Demokratik Bir Anayasa Önerisi

Başarabiliriz

Ece Güner Toprak
İktidarları denetleyen gerçek güç,medyadır.
Sayfa 176 - doğan kitapKitabı okuyor
gerektiğinde halkı iktidarın uygulamalarından korumalıdır.
siyasallaşmış,iktidarın etkisi altında kalmış bir yargı oluşur... ...Yargının rengi olmamalıdır,tüm topluma eşit mesafede durmalıdır, gerektiğinde halkı iktidarın uygulamalarından korumalıdır.
Sayfa 126 - doğan kitapKitabı okuyor
Reklam
Atatürk "duygusal bağ" kelimelerini kullanmıyor,bunlar esasında "modern" kelimeler. Ancak çok net şekilde "ortak tarih,ortak mazi,ortak ahlak,ortak hukuk,ortak ümitler ve heyecanlara" vurgu yapıyor.Millet tarfinde ...
Sayfa 110 - doğan kitapKitabı okuyor
İran devrimi
Burada yine halk tarafından onaylanan ancak ilgili ülkeyi demokrasiden iyice uzaklaştıran bir anayasa reformunun örneğini görüyoruz.
Sayfa 55 - doğan kitapKitabı okuyor
Halkın duygularına oyna,devam sağla(eşcinselliğe oyna)
Rusya yönetimi.......Böylece,anayasanın daha teknik maddeleri bir kenara bırakılip,kamuoyunda "rağbet görecek"birkaç madde üzerinde kampanya mümkün kılıyor;örneğin ,emeklilik ve asgari ücret konusunda "genel sözler". Ayrıca,muhafazar bir toplumda insanların önemli bir kısmı eşcinsel evliliğe karşı çıkacağından,bu tür bir madde de pakete ekleyip,pakete Cumhurbaşkanı'na verilen ek yetkiler ve süre uzatımından dolayı karşı çıkanlarin işi zorlaştırılıyor. Ancak reformun esas amacı,somut maddeleri,sadece iktidarın devamını sağlamak yönündedir.
Sayfa 55 - doğan kitapKitabı okuyor
İktidarların harcamaları denetlenmezse Bütçe disiplini yok olur
Meclis'in Bütçe Hakkını kaybetmesinin en basit ve çarpıcı sonucunu yazayım; 2016 sonu 29 milyar TL olan bütçe açığı, 2019'da 124 milyar TL'ye çıkmıştı! Sadece üç yılda ve Covid-19 salgını etkileri öncesi. 2020'de bütçe açığı 172 milyar TL'ye çıktı.
Sayfa 193 - doğan kitapKitabı okuyor
Reklam
"Emekli "olacağını bilen bir lider,azıtmaz
Katı süre kısıtlaması getirildiğinde,diyelim ki 50'li yaşlarda iktidar olan lider,bilecek ki ne olursa olsun 60'lı yaşlarında "emekli" olacaktır:Bu kaçınılmaz gerçeğe göre ülkeyi yönecektir.Bu kaçınılmaz gerçeğe göre muhaliflerine davranacaktır: Çünkü belki birkaç yıl sonra iktidar olacaktır,kendisi de sade vatandaş.Bu kaçınılmaz gerçekten dolayı ülkeyi dürüst yönetmesi gerekecektir."Sonsuz" iktidar duygusuna kapılıp, iktidarın imkanlarından faydalanmayacaktır.
Sayfa 63 - doğan kitapKitabı okuyor
Koalisyonlara Alışmalıyız
Şu an parlamenter sistemli Avrupa'da 22 ülke koalisyon ile yönetiliyor.Yukarıda gördüğümüz üzere, başkanlık sistemi ile yönetilen Latin Amerika'da son 25-30 yılda ülkeler çoğunlukla ittifaklar/koalisyonlarla yönetilmiş (başkanın Meclis'te çoğunluğa sahip olduğu dönemler yüzde 32 oranında kalmış.) 21.yy'da tüm demokrasilerde,mutlaka ve sıkça koalisyonlar olmaktadır.Ne pahasına olursa olsun "yeter ki koalisyon olmasın"derseniz ,o zaman demokratik düzenden çıkma kararı vermelisiniz:Bunun da tüm ülkeye ve millete bedeli çok daha ağır olur. Bu gerçekle biz de yüzleşmeliyiz ve bunun için en uygun,istikrarsızlığa yol açmayacak çerçeveyi kurmalıyız.Bu yüzden yukarıda "rasyonelleştirilmiş parlamenter sistem"için önerilerimi sıraladım.
Sayfa 271 - doğan kitapKitabı okuyor
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi,dünyada bilinen, denenmiş hiç bir anayasal sisteme benzemiyor.
Sayfa 37 - doğan kitapKitabı okuyor
Koalisyon endişemiz
Ülkemizde "koalisyon" kelimesi herkeste büyük bir fobi yaratmış durumda. Ne olursa olsun,yeter ki koalisyon olmasın diye düşünen geniş bir kesim var.Bunun da çok iyi anlayabiliyorum; 1960'larda ve özellikle 1970'lerde,koalisyonların ömrü kısa olmuş;istikrarsızlığa ve hatta bazı dönemler kaosa yol açmıştır. Bu yüzden,koalisyon endişesi anlaşılır bir endişe.Ancak yüzleşmemiz gereken bir gerçek.
Sayfa 271 - doğan kitapKitabı okuyor
Reklam
Bir gecede
Bir alanda yatırım yapacaksınız; oyunun kurallarının bir gecede değişmesini istemezsiniz.
Sayfa 326 - doğan kitapKitabı okuyor
Süs Meclis
Eskiden,Bütçeyi onaylamayan parlamento,hükümeti dahi düşürebilirdi.Diğer bir ifadeyle son karar mercii Meclis'ti. Artık son karar mercii Cumhurbaşkanı.
Sayfa 192 - doğan kitapKitabı okuyor
Halkın denetleme yetkisini sağlayan, bütçe hakkının parlamentoda olması
2017 öncesi anayasamızda,bütçeyi parlamento onaylamaz ise ,hükümeti dahi düşürebilirdi, diğer bir ifadeyle son söz hakkı mutlak şekilde parlamentodaydı.Tüm parlamenter ve yarı başkanlık sistemlerindr böyledir. .... "Sert" bir sistem gibi görünebilir ancak tüm demokrasilerin olmazsa olmazıdır.Bütçe hakkı mutlak şekilde parlamentoda olmalıdır.Nokta. Aksi taktirde harcamalar konusunda halkın gerçek bir denetim yetkisi olmaz; iktidarlar sorumsuzca harcayabilir, bu da sonuçta halkı YOKSULLAŞTIRIR.
Sayfa 192 - doğan kitapKitabı okuyor
Atatürk'ten daha yetkili
Daha önce de gördüğümüz üzere,1921'de de 1924'te de,bugün Cumhurbaşkanı'na verilen aşırı yetkilerin hiçbiri,ulusun büyük kahramanı olan Atatürk'e verilmemiştir.
Sayfa 170 - doğan kitapKitabı okuyor
Yatırımcıları kaçırtma
I.kısımda gördüğümüz üzere,yatırımlar azalınca ,işsizlik tavan yapıyor. Burada sermaye yatırımlarından bahsediyorum: fabrikaya, üretime, işe-aşa dönüşen yatırımlardan bahsediyorum.Demek ki yatırımları artırmak önemli
Sayfa 326 - doğan kitapKitabı okuyor
141 öğeden 46 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.
Resim