın Edebiyat
Balıkçının Ölümü / Yaşasın EdebiyatSait Faik Abasıyanık · Bilgi Yayınevi · 2001108 okunma
Reklam
222 syf.
·
Puan vermedi
Bir defa Sait Faik okuyan bahar yaklaştıysa, şehir bunalttıysa onun hikayelerine koşar. Bu kitap, yazarın çok bilinmeyen, dergilerde, gazetelerde kalmış eserlerinin kronolojik olarak sunumu biçiminde. Yani gelişim çizgisini de eş zamanlı takip edebiliyorsunuz. Eleştirmenler, edebi polemikler ve sevenlerinin anlatımları da kitaba dahil edilmiş. 1930'lu yıllardan 50'lere kadar öykü ve fikir yazıları tek parti döneminde siyaset biçimlerinden kentleşme sancısına kadar pek çok konuda da bilgi veriyor. Orhan Veliye ilişkin anı aktarımları pek hoştu, bana Mahmut Şevket Esendal'ı merak ettirdi, Bedri Rahmi'nin yazarı anlattığı bölüm de çok tatlıydı. Karabaş'ın Hakkını Yediler, Şopar Hüseyin içinizi cız ettiren öykülerden, çocuklara o kadar saygı ve merhamet duyuyor ki, bu öyküleri okuyanlar çocuklara kötülük edemez diye düşünüyor ki yazar kendisi de benzer şeyleri şiir üzerine düşünüyor. Şiir okuyanın kötülük edemeyeceğine inanıyor. "Sait Faik sevilmez mi hey dost, deli misin sen?" minvalinde bir kapanış elbette zaruri ama ustalık eserlerine giden yolu aynalaştıran bu kitap muhakkak tavsiyedir.
Balıkçının Ölümü / Yaşasın Edebiyat
Balıkçının Ölümü / Yaşasın EdebiyatSait Faik Abasıyanık · Bilgi Yayınevi · 2001108 okunma