Bilginin Sınırlarını Zorlayan Dahi ve Deli Bilim Adamları

Bana Deli Derlerdi

John Monahan
Hypatia
Düşünme hakkınızı koruyun, yanlış düşünmek bile hiç düşünmemekten iyidir.
Sayfa 36 - Evreka
Tesla
...mezar taşına yazılacak en iyi sözler kendi sözleri olurdu: “Bırakalım gelecek doğruyu söylesin ve herkesi çalışmaları ve başarılarına göre değerlendirsin. Bu gün onların; gerçekten uğruna çalıştığım gelecek ise benim”
Sayfa 191
Reklam
"Düşünme hakkınızı koruyun, yanlış düşünmek bile hiç düşünümemekten iyidir."
Sayfa 36 - PanamaKitabı okudu
Maria Curie
Genelde deli dâhi deyince aklımıza hep bir erkek gelir, ama bir kadının da bu stereotipe önemli katıklar yapacağını görüyoruz. Genelde deli dâhileri hep yalnız düşünürüz, ama o, bilim tarihinin en dinamik ve en tutkulu birlikteliğini şekillendirecekti ve Maria Salomee Sklodowska olarak doğsa bile tarih sonsuza kadar onu Madam Curie olarak bilecekti.
Sayfa 194
Marie Curie
3 Temmuz 1934’te komaya girdi ve öldü. Ölüm nedeni “ölümcül aplastik anemi” olarak belirlendi. Yani kemik ilikleri yıllar boyunca radyasyondan o kadar çok zarar görmüştü ki kırmızı kan hücrelerini artık üretemiyordu.
Sayfa 216
Hypatia
Bir adam kadın vücudunun güzelliğini gördüğünde onu şehvetle fethetme arayışına girmemeli. Bunun yerine güzelliğinin, gerçek güzelliğin bir sureti olduğunu anlamalı. İnsan, hayvani doğasının en alçak yerlerine bir kez daldığında güzelliğin asıl özü üzerine düşünemez, kendi körlüğünde ve Hades’in aldatıcı gölgeleri içinde yaşamak zorunda kalır.
Sayfa 33 - Evreka
Reklam
Tesla
Davranışları her zaman eksantrikti. Mikroplardan, mücevherlerden ve başkalarının saçına dokunma korkusu gibi bir dizi fobiye sahipti. Bir de günümüzde obsesif kompulsif davranış bozukluğu denilen bir hastalıktan da muzdaripti. Tüm yiyeceklerin kübik derecelerini hesaplamadan yediği yemekten keyif almıyordu. Üç sayısına takıktı.
Sayfa 190
Arşimet burgusu
Arşimet, henüz İskenderiye'deyken suyu yukarı doğru hareket ettiren bir alet geliştirerek kariyerine mucit olarak başladı. Daha sonra Arşimet burgusu ismiyle anılacak olan bu aletin modern versiyonları su arıtma tesislerinde, minyatürleştirilmiş versiyonları ise kan akışını sağlamak için kalp hastalarında kullanılıyor.
Sayfa 18
Müjde(!) :)
Kutsanmış ve daha da kutsanmış olanlar, Tanrı'nın kendilerine fakirlik vererek lütufta bulunduğu kimselerdir.
Sayfa 53 - Panama YayıncılıkKitabı okudu
Aslında renkleri yaratan şey prizma değildi, aksine Newton’un keşfine göre renkleri yaratan şey prizmanın gelen beyaz ışığı kırmasıydı.
Sayfa 65
Reklam
Pierre bir kaza sonucu öldükten sonra Marie'nin günlüğüne yazdıkları :(
Kendimi öldürmeyeceğim. İçimde intihar etme arzusu yok. Ama tüm bu araçlar arasında sevgilimle aynı kaderi paylaşmamı sağlayacak tek bir araba bile yok mu?
Sayfa 210 - Panama YayıncılıkKitabı okudu
Örümcek kafaların elinde yitip gitmiş Arşimet...
Arşimet, Roma askerlerinden biri onunla karşılaştığında kaçmak ya da teslim olmak yerine ona sadece şöyle bağırdı: “Dairelerimi rahatsız etme!". Öfkeli asker tarihin görmüş olduğu en büyük dâhilerden birini tanımayarak hemen oracıkta onu öldürdü.
Sayfa 28 - Panama YayıncılıkKitabı okudu
Marie Curie
Marie yeni bir element keşfettiğinden kesinlikle emindi ve elemente anavatanı Polonya’yı onurlandırmak için polonyum adını verdi.
Sayfa 201
Hypatia... Bağnazlar tarafından katledilen bir bilim insanı...
Hypatia'nın ölümünü klasik dönemin sonu olarak gören pek çok tarihçi var. Onunkisi aklın altın çağının sonunu haber veren bir ölümdü. Katledilişinin ardından Hristiyan Kilisesi, olayı örtbas etmek için nafile bir çabayla yazılı tüm eserlerini yok ederek işlenmiş olan bu suçu gizlemeye çalıştı. Günümüze kadar gelebilmiş hiçbir çalışması yok ve elimizde sadece dehasına tanıklık eden öğrencilerinden almış olduğu mektuplar ve tarihi kayıtlar var.
Sayfa 36 - Panama YayıncılıkKitabı okudu
Arşimet, işini bitirdiğinde evreni doldurmak için gerekli kum tanelerinin sayısını bin trilyon kere trilyon trilyon trilyon trilyon adet olarak hesapladı.
Sayfa 24 - Evreka
Resim