Hint,Çin ve Tibet Düşünceleri

Başka Diyarların Felsefeleri

Roger-Pol Droit

Başka Diyarların Felsefeleri Sözleri ve Alıntıları

Başka Diyarların Felsefeleri sözleri ve alıntılarını, Başka Diyarların Felsefeleri kitap alıntılarını, Başka Diyarların Felsefeleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İyi Bir İnsan...
. Üstat dedi ki: “Öğrenmek ve her zaman [ya da uygun zamanda] uygulamak, mutluluk bu değil midir? Uzaktan dostların gelmesi, bu da bir mutluluk değil midir? Başkaları tarafından tanınmadığında bunu kesinlikle mesele yapmamak... İyi bir insanın böyle olması gerekmez mi?” .
Sayfa 162 - Say Yayınları, 1.Baskı; 2014, Fransızca’dan Çeviren: İsmail Yerguz
Felsefenin sadece Yunan düşüncesinde var olduğu 20. yy.da kendini kabul ettirmiş bir dogmadır. Hegel, Husserl ve Heidegger Almanca felsefe ile imzalamıştır bunu. Oysa bu yüzyıla dek kesinlikle böyle bir düşünce kabulü yoktu Avrupada. Arap, Çin, Hint ve Tibet düşünce gelenekleri din,ilahiyat alanına itilerek felsefe olmadıkları söylendi. Bu yeni bir yanılgıdır ve nihayet son yıllarda bu "Her şey Yunan" miti çökmeye başlamıştır.
Reklam
Doğru Bilgi ve Kökeni, İşlevi Üzerine...
. [Birinci aforizma] [Doğru bilgi insanın bütün amaçlarının gerçekleşmesinin vazgeçilmez koşuludur. Bu nedenle kökeninin açıklanması gerekir.] [Dharmottara yorumu] Doğru bilgi, karşıtı olmayan bir bilgidir. Bununla birlikte hayatta bir insanın [gerçeklikle] uyum sağlaması için nesneyi gösterdikten sonra değerlendirmesi gerektiğinden söz edilir. Aynı şekilde bilgi, daha önce gösterdiği nesneyi değerlendirdiğinde [gerçeklikle] uyum sağlar. Çünkü nesneyi değerlendirmek, onunla ilgili bir eylem yaratmaktan başka bir şey değildir. Aslında hiçbir bilgi nesneyi tanıtma olgusu aracılığıyla değerlendirmez, insanın eylemini yaratarak değerlendirir. İnsan eylemini yaratma olgusu da sadece ve sadece eylemin nesnesini gösterme olgusunda yatar. Hiçbir bilişsel bilinç güç aracılığıyla insan eylemini yaratamaz. Dolayısıyla geçerli bilgi bir nesnenin anlaşılmasından başka bir şey değildir. Nesne anlaşıldıktan sonra insan etkin olur ve onu kendine mal eder. Böylece geçerli bilgi eylemi nesne anlaşıldıktan sonra amacına ulaşır. Dolayısıyla geçerli bilgi henüz anlaşılmamış bir nesneyle ilgilidir.[1] [1] Burada gerçek pragmatiktir. Tin ve gerçeklik uyumu, tine gerçek bir nesneyi elde etmesi için verilmiş bir olanaktan başka bir şey değildir. Bu olanak da insan eyleminin amaçsallıklarından biriyle çaKIşır. (Sf.94-95)
Sayfa 94 - Say Yayınları, 1.Baskı; 2014, Fransızca’dan Çeviren: İsmail Yerguz