Bartleby ve Şürekası

Enrique Vila-Matas

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
"Bazı insanların ünü ve değeri iyi yazmalarındandır, diğerlerininki ise hiç yazmamalarından." diyerek başlayan bu ilginç kitap ret-yazarlarının hikayelerinden örnekler veriyor; bir kitap ile tanınıp ortadan kaybolanlar, hayatının geriye kalan kısmında bir daha hiç kitap yazmamaya karar verenler, hiç kitap yazamayan yazarlar, kendini mobilya olarak gören bir ret-yazarı dahil daha bir çok ilginç hikayeleri olan Katip Bartleby ruhlu yapmamayı tercih eden güzel insanlar...
Bartleby ve Şürekası
Bartleby ve ŞürekasıEnrique Vila-Matas · Doğan Kitap · 2005151 okunma
Reklam
160 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap ,az eser vermiş ama bu eserleri önemli eserler arasında yer bulmuş yazarları ele alan ve okuma yükünü arttıran harika bir inceleme.Okuduktan sonra kitap alış hızınız artabilir.
Bartleby ve Şürekası
Bartleby ve ŞürekasıEnrique Vila-Matas · Doğan Kitap · 2005151 okunma
192 syf.
9/10 puan verdi
Yazmaya Hayır Diyenler
Eğer bu kitabı okumaya niyetlendiyseniz size tavsiyem öncelikle Herman Malville’nin Katip Bartleby kitabını okumanızdır. Çünkü bu kitap adını Malville’nin Bartleby karakterinden alıyor. Enrique Vila-Matas Bartleby Sendromuna yakalanan yazar ve şairleri anlatan bir kitap yazmaya niyetleniyor ve yazacağı kitap içinde notlar tutmaya başlıyor.
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
Bu kitap için yazılabilecek en objektif, kısa ve öz tanım şu olurdu: Bartleby ve Şürekâsı, yazmayı bırakan, bir kısmı kurmaca bir kısmı gerçek yazarlardan bahsediyor. Ben de incelememe böyle bir tarifle başlamayı düşünüyordum ki kitabın son paragrafını okudum: “(i)nanılanın aksine, Bartleby ve Şürekâsı tamamen yazmayı bırakan yazarlardan bahsetmiyor, yaşayan ve bir gün ölen insanlardan, okuyanlardan ve bir gün okumayı bırakanlardan ya da hiçbir şey okumadan ölenlerden, sevenlerden, sevmekten vazgeçenlerden veya karşılıksız sevenlerden, zamanın derinliklerinden batmak için geldiğimiz bu dünyaya, sessiz içgüdünün, yareni bol olduğu için fazlasına ihtiyacı olmayan ölüm içgüdüsünün olduğu yere harap olmak için durmadan dalga dalga gelen işe yaramaz ve pis kokulu varlıklardan bahsediyor.” (s.189) Ben Enrique Viila-Matas okurken neyi bu kadar çok sevdiğimi bilmiyorum. Normalde de sevdiğim kitapları ve yazarları çok iyi tarif edebilen biri değilim ama söz konusu Matas olunca bu anlatma çabasına yeltenmiyorum bile. Yazarın ancak sezgi yoluyla kavrayabildiğim bir dehası, büyüsü var. Her kitabında beni öyle derinden etkiliyor ki bana göre tüm övgü cümleleri, bu efsunlanmanın yanında sönük kalır. Sadece naçizane şunu söyleyebilirim; yazarın tüm kitaplarının tavrı, tarzı aynı. Türkçe’ye çevrilmiş az kitabı var zaten ama herhangi bir kitabını okuyup da sevmediyseniz başka bir kitabıyla şansınızı denemeye gerek yok. Vila-Matas sizin ya yazarınızdır ya değildir.
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Bu kitap için inceleme yapmak haddime değil ama nacizane bazı fikirlerimi paylaşmak isterim. Okurken zaman zaman konudan çok koptuğum, kimi zaman ne okuduğumu anlamadığım bir metindi. Bazı yorumlarda da okuduğum hususa katılıyorum; bu kitabı okumadan önce kesinlikle Katip Bartleby okunmalı ve yine söylendiği üzere, sağlam bir altyapıya sahip olunmalı diye düşünüyorum. Kitap her ne kadar roman kategorisinde gösterilse de, aslında bir anlatı daha çok… Yani klasik bir olay örgüsü beklemeyin okurken. Az önce son sayfayı okuyup, kapağını kapattım. Tuhaf bir duygu içerisindeyim, yukarıda da söylediğim gibi her ne kadar okurken dikkatim çok dağılmış olsa da, sanırım sevdim kitabı. Lakin buradan Can Yayınları’na seslenmek istiyorum; sesimi duyan var mı bilmem ama, çok fazla sayıda ve okuma hızını etkileyecek derecede sinir bozucu imla hatası ve yapıları bozuk cümle vardı. Daha özenli bir redaksiyon veya editörlük ya da adı her neyse ondan gerekiyor kanaatimce.
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
192 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Herman Melville ait Katip Bartleby karakterinin meşhur "Yapmamayı tercih ederim." sözünden yola çıkarak yazmamayı tercih eden yazarları konu alan bir roman. Bildiğimiz romanlara pek benzemiyor aslında. Kitap çok iyi tanınan yazarlar yanında kurgu olan bir kaç yazar ve şair hakkında dipnotlar şeklinde kaleme alınmış. Madde madde çok iyi yazarken çok çok iyi eserlere imza atmışken yazmamayı tercih etmelerinin sebepleri sıralanmış. Değişik bir okuma süreci sunan kitabın bol araştırma gerektirdiğini söylemek lazım. Bu aynı zamanda size yeni bir okuma listesi de kazandıracak. Yalnız kitabın çevirisi için pek olumlu şeyler söyleyemem. Üstüne bir de yazım yanlışları ve baskı hataları eklenince tam bir felaket maalesef. Sonuç olarak verimli bir okuma oldu kesinlikle. Okuma listeme üç beş yedi... yeni kitap daha eklendi :). Kitabı okumamıza vesile olan sevgili
psk.okuyor
psk.okuyor
ve #basakile1001okuyoruz grubuna teşekkürler. Keyifli okumalar...
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Yapmamayı tercih edişiyle ikonik bir karakter Katip Bartleby ve çoğunuz hikayesini okumuşsunuzdur, ola ki okumamayı tercih ettiyseniz de seveceğiniz bir kitap bekliyor sizi. Bartleby ve Şürekası’nda Vila-Matas yapmamayı tercih eden gerçek ve kurmaca yazarlardan bahsediyor. Yirmi beş yıl önce bir romanı yayımlanmış anlatıcı varolmayan bir metin için ‘hayır’ diyen yazarları anlattığı dipnotlar alıyor. Yani yazmamayı tercih eden yazarlar, hayır edebiyatı. Bazı yazarlardan bahsederken onların üsluplarına öykünmesini çok beğendim, Beckett bölümünde Beckettvari bir anlatım kullanmış. Salinger bölümde ise Salinger’ın bir öyküsündeki gibi bir olay yaşıyor ve bu bölümü de Salingervari anlatıyor. Çok fazla yazar adı geçiyor, bazen kurmaca bir karakterin de dahil olduğu bir anekdot anlatıyor ve acaba diye peşine düşüyordum. Neden yazarız, neden vazgeçeriz soruları çerçevesinde edebiyata ve hayata dair roman. Vila-Matas’tan ilk Portatif Edebiyatın Kısaltılmış Tarihi’ni okumuştum. Külliyatı az olan yazarlardan bahsediyordu. Onlar da bir çeşit hayırcı, ancak her Bartlebyci yazar bir portatif değil çünkü dev bir külliyat bıraktıktan sonra da yazmayı bırakanlar var. Bartleby ve Şürekası’nda konuyu biraz daha derinleştirmiş, çetrefilleştirmiş de denebilir. Portatif adı gibi daha kısa daha mizahi bir okuma sunuyor. Peşine düşülecek yazar daha az ayrıca:) İki kitabı da sevdim o ayrı ama Portatif Edebiyatın Kısaltılmış Tarihi biraz daha öne çıktı ve iyi bir başlangıç olacağını düşünüyorum İki kitabı da okumayı tercih etmeli bence, sadece benim sıralaman böyle:)
Portatif Edebiyatın Kısaltılmış Tarihi
Portatif Edebiyatın Kısaltılmış Tarihi
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
192 syf.
6/10 puan verdi
Yazmayi tercih etmeyen yazarlarla ve kurgu yazarlarla dolu, roman denilse de sanki anlati türünde olan bir kitaptı. Çokça zorlayan ve akıcılıktan uzak oldugunu soyleyebilirim. Eger @psk.okuyor ve #basakile1001okuyoruz grubu olmasa tercih etmeyebilirdim. Hepsine de teşekkürler. Kendi açımdan farkli bir okuma deneyimi oldu.
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
Reklam
192 syf.
5/10 puan verdi
Biraz hayal kırıklığı oldu bu kitap benim için.. Kurgulanan konu ve tarz olarak ilgi çekici olsa da çok tekrara düştüğünü hissettim okurken. Yarım bırakmadım neyse ki yoksa bir daha elime almazdım.
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Katip Bartleby'i okuduktan sonra daha fazla bekletmemeye karar verdiğim bir eser Bartleby ve Şürekası. Yapmamayı tercih etme eylemini Vila-Matas edebiyat üzerinden metakurmaca koluyla ele alıyor. Bunu da yine Bartleby üslubuyla yapıyor: görünmez bir metnin dipnotlarını yazarak. Kitabın ana karakteri, edebiyatta Bartleby'i etkisini ve bu görünmez metne ilham olan tespitlerini şöyle aktarıyor: "Bir süredir edebiyatta bartleby belirtilerinin geniş çeşitliliğini takip ediyorum, uzun zamandır bu hastalığı çalışıyorum, çağdaş sözcüklerdeki bu kötü yerel hastalığı, bu olumsuz dürtüyü ya da bazı yaratıcılarda, hatta çok talepkar bir edebi vicdana sahip olsalar bile, (belki de sadece bu yüzdendir) bir daha asla yazamaz hale getiren bu hiçliğin çekiciliğini ya da bir veya iki kitap yazdıktan sonra yazıya veda etmelerini; gelişmede olan bir eseri sorunsuz yürüttükten sonra bir gün öylece kalakalmalarını, kelimenin tam anlamıyla sonsuza dek felçli gibi kalmalarını inceliyorum" (s.14). Ve de bu türe hayır edebiyatı ismini veriyor. Hayır edebiyatında kimler yok ki. Kimi bilindik kimi uydurma sayısız yazar ve eseri ile yollarımız kesişiyor. Eh hal böyle olunca, kitabı okurken eliniz ister istemez kağıt ve kaleme uzanıyor ve not tutmaya başlıyorsunuz. Bu kitap birçok kitaba ister istemez sizi yönlendiriveriyor. Severek ve büyük ilgiyle okuduğum bir kitap oldu. Meraklısına önerimdir. Kitaplarla kalın!
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Kâtip Bartleby çok sevdiğim, unutulmaz karakterlerden biri. Bartleby’nin “yapmamayı tercih ederim” sözünden yola çıkan yazar Enrique Vila-Matas bu kitabında yeteneğine, birikimine rağmen yazmayan, belli bir süre yazdıktan sonra tamamen bırakan, kendi deyimiyle ‘hayır yazarları’ nı bir araya getirmiş. Anlatıcı, var olmayan kitabı için dipnotlar kaleme alıyor, kapağında roman yazsa da tam bir roman sayılır mı bilmiyorum. Bu dipnotlar arasında kimler yok ki; Salinger, Rimbaud, Musil, Beckett, Maupassant, Borges… Hiç eseri olmadığı halde ansiklopedilerde kendilerine yer bulan yazarlar, kendini mobilya olarak gören yazarlar, yazdıkları maceraları hayata geçirmek için yazmayı bırakan yazar… ️ Özellikle tanıdığım yazarlarla ilgili bölümlerden çok keyif aldığım, tanımadığım yazarlar, eserlerle ilgili bol bol not aldığım, bazen şaşkınlık içinde okuduğum, ara ara da biraz sıkıldığım bir kitap oldu. Bütün bunların yanında çok farklı bir okuma deneyimiydi, okuduğum için mutluyum. ️
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
192 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Hem 1000 Kitap Listesinde olduğu için, hem de okuma grubumuzda olduğu için okumak zorunda kaldığım zorlu eserlerden biri. Öncelikle okuyacak olanlara sabır ve sağlam bir altyapı tavsiye ediyorum. Gerçekten okunması zor bir eser. Onlarca yazar, şair, sanatçı adı geçiyor, bu kişilerin eserlerinden, karakterlerinden, konularından bahsediliyor. Ayrıca bu kişilerin birkaçı da oluşturulmuş karakterler. E adı üzerinde roman bu, elbette oluşturulmuş karakterler olacak ama birde gerçek karakterler işin içine girince çekilmez oluyor. Yazmaktan vazgeçen yazarların öyküsü bu. Yazma yeteneği olan birisini yazmaktan hiçbir neden göstermeksizin vazgeçmesi büyük bir sabır ve cesaret bence. İşte yazar bunu inceliyor. Yazmaya Hayır diyebilen yazarların dünyası ile ilgili bilgi bombardımanına tutuluyorsunuz, hele birde benim gibi araştırıyorsanız , kitabın okunması haliyle zaman alıyor. Metin dip notlar şeklinde kurgulanmış, farklı gelebilir. Her dip not kendi içinde bağımsız olduğu için bu okumayı bir nebze kolaylaştırıyor. Son olarak bunu belirtmeden geçemeyeceğim. "Şürekası" ne kardeşim. Başka kelime bulamadı mı çevirmen, editör, yönetmen. Ortak de, yandaş de, hatta arkadaş de. Üstelik çevirmenin soyadı Öztürk. Büyük ironi. Neyse keyifli okumalar dilerim.
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
192 syf.
3/10 puan verdi
Laflar
Bartleby ve diğer sevdiğim kahramanlarla ilintili bir hikaye veya roman beklerken havada bomboş kalan sözlerin oluşturduğu günlük tarzı kof muhabbetleri okumak ve kaybolan zamanımı görmek çok üzücüydü. Tavsiye etmiyorum.
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Yapmamayı Tercih Edenler İçin
Kitabın yazarı Enrique Vila-Matas ile de tanıştığım bir kitap oldu Bartleby ve Şürekası. Kitabın kapağında her ne kadar roman yazıyor olsa da kitabın türü bence roman değil. Bazen, sanki bir derleme makalenin tartışmasını okuyormuş gibi hissettim, bazen bir anı kitabı, bazen de deneme. Enteresan bir stili olan kitaptı. Ben akademisyen olduğum için
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Hermann Merville'in katip Bartleby karakterinden yola çıkarak yazmayı bırakmış yazar ve şairlerin dipnot olduğu bir kitap. Her birinin farklı bir gerekçesi var ki bir çokları çok özel ve insani. Çok fazla şey kattı bu kitap bana. Aslında yazmamakta yada artık okumamakta bir duruş, bir tercih. Her şeyi yazmış yada okumuş bir adamın kısır döngüsü.
Bartleby ve Şürekâsı
Bartleby ve ŞürekâsıEnrique Vila-Matas · Can Yayınları · 2021151 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.